Η σταθερή ματιά του Μητσοτάκη προς το κέντρο και ο γάμος των ομοφύλων
Είχε δίκαιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άνοιξε τόσο πολύ τη συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συζητιέται έντονα και σε πολλά επίπεδα, τώρα που η όλη κουβέντα για το θέμα μπήκε στις πραγματικές της διαστάσεις και ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί στην αρχή στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.
Ακούω από πολλές πλευρές ότι το θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό και ότι υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Σωστή η παρατήρηση, αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε και πολλές φορές ο φανατισμός, με τον οποίο συχνά γίνεται ο δημόσιος διάλογος είναι διάχυτος. Εξάλλου το ποιος είναι υπέρ και ποιος είναι κατά και μάλιστα σε τέτοια θέματα, ιντριγκάρει. Και τους δημοσιογράφους, αλλά και την κοινή γνώμη. Όμως γι’ αυτό δεν έχει την ευθύνη μόνο η κυβέρνηση.
Από την άλλη η πρώτη εικόνα που δόθηκε είναι ότι υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ. Θυμηθείτε τις πρώτες ημέρες και πριν γίνει η συνέντευξη του πρωθυπουργού τι έλεγαν οι εκτιμήσεις. Μέχρι ότι ο νόμος δε θα περάσει από τη Βουλή. Αντίθετα σήμερα η αίσθηση που υπάρχει είναι διαφορετική. Σε δύο επίπεδα. Πρώτον εντός της ΝΔ. Οι παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και οι δύο συζητήσεις που έγιναν στην γραφεία της ΝΔ ανάμεσα στους βουλευτές βοήθησαν έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και κυρίως να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Και να κατανοήσουν όλοι ότι καταρχήν πρόκειται για ρύθμιση μίας υπάρχουσας κατάστασης. Δεν πρόκειται ούτε για έφοδο των ομοφυλόφιλων στα χειμερινά ανάκτορα ούτε για ελληνικές πρωτοτυπίες, αλλά για πράγματα που ισχύουν σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη. Την οποία όλοι θέλουμε να πλησιάσουμε. Όχι μόνο στους μισθούς όμως αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα…
Σήμερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα «ναι» στον γάμο των ομοφύλων θα ξεπεράσουν τα 100 ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ με την τάση να ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή και η κοινή γνώμη της χώρας φαίνεται να αντιστρέφεται με το «ναι» να γίνεται πλέον πλειοψηφικό και τα εσωτερικά προβλήματα να μεταφέρονται και στο ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τάιμινγκ από την άλλη ήταν προσεκτικά επιλεγμένο. Ο νόμος συζητιέται στην αρχή της κυβερνητικής θητείας, όταν περνούν όλα τα δύσκολα θέματα και σε απόσταση σχετικής ασφαλείας από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και πολύ μακριά από τις εθνικές εκλογές του 2027. Θυμηθείτε το αυτό: για το θέμα δεν θα μιλά κανείς όταν στηθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που ο Μητσοτάκης έκανε τη συζήτηση να είναι τόσο θορυβώδης. Για να αντιληφθούν όλοι ότι το βλέμμα προς το κέντρο δεν είναι κάτι το περιστασιακό ή μία τακτικίστικη επιλογή του που θα αλλάξει μόλις δει τα σκούρα, αλλά μία σταθερή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, αλλά και στιλιστική.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024