Θεσσαλονίκη: 1.000 θέσεις εργασίας σε 18 μήνες έφεραν οι ξένες επενδύσεις

Σοφία Χριστοφορίδου12 Σεπτεμβρίου 2018

Περίπου 1000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το τελευταίο 18μηνο από άμεσες ξένες επενδύσεις στην πόλη, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ξένες εταιρείες που είτε κάνουν διερευνητικές επαφές είτε έχουν αποφασίσει ήδη να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.

Συντελείται μια σιωπηλή επανάσταση στον εργασιακό τομέα, ανέφερε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης, που μαζί με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα και τον πρόεδρο της Τεχνόπολης Τάσο Τζήκα μίλησαν σε συνέντευξη τύπου για μια θετική τάση που ανοίγει θέσεις εργασίας μεσαίας τεχνολογικής εξειδίκευσης. 

O κάθε ένας εξ αυτών παρουσίασε τρία παραδείγματα, που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη, με εταιρείες που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην πόλη. Όπως αναφέρθηκε, οι μισθοί στις θέσεις εργασίας που πρόκειται να ανοίξουν θα είναι της τάξης των 1.200 ευρώ.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με στελέχη της Rosen Group, μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας που απασχολεί 3.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και διατηρεί δύο κέντρα software engineering στη Βολιβία και στο Βιετνάμ. Εξαιτίας των πολιτισμικών διαφορών, της γλώσσας, της διαφοράς ώρας  κλπ η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο κέντρο και στην Ευρώπη και έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τρεις πόλης: η μια στην Ουγγαρία, η άλλη Γαλλία και στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τη Θεσσαλονίκη. Ήδη επισκέφτηκαν το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την περιοχή της Ζώνης Καινοτομίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Πέγκας είχε επαφές με δύο, επίσης γερμανικές, που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη και ήδη αναζητούν εργαζόμενους. Η μία είναι η Εxciting, εταιρεία call center (που) ανοίγει hub και στο Κιλκίς και η δεύτερη η εταιρεία πληροφορικής Prodina. 

ψάχνει κόσμο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του αντιδημάρχου και η εταιρεία Konsulat, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες τεχνολογιών πληροφορίας σκοπεύει να εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη. Ένας από τους λόγους που γερμανικές

έρχονται στην πόλη, είναι σύμφωνα με τον κ. Πέγκα το ότι εδώ βρίσκουν ανθρώπους με πολύ καλό επίπεδο γερμανικών.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μία αντίστοιχη εμπειρία είχε να διηγηθεί και ο κ. Τζήκας με αμερικάνικη εταιρεία call center, με περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και από 1.1.2019 θα εγκατασταθεί και στη Θεσσαλονίκη ανοίγοντας περί τις 200 θέσεις εργασίας. Ο διευθυντής στρατηγικής επέκτασης του ομίλου επέλεξε τη Θεσσαλονίκη αντί της Πράγας για τη δημιουργία νέου γαλλόφωνου call center, γιατί εδώ «έχει οικοσύστημα με πανεπιστήμια και εξειδικευμένους επιστήμονες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στη Λισσαβόνα, όπου υπάρχει ήδη call center, δημιουργήθηκε τεχνολογικό hub ήδη έχουν ανέβει οι αμοιβές και η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει προσωπικό» είπε. Η Θεσσαλονίκη, κατά την εκτίμηση των επενδυτών δεν θα αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα γιατί σε δεύτερη φάση ανάπτυξης υπάρχει και ο χώρος των Βαλκανίων,  από όπου μπορούν να αναζητήσουν προσωπικό.

Αυτά ήταν τρία παραδείγματα μιας τάσης που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, εκτίμησε ο κ. Αγγελίδης. Ερωτώμενος για την εκτίμησή του ότι ήδη δημιουργήθηκαν 1000 θέσεις εργασίας από άμεσες ξένες επενδύσεις, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Delloite που επέλεξε να δημιουργήσει τμήμα RnD στη Θεσσαλονίκη, την θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής Altair που προσλαμβάνει επιστήμονες θετικών επιστημών με στόχο να φτάσει τα 100 άτομα, τέσσερις γερμανικές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει εδώ το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, και μια εταιρεία που είναι ήδη εγκατεστημένη στην ανατολική Θεσσαλονίκη και απασχολεί 100 μηχανικούς στο σχεδιασμό μικροτσίπ που στη συνέχεια πωλεί στη  Σίλικον Βάλει.  Επίσης ανέφερε ότι, κατ’ εκτίμηση υπάρχουν 600 θέσεις εργασίες από εταιρείες που αναζητούν προσωπικό (κυρίως μηχανικούς και πληροφορικούς).

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

«Αυτό που κάποτε έμοιαζε οραματικό ή και ουτοπικό, το ότι προβάλλαμε την Θεσσαλονίκη ως τόπο φιλικό προς την καινοτομία, τώρα αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Αγγελίδης. 

Μια μικρή ένδειξη της αλλαγής κλίματος είναι ότι ο ιστότοπος Invest in Thessaloniki που μέχρι πριν τρία χρόνια ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος δέχεται 5.000 επισκέψεις μοναδικών χρηστών το μήνα. Επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος, εντός της ιστοσελίδας, όπου οι εταιρείες θα αναρτούν αγγελίες και οι ενδιαφερόμενοι τα βιογραφικά τους. 

Tο επόμενο διάστημα Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Δήμος Θεσσαλονίκης και Τεχνόπολη θα ξεκινήσουν μια καμπάνια ενημέρωσης των νέων ανθρώπων που μετανάστευσαν και σκέφτονται να επιστρέψουν.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια προβολής της πόλης ως προορισμού καινοτομίας για την προσέλκυση αντίστοιχων εταιρειών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.