ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι ευρωεκλογές

Βαγγέλης Στολάκης22 Ιανουαρίου 2024

Σπέτσες, συνέδριο και μάχη ευρωεκλογών. Σε αυτές τις μόλις πέντε λέξεις συμπυκνώνεται ο προγραμματισμός της Κουμουνδούρου για το επόμενο διάστημα το οποίο θα είναι πυκνό με τα κομματικά στελέχη να ευελπιστούν πως θα είναι και ήρεμο. Και αυτό γιατί το διάστημα που προηγήθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αναταραχές δεν ήταν μία και δύο αλλά δεκάδες με αποκορύφωμα την διάσπαση. 

Η πρώτη μεγάλη μάχη που θα κληθεί να δώσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς δεν είναι λίγοι που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον περιμένουν στη... γωνία είναι η μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης από μόνος του έθεσε τον πήχη για το κόμμα του ψηλά, δηλώνοντας πως στοχεύει στην πρωτιά. Στόχος που σε πολλούς φαντάζει «ανέφικτος» και ακατανόητος δεδομένης της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ βάσει των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων που τον θέλουν στην τρίτη θέση. 

Και ενώ ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες που θα στηθούν σε πέντε μόλις μήνες, άλλοι στοχεύουν στη διατήρηση των ποσοστών των εθνικών εκλογών και άλλοι στη διατήρηση της δεύτερης θέσης την κατάκτηση της οποίας διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για το διακύβευμα των εκλογών αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κόμμα πανευρωπαϊκά.

Την ίδια ώρα, τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μιλούν στη «ΜτΚ».


Χρήστος Δουίτσης

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων χρόνων εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η EE. Κρίση δημοκρατίας, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αποτελεσματικότητας, κρίση ασφάλειας, κρίση ηγεσίας. Η σταδιακή αλλά συστηματική μετατόπισή της από τις θεμελιώδεις, ιδρυτικές της αρχές του αντιφασισμού, της δημοκρατίας, της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων, της αλληλεγγύης, της κοινής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής σε συνδυασμό με το κενό αυτόνομης στρατηγικής της στις γεωπολιτικές κρίσεις όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη προκαλούν την αποστασιοποίηση των πολιτών από το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Τα τελευταία χρόνια η επικράτηση συντηρητικών, δεξιών κυβερνήσεων σε πολλά κράτη-μέλη και η υιοθέτηση και επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την ηγεσία της είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και μεταξύ Βορρά-Νότου.

Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ΕΕ πρέπει να ανασχεθεί και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία στις επερχόμενες ευρωεκλογές να ενισχυθούν σε κάθε χώρα και συνολικά στην Ευρώπη οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, να υποστεί ήττα η νεοφιλελεύθερη δεξιά και η εθνικιστική ακροδεξιά. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να δώσουν από κοινού μία πολυεπίπεδη μάχη, ώστε να αναδειχθεί το όραμα και ο στόχος μιας άλλης, κοινωνικά δίκαιης και αλληλέγγυας Ευρώπης, με περισσότερη Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερίες και δικαιώματα.

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σε αυτήν τη μάχη δίνει όλες του τις δυνάμεις προσπαθώντας να συμβάλλει, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και την ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μια γέφυρα συνεργασίας και συμπόρευσης των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων δυνάμεων. Γιατί το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να είναι, ούτε η λιτότητα, ούτε η ακροδεξιά βαρβαρότητα, αλλά μία Δημοκρατική, Κοινωνική και Οικολογική Ευρώπη.


