ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα φύγουν ευχαριστημένοι από το Μαξίμου οι αγρότες

Θεολόγος Ηλιού13 Φεβρουαρίου 2024

Με πρόθεση να υπάρχει κλίμα ανοικτού διαλόγου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αγρότες και κυβέρνηση κράτησαν ήπιους τόνους την εβδομάδα που πέρασε, χωρίς κλιμακώσεις και κλείσιμο επ’ αορίστου εθνικών οδών. 

Πριν λήξει το τελεσίγραφο των αγροτών, που συνέταξαν στη Νίκαια της Λάρισας οι εκπρόσωποι των μπλόκων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε θετικά στο αίτημά τους την Πέμπτη και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελείται από έξι εκπροσώπους από Μακεδονία και Θράκη, έξι από Θεσσαλία και Βόλο, δυο από Στερεά Ελλάδα και έναν από Πελοπόννησο.

Οι αγρότες έχουν μία σειρά από κοινά αιτήματα, που συμπεριλαμβάνουν αναλυτικά στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Όμως κατά περιοχές υπάρχουν διαφορές ως προς τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν να προτάξουν τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία Daniel, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής θέλουν να αποζημιωθούν για την ακαρπία της ελιάς.

Είναι αναμενόμενο πως δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως όλα τα αιτήματα των αγροτών στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον ξεκαθαρίστηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί στα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν. 

Ωστόσο, τις συγκεκριμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, οι αγρότες τις χαρακτήρισαν σαν σταγόνα στον ωκεανό. Χωρίς να θέλουν να κάνουν βήμα πίσω, οι θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου, με σκοπό να λάβουν όσα περισσότερα μπορούν ως εγγυήσεις για να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και να ζουν, όπως υπογραμμίζουν.

Οι δύο πλευρές θα είναι προετοιμασμένοι καταλλήλως, καθώς ο πρωθυπουργός έχει την επιστολή αιτημάτων στα χέρια του από το βράδυ της Τετάρτης. Από την άλλη, οι αγρότες πριν αναχωρήσουν για Αθήνα πραγματοποίησαν νέα σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για να θέσουν το δικό τους πλαίσιο συζήτησης, με το οποίο θα καθίσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την κυβέρνηση, πάντως, έδειξαν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συζήτησης στο ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, στον τρόπο καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ΚΑΔ.

Σκοπός είναι να φύγουν ευχαριστημένοι οι αγρότες, ώστε να επιστρέψουν στα χωράφια τους και όχι στα μπλόκα κλείνοντας εθνικές οδούς. Με όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Θεσσαλίας, λίγο πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλούν στη «ΜτΚ» για όσα θα του ζητήσουν.


Θεσσαλία - «Φεύγοντας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα επιβιώσουμε»

Από το σκληρό και πονεμένο ιδιαίτερα μέτωπο της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι αγροτών πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου με μεγάλες πληγές και αιτήματα που καθορίζουν την επόμενη ημέρα στη δουλειά και τη ζωή τους. 

«Θα μείνουμε ικανοποιημένοι από την συνάντηση, αν με αυτά που θα μας πουν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε την επόμενη ημέρα. Φεύγοντας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα επιβιώσουμε» τονίζει στη «ΜτΚ» ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και τα έχουν στα χέρια τους. Αντιλαμβανόμαστε και εμείς όμως ποια μπορούν να γίνουν άμεσα και ποια μπορούν να εκπληρωθούν σε βάθος χρόνου. 

Για παράδειγμα η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα, είναι ένα μεγάλο έργο, που χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Το γνωρίζουμε δεν είμαστε παράλογοι» λέει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος. Οι αγρότες όμως θα επιμείνουν εντόνως στη μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους.

«Η ικανοποίηση θα έρθει από την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, στη μείωση των λογαριασμών μας σε πετρέλαιο και ενέργεια. Θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και έπειτα θα τα σταθμίσουμε όλοι μαζί για να λάβουμε νέες αποφάσεις» σημειώνει ο κ. Μαρούδας.


Επανομή - «Δίνω 110 ευρώ και παίρνω 84 ευρώ»

Ενδεικτικό για την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί είναι όσα δηλώνει ο νεαρός αγρότης από την Επανομή, Ιάσωνας Βογιατζής. «Καλλιεργώ σιτάρι και έχω έξοδα παραγωγής 110 ευρώ για κάθε στρέμμα. Πουλάμε το σιτάρι 0,28 λεπτά το κιλό, αν μαζέψουμε 300 κιλά, παίρνω σαν κέρδος 84 ευρώ. Μπαίνουμε μέσα. Δεν ξέρω πόσο μπορώ να συνεχίζω να το κάνω αυτό» αναφέρει ο κ. Βογιατζής.

Όπως επισημαίνει δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το ρεύμα που αυξάνει το κόστος παραγωγής, αλλά και τα λιπάσματα που έχουν πάρει αυξήσεις-φωτιά. 

«Παλιά πληρώναμε 16 ευρώ για τα λιπάσματα και τώρα ακριβώς για τα ίδια πληρώνουμε 35 ευρώ. Έχουν διπλασιαστεί τα πάντα. Επίσης, ένα μεγάλο θέμα για εμάς είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που στην ουσία δεν μας αφήνει να καλλιεργήσουμε» τονίζει.


Δερβένι - «Πετρέλαιο, ρεύμα και… ΕΛΓΑ»

Από το μεγαλύτερο μπλόκο της Θεσσαλονίκης, που στήθηκε στο Δερβένι, ο αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης δηλώνει ότι περιμένουν οπωσδήποτε διαφορετική πολιτική για αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, αιτιολογώντας το αίτημά τους.

«Τα πιο καυτά θέματα για εμάς είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα. Θέλουμε να θεσμοθετηθεί αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα που θα είναι μάξιμουμ 9 λεπτά/κιλοβατώρα, αν όχι 7 λεπτά. 

Να σας εξηγήσω και τον λόγο. Ούτως ή άλλως η παραγωγή μας γίνεται τους μήνες που η ενέργεια μπορεί να εξασφαλίζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκείνη την περίοδο πάντα υπάρχουν περικοπές στα δίκτυα. Η εκμετάλλευση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να μετατοπιστεί θετικά στον αγροτικό χώρο» στηρίζει ο κ. Χατζηπαραδείσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, λέει ο αγρότης από τον Λαγκαδά και εκπρόσωπος του μπλόκου στο Δερβένι, θα θέσουν το θέμα μέτρων για την έκρυθμη λειτουργία της αγοράς με τον έλεγχο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. «Στα σύνορα πρέπει να ελέγχεται πλήρως τι μπαίνει και τι βγαίνει. Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν κάποιοι» σημειώνει ο κ. Χατζηπαραδείσης.

«Επίσης, θα ζητήσουμε την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου λειτουργείας του ΕΛΓΑ. Η δομή είναι πλήρως απαρχαιωμένη» συμπληρώνει.

Όπως τονίζουν από το μπλόκο στο Δερβένι, δεν ζητούν επιδοτήσεις αλλά μια λύση για την επόμενη ημέρα. «Δεν θέλουμε άσκοπα λεφτά και επιδοτήσεις. Ζητάμε την έκρυθμη λειτουργία αγοράς, την αναθεώρηση της ΚΑΠ για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αν γίνουν αυτά, μετά θα μπορούμε να διευθετήσουμε τα πάντα σε βάθος χρόνου» επισημαίνει ο κ. Χατζηπαραδείσης.


Χαλκιδική - «Αν δεν μας αποζημιώσουν για την ακαρπία, προχωράμε σε δυνατή κλιμάκωση»

Το μπλόκο στα Νέα Μουδανιά από την πρώτη ημέρα που βγήκαν οι αγρότες στους δρόμους, είχε διαχωρίσει τη θέση του από τις μαζικές κινητοποιήσεις. Δεν ακολούθησαν τους υπολοίπους έξω από τη ΔΕΘ για την Agrotica, αλλά οι ίδιοι προσπάθησαν μόνοι τους την περασμένη Δευτέρα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους εντός της πόλης και έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Δεν τα κατάφεραν, καθώς η αστυνομία έστησε φραγμό στη Μουδανίων στο ύψος του Λακκώματος, δηλώνοντας τους κατηγορηματικά ότι δεν θα περάσει κανένα τρακτέρ προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος που κινούνται αυτόνομα είναι η διαφορά στο ζήτημα που τους «καίει». Οι αγρότες της Χαλκιδικής επικεντρώνονται στην ακαρπία της ελιάς λόγω κλιματικής κρίσης. Το 45% της εξαγώγιμης ποσότητας ελιάς της χώρας, προέρχεται από τη Χαλκιδική και τους 18.000 ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς της. 

Η Χαλκιδική έχει συνολικά 50 μεταποιητικές μονάδες που απασχολούν 5.000 εργαζόμενους, με την πράσινη ελιά της να έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και να βρίσκεται ανάμεσα στα 8 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα στην Ελλάδα .

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για την ακαρπία της ελιάς στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, το 2022 η παραγωγή της ελιάς στη Χαλκιδική έφτανε τους 180.00 τόνους, ενώ το 2023 μόλις τους 20.000 τόνους. Παρόμοιο πρόβλημα με την παραγωγή υπήρχε και το 2021 και η ζημία συνδυαστικά με την ακαρπία του 2023, υπολογίζεται πάνω από 400.000 ευρώ για τους παραγωγούς.

«Εμείς από την συνάντηση περιμένουμε αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς. Αυτό είναι το μείζων θέμα για εμάς. Υπάρχει κόσμος που έχει χάσει πολλά λεφτά και δεν μπορεί καλλιεργήσει» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο παραγωγός Φιλοκλής Κοτζιάς. «Αν δεν μας αποζημιώσουν, θα προχωρήσουμε σε δυνατή κλιμάκωση. Δεν θα μείνουμε στους συμβολικούς αποκλεισμούς στη Μουδανίων για λίγες ώρες» τονίζει.


Οι νέοι αγρότες απέτρεψαν τις μεγάλες κλιμακώσεις

Χωρίς πολλές μεγάλες εντάσεις και κορώνες κύλησαν οι περισσότερες ημέρες των κινητοποιήσεων των αγροτών. Οι αποκλεισμοί των δρόμων ήταν συμβολικοί και οι πολίτες δεν ταλαιπωρήθηκαν, όπως άλλες χρονιές που έκλειναν εθνικές οδοί για εβδομάδες. Αυτό αποτυπώθηκε θετικά στην κοινή γνώμη, καθώς σε δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE το 68% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών.

Είναι γεγονός ότι οι αγρότες δεν ήθελαν να παρεμποδίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ στα περισσότερα μπλόκα βλέπαμε μεγάλη συμμετοχή νέων αγροτών που φέρονται να είχαν διαφορετική οπτική από τους παλαιότερους. «Από τους 110 αγρότες που είμαστε στο μπλόκο του Δερβενίου, οι 32 είναι νέοι αγρότες που όντως ήθελαν να λυθούν τα προβλήματά μας, χωρίς οι διαμαρτυρίες μας να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν. Κάναμε το ακατόρθωτο, να μπουν 300 τρακτέρ μέσα στην πόλη χωρίς να προκαλέσουμε κομφούζιο στην πόλη» επισημαίνει ο Κώστας Χατζηπαραδείσης.

«Είμαστε πιο συγκρατημένοι συγκριτικά με άλλες εποχές» τονίζει ο κ. Χατζηπαραδείσης «είμαστε με την κοινωνία και διαμαρτυρόμαστε για την κοινωνία. Θέλουμε όντως λύσεις στα προβλήματα και όχι να βγούμε να κάνουμε επεισόδια. Έχουμε απομονώσει τους χρωματισμούς από τα μπλόκα και αποτρέψαμε εκπροσώπους κομμάτων να έρθουν σε μπλόκα και στη ΔΕΘ να μας δουν. Δεν θέλαμε να εκμεταλλευτούν τον αγώνα μας, τους είπαμε να συζητήσουμε στο γραφείο τους ή στη Βουλή».


Όλα τα αιτήματα των αγροτών

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.02.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.