ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Κίνδυνος να τεθεί εκτός στόχου - Η χώρα μας είναι 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων

MakThes Team21 Ιανουαρίου 2024

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με όσα αναμένει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει o ot.gr κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η Ελλάδα βρέθηκε με πληθωρισμό (3,8%, 2,9%, 3,7%) πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,9%, 2,4%, 2,9%) κάτι που δημιουργεί αρνητική βάση για τη φετινή χρονιά, η οποία -τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο- αναμένεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Xoύθι.

Οι επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες. Αν και τα ναύλα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα, το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πόσο θα διαρκέσουν οι αναταραχές και πότε θα ανοίξει και πάλι το πέρασμα για τα πλοία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν τα τρόφιμα. Όπως προκύπτει, η χώρα μας είναι 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων τον Δεκέμβριο (όπως και τον Νοέμβριο ενώ ήταν 1η τον Οκτώβριο), κάτι που δείχνει πως η αισχροκέρδεια ευδοκιμεί, με την κυβέρνηση να λαμβάνει ανεπαρκή μέτρα και μάλιστα με χαρακτηριστικά καθυστέρηση, καθώς θα ισχύσουν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε αύξηση 8,9% στην Ελλάδα έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τη χώρα μας να παίρνει αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, αφού ο εγχώριος πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά από εκείνον της Μάλτας.

Η δυναμική που δεν ανακόπτεται

Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες προκαλεί προβληματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 7 μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο 2023, ο πληθωρισμός δεν ακολουθεί μια εμφανή καθοδική τροχιά. Τουναντίον, κυμαίνεται γύρω από έναν μέσο όρο της τάξης του 3,2%, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank. Για το 2024 η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος για την αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι στο 3%, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 2,8% και ακολουθούν με 2,6% η μέση εκτίμηση της αγοράς και ο Κρατικός Προϋπολογισμός

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.