Χάρης Τσιόκας

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής

Η Ευρώπη στη σημερινή της δομή είναι αδύναμη να τοποθετηθεί γεωστρατηγικά, κοινωνικά και παραγωγικά. Ζούμε σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων που μοιραία γεννά ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της και περιθωριοποίηση στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στο νέο πολυπολικό κόσμο, δυστυχώς είναι απούσα και απόλυτα εξαρτημένη από το άρμα των συμφερόντων, της λεγόμενης «Δύσης»... και όχι των λαών που εκφράζει.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα στη Γάζα. Ή από το γεγονός ότι η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή κρίση έχουν μετατραπεί σε όχημα κερδοσκοπίας. Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: χωρίς ενοποίηση πως θα μπορεί να διεκδικήσει συμμετοχή στον παγκόσμιο καταμερισμό και με ποιες κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες θα μπορούσε να γίνει εφικτό;

Ανάγκη γίνεται η... ευρώ προοδευτική συνάντηση με ανασύνθεση. Να ανοίξει ο δρόμος για το εγχείρημα μιας συντεταγμένης πορείας που θα οδηγεί στην Ευρωπαϊκή συνοχή με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Η πρόκληση γίνεται ευθύνη για τις δυνάμεις της αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και γενικότερα του προοδευτικού τόξου. Καλούνται πολιτικοκοινωνικά οι ευρωομάδες, με άμιλλα αλλά όχι ρήξη, να συναντηθούν. Θυμίζω ότι τις προηγούμενες δεκαετίες ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, δημιούργησαν γόνιμο έδαφος συνάντησης των ευρώ ομάδων του ευρωπαϊκού προοδευτικού τόξου.

Το πλεονέκτημα αυτό δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Κοινή βάση πρέπει να γίνει η αυτοκριτική πως όσο λάθος ήταν η ρευστοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας σε δεκανίκι των συντηρητικών δυνάμεων που διαχειρίζονται τη σημερινή Ευρώπη, άλλο τόσο λάθος είναι η περιθωριοποίηση και ο κατακερματισμός των αριστερών ομάδων. Στην κάλπη των ευρωεκλογών καλούμαστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες μίας μεγάλης προοδευτικής και συνάντησης για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με μονομέτωπο αγώνα. Είναι η ώρα των προσθέσεων και όχι των διαιρέσεων. Ψηφίζουμε για να μην αφήσουμε τη δεξιά και την Ακροδεξιά να εμπορεύονται την Ευρώπη.


Μπέττυ Σκούφα

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής

Μετά την ήττα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, την παραίτηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπαίνει πλέον σε νέους, νικηφόρους δρόμους. Το επερχόμενο συνέδριό μας θα είναι, και θα παλέψουμε όλες και όλοι για αυτό, η αφετηρία για μια πορεία νίκης προς τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. 

Είθισται στην κάλπη των ευρωεκλογών η ψήφος των πολιτών να είναι περισσότερο χαλαρή, να ενισχύονται μικρότερα κόμματα και να καταδεικνύεται είτε κριτική για τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, είτε ακόμη περισσότερο αποδοκιμασία των κυβερνητικών επιλογών. 

Οι προσεχείς ευρωεκλογές όμως, έχουν κι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό και πρέπει να δώσουν το ηχηρό μήνυμα για μια άλλη ΕΕ, επανιδρυμένη στις καταστατικές αρχές της αλληλεγγύης, της στήριξης των ασθενέστερων, στη μείωση κι απαλοιφή των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών. Η ΝΔ με μία σειρά αποφάσεις της, με κορυφαία την υπερφορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών και των ΜμΕ, την αδυναμία της να διαπραγματευτεί στην νέα ΚΑΠ ενισχύσεις και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, ταυτόχρονα με τη διαφαινόμενη θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων και την τεκνοθεσία, θα έρθει αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά την στηρίζουν, με αποτέλεσμα ίσως την απώλεια ψηφοφόρων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά του, για να οδηγηθεί σε νικηφόρα πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές, πρέπει πρώτα μέσα από το συνέδριό του να ετοιμάσει και να καταθέσει ένα επικαιροποιημένο, αξιόπιστο, απόλυτα συγκεκριμένο και κατανοητό πρόγραμμα στους πολίτες και να διεκδικήσει και πάλι την πρωτιά ώστε να κυβερνήσει ξανά τη χώρα. Αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη και σίγουρη διέξοδος για μια κοινωνία που στενάζει από την ακρίβεια, την κρίση αξιοπιστίας προς το πολιτικό σύστημα, το έλλειμμα εντέλει Δημοκρατίας, Διαφάνειας, Αξιοκρατίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.