ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3ο Thessaloniki Summit: Τι ειπώθηκε για τα εμπορικά σήματα «Μακεδονία» και «μακεδονικός»

Σοφία Χριστοφορίδου15 Νοεμβρίου 2018

Μόλις εννέα είναι οι νέες υποθέσεις με τα εμπορικά σήματα που φέρουν τον όρο «Μακεδονία» «μακεδονικός» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από αυτές οι επτά υποθέσεις δημιουργούν εμπλοκή με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι δύο με την Βουλγαρία.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος κατά τη διάρκεια του 3ου Thessaloniki Summit. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιωτική και όχι κρατική την υπόθεση με τα εμπορικά σήματα. «Οι δυο επιχειρηματικές κοινότητες θα συζητήσουν καλόπιστα με την υποστήριξη τεχνοκρατών. Εμείς απλώς υποστηρίζουμε και ενημερώνουμε τους φορείς και επιμελητήρια σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς. Στη Θεσσαλονίκη το ΕΒΕΘ και το ΣΒΒΕ πήραν πρωτοβουλία και υποστηρίζουν τα μέλη τους» είπε, προσθέτοντας όμως ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι μηδαμινή.

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά είπε ότι υπάρχει το κοινοτικό κεκτημένο και υποστήριξε ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για το θέμα είναι υπερβολικός.

Εγκώμια για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το εγκώμιο της Ελλάδας για το ρόλο της στη συμφιλίωση στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπλεξαν από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2018» τόσο ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διεύρυνσης (NEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Christian Danielsson, όσο και η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα, H.E.Kate Smith.

«Χτίζετε γέφυρες, όχι φράχτες» σημείωσε ο κ. Danielsson αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και το ρόλο της Ελλάδας, κάνοντας επίσης λόγο για υπόδειγμα διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

Κατά τον ίδιο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ένα παράθυρο ευκαιριών να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να γίνουν μέλη της οικογένειας της Ε.Ε., αλλά πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις διαφορές τους και αυτό εξαρτάται από τις ίδιες τις χώρες. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για ανάγκη ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου, για αδυναμίες στα θέματα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας , όπως και αδυναμίες στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Επίσης τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να λάβουν μέτρα κατά της διαφθοράς και ξαναέθεσε το θέμα της επανασυμφιλίωσης, καλώντας τις χώρες της περιοχής να ασχοληθούν με αυτό.

Για αναπτυσσόμενη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή έκανε λόγο και η βρετανίδα πρέσβης, H.E.Kate Smith, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ειδικότερα στην συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν, ευχόμενη να συνεχίσει η Ελλάδα στην ίδια κατεύθυνση. Πρόσθεσε σχετικά ότι η Ελλάδα έχοντας περισσότερο ασφαλείς και ευημερείς γείτονες θα μπορέσει να παίξει στην περιοχή ξανά το ρόλο, που είχε τη δεκαετία του 1990 με τη μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στα βόρεια της χώρας.

Σε αντίθεση με τα εγκώμια της προς την Ελλάδα, η Βρετανίδα πρέσβης κατηγόρησε τη Ρωσία για αποσταθεροποιητικό ρόλο και συμπεριφορά στην περιοχή, που έχει ως στόχο -όπως σημείωσε - να δημιουργήσει απογοήτευση προς την προσέγγιση του ΝΑΤΟ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.