Τι διαφορές έχει το podcast με το ραδιόφωνο; Πώς και γιατί το ξεκινάει κανείς; Πότε και από που τα ακούμε; Πρέπει να είμαι δημοσιογράφος για κάνω podcast; Σε αυτά αλλά και πολλά ακόμα ερωτήματα αποπειράται να απαντήσει το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάζει φέτος το τμήμα podcast της διοργάνωσης, από κοινού με τρεις Έλληνες podcasters.
Στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον παρουσιαστή, ηθοποιό και επιχειρηματία Φώτη Σεργουλόπουλο (podcasts LIFO), τον σκηνοθέτη της σειράς «Άγριες Μέλισσες», Λευτέρη Χαρίτο (pod.gr) και τη δημοσιογράφο Δάφνη Καρνέζη (ιδρύτρια του The Greek Podcast Project), το κοινό θέτει τα ερωτήματά του και ακούει τις εμπειρίες των τριών αυτών καλεσμένων από τότε που αποφάσισαν να αγοράσουν το πρώτο τους μικρόφωνο, μέχρι σήμερα. Τη συζήτηση συντονίζει ο επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ, Γιώργος Κρασσακόπουλος.
Το κοινό έχει εκφράσει μέχρι στιγμής μεγάλο ενδιαφέρον για την εν λόγω θεματική με τους περισσότερους να επικεντρώνονται σε κάποια τεχνικά ζητήματα όπως τη στόχευση του κοινού, τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο δημιουργός, πιθανές θεματικές και τη χρονική διάρκεια των εκπομπών και φυσικά τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα podcast και σε άλλες μορφές ηχητικών αρχείων όπως τα audio books.
Επίσης, οι podcasters συζητούν τις οικονομικές αποδοχές που μπορεί να έχει ένα επίδοξος δημιουργός οn demand ηχητικού περιεχομένου οι οποίες φαίνεται να μην είναι επαρκείς. Παρά την αύξηση της ακροαματικότητας και της δημοτικότητας των podcasts, οι καλεσμένοι συμφωνούν πως ο κόσμος των podcasts είναι ακόμα σε μεταιχμιακή κατάσταση στην Ελλάδα. Τέλος, και αφού οι καλεσμένοι απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού πρότεινα στον κόσμο τα podcast που τους κίνησαν το ενδιαφέρον.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αναρτηθούν στο κανάλι του θεσμού τα κλειστά διαδικτυακά εργαστήρια podcast που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τη διοργάνωση, στη διάρκεια των οποίων κορυφαίοι επαγγελματίες από το εξωτερικό προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast.