ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διεθνές κύμα αντιδράσεων μετά το θάνατο του Ναβάλνι

MakThes Team16 Φεβρουαρίου 2024

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε σωφρονιστική αποικία της Σιβηρίας.

«Φυλακίστηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή εναντιώθηκε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ σε ανάρτηση στο X.

Σύμφωνα με τον Λίπαβσκι, η συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στους δικούς της πολίτες είναι ίδια με την εξωτερική πολιτική της απέναντι στα άλλα κράτη.

«Έχει εξελιχθεί σε μια βίαιη κατάσταση που σκοτώνει ανθρώπους όπως ο Νεμτσόφ ή τώρα ο Ναβάλνι που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στο Κρεμλίνο στη Μόσχα το 2015. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.

Για "πολιτική δολοφονία" κάνουν λόγο οι σύμμαχοι του

Ο στενός σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος αντιφρονών «πολύ πιθανόν» δολοφονήθηκε στην αποικία κρατουμένων όπου ήταν φυλακισμένος και κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι «πολύ πιθανόν» ο Ναβάλνι να δολοφονήθηκε, είπε ο Ζντάνοφ. «Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο θάνατο, είναι μια σκόπιμη πολιτική δολοφονία», συνέχισε, λέγοντας ότι την οργάνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά χωρίς να παράσχει κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

‘Ο,τι και αν συμβεί, το Ταμείο κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρύσει ο Ναβάλνι θα συνεχίσει το έργο του, υποσχέθηκε ο Ζντάνοφ, μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση σε ένα κανάλι στο YouTube. Το Ταμείο κατά της Διαφθοράς έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, αφού χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, είπε ότι ο δικηγόρος του αντιφρονούντα αναμένεται να φτάσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη φυλακή. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ήταν καθ’ οδόν για τον οικισμό Χαρπ, όπου βρίσκεται η σωφρονιστική αποικία.

«Είναι προφανές, τον σκότωσε ο Πούτιν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι προφανές: τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από αυτό το ένα όν. Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει ποιος πεθαίνει, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρήσει τίποτα. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για όσα έκανε».

"Στη σημερινή Ρωσία καταδικάζουν τα ελεύθερα πνεύματα σε θάνατο", δηλώνει πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «την οργή και τον αποτροπιασμό του» για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, αφού η ρωσική φυλακή στην οποία κρατείτο επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος Ρώσος ακτιβιστής είναι νεκρός.

«Στη σημερινή Ρωσία, βάζουν τα ελεύθερα πνεύματα στο γκουλάγκ και τα καταδικάζουν σε θάνατο» έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένειά του, τους οικείους του και τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.