Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται για την κυβέρνηση οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα τρακτέρ παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι βασικές οδικές αρτηρίες.
Ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του ένα μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης. Τόσο με τον διάλογο που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη με ομάδα αγροτών στη Βόνιτσα και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος στη Βουλή την Παρασκευή όσο και με τη χτεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνόψισε ως εξής τη θέση της κυβέρνησης: «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, την επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε και τη βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.
«Θα δούμε όταν έρθει ο Σεπτέμβριος, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται», ανέφερε χαρακτηριστικά από τη μεριά του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Οι αγρότες χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα όσα δόθηκαν και έτσι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς αύριο θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει να δει τα τρακτέρ να κατευθύνονται προς την Αθήνα ή να κλείνουν την εθνική οδό και γίνεται κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσει με κάποιο τρόπο διάλογος. Από την άλλη κανείς δε θέλει να διαταραχθούν οι στενοί δεσμοί του κόμματος με τον αγροτικό κόσμο, που στις πρόσφατες εθνικές εκλογές είχε στηρίξει σε ποσοστό 47% το κυβερνών κόμμα. Δύσκολη, λοιπόν η επίλυση του σταυρόλεξου….
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους έναντι όσων βρίσκονται στα μπλόκα προκειμένου να ξεκινήσει μία σταδιακή προσέγγιση και να αποφευχθούν ακραίες κινήσεις, όπως το κλείσιμο της εθνικής οδού, που θα δυναμιτίσει το κλίμα.
Ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών
Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία προς ψήφιση στο Βουλή μπαίνει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκινά από σήμερα, ενώ η κορύφωση των διαδικασιών αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου στην ολομέλεια της Βουλής με την τελική ψηφοφορία.
Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα γίνει διευρυμένη συζήτηση με κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών και με τη συμμετοχή 149 βουλευτών των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, που θα συζητήσουν τις ρυθμίσεις για την ισότητα στο γάμο σε τέσσερις συνεδριάσεις έως και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια το σχέδιο νόμου θα μπει για διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης ημέρας με την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Υπέρ θα ψηφίσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα έχει μια ευρεία πλειοψηφία, όμως είναι σίγουρο ότι όλοι οι βουλευτές των πέντε κομμάτων δε θα ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 60 με 70 βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που θα διαφοροποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από περίπου 170 με 180 βουλευτές.
Εισηγητής εκ μέρους της κυβέρνησης θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ από την ΚΟ της ΝΔ θα τοποθετηθεί η Μαρία Συρεγγέλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τσιάρας. Εισηγήτρια για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα και ειδικός αγορητής για το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης.
Ποιοι διαφωνούν
Στη ΝΔ οι διαφωνίες έχουν περιοριστεί, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 50 με 55 αποχές. Σε κυβερνητικό επίπεδο εκτός του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα απέχει, τη διαφωνία τους έχει εκφράσει οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα και Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όχι αναμένεται να πουν πάνω από 20 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και μια σειρά Βορειοελλαδιτών βουλευτών, όπως οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών), καθώς και οι Θεσσαλονικείς Κώστας Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κούβελας.
Προς την αποχή προσανατολίζονται περίπου 15 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ προβληματισμένοι για το τι θα κάνουν είναι ακόμη πάνω από 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Λάκης Βασιλειάδης και Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) και Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας).
Έχει ενδιαφέρον πάντως και το αν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και ποιο κόμμα θα το ζητήσει. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν ένας προς έναν οι βουλευτές και θα δηλώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής αν είναι υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου, ή απλώς θα καταγραφούν ως απόντες.