ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων για την αναστολή λειτουργίας στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - "Θα μας στείλουν σε σχολείο που απορρίψαμε λόγω ακαταλληλότητας"

Έλενα Καραβασίλη19 Φεβρουαρίου 2024

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι γονείς μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες, τα οποία φοιτούν στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Η λειτουργία του είχε προγραμματιστεί να ανασταλεί σήμερα ωστόσο, δόθηκε μία παράταση χρόνου από τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όπως λένε γονείς στο makthes.gr.


Η Μελπομένη Δημητρίαδου είναι μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Ο γιος της είναι 19 χρονών, βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης κι έχει ακόμη τρία χρόνια εκπαίδευσης. Λέει στο makthes.gr πως έχει δοθεί από τη διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη μία ανεπίσημη παράταση της αναστολής λειτουργίας του σχολείου ωστόσο, «δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα είναι ανοιχτό το σχολείο. Ήδη μας έχει ζητηθεί να καταθέσουμε αιτήσεις μεταγραφών. Εμάς μας στέλνουν στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, το οποίο όμως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για αμαξίδια και φυσικά, είναι ήδη υπερπλήρες το συγκεκριμένο σχολείο». Λέει χαρακτηριστικά πως οι γονείς ζητούν να φύγουν από το συγκεκριμένο κτίριο, που έχει κριθεί ακατάλληλο και «να μεταστεγαστεί σε σχολείο κατάλληλο». Τονίζει πως εάν γίνει διαμοιρασμός των μαθητών, σε άλλα Ειδικά Σχολεία, «αυτό θα είναι καταστροφικό για την πρόοδο και την εξέλιξή τους. Τα παιδιά μας δεν προσαρμόζονται εύκολα. Ξαφνικά θα βρεθούν μόνα τους σε ένα ξένο περιβάλλον. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο σχολείο όπου θα μεταφερθούν».


Η κόρη της Δήμητρας Πίτσιου είναι 15 ετών. «Πέρυσι τελείωσε την πρωτοβάθμια και φέτος είναι η πρώτη της χρονιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προτού επιλέξουμε το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, ψάξαμε να βρούμε ποιες δομές είναι κατάλληλες για το παιδί, όπου δυστυχώς, δεν είχαμε πολλές επιλογές». Εξηγεί πως το ΕΕΕΕΚ Θέρμης θα ήταν η πιο βολική επιλογή ωστόσο, «οι εκπαιδευτικοί μας είπαν ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι ακατάλληλο για την κόρη μου. Πάσχει από μία σπάνια μορφή χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Είναι υπερκινητική οπότε ένα σχολείο που δεν έχει καν αύλειο χώρο, όπως το ΕΕΕΕΚ Θέρμης και έχει εσωτερικές σκάλες που είναι άκρως επικίνδυνες ακόμη και για παιδιά που περπατάνε, είναι ακατάλληλο για την κόρη μου και γι’ αυτό το απορρίψαμε». Περιγράφει πως εάν κλείσει το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και υλοποιηθεί ο διαμοιρασμός, «θα μας στείλουν αναγκαστικά σε ένα σχολείο που απορρίψαμε λόγω ακαταλληλότητας». Τονίζει πως «δεν είναι δυνατόν Ειδικά Σχολεία να μην είναι προσβάσιμα σε μαθητές που χρησιμοποιούν αμαξίδια και στο σύνολό τους να είναι ακατάλληλα για μαθητές με ειδικές ανάγκες».

Η Βασιλική Μωυσιάδη, είναι μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πυλαίας – Χορτιάτη. Λέει στο makthes.gr πως «Εκ μέρος της Ένωσης θέλω να επισημάνω πως αυτοί οι γονείς βιώνουν τον καθημερινό τους Γολγοθά και παρόλα αυτά, συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημά τους, θα είναι μία τεράστια ασέβεια της κοινωνίας προς αυτούς τους γονείς και τα παιδιά με αναπηρίες. Είναι ευθύνη όλων μας να δοθεί λύση».


Η Χρύσα Κοφίνα είναι πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ. Εξηγεί στο makthes.gr πως ο δήμαρχος «είπε πως δεν πρόκειται να πετάξει τα παιδιά από το σχολείο, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε μέχρι πότε θα μείνει ανοιχτό. Εάν υπάρξει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μεταστεγαστεί το σχολείο σε νέο κτίριο, τότε θα κρατήσει το σχολείο ανοιχτό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κι εμείς αυτό διεκδικούμε, να δοθεί χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει η μεταστέγαση σε ένα ασφαλές κτίριο. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω».

Η Κατερίνα Αθανασίου είναι μητέρα του 16χρονου Στέφανου που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. «Δεν υπάρχουν υποδομές και δεν μπορούμε να μεταφερθούμε σε ένα σχολείο που δεν δέχεται τα αμαξίδια. Καταντήσαμε να ζητάμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και να παραμείνουμε σε ένα σχολείο ακατάλληλο. Μία οποιαδήποτε διακοπή αυτή τη στιγμή, θα χειροτερέψει κατά πολύ την πρόοδο του Στέφανου. Επίσης, δεν είναι βέβαια ότι θα υπάρξουν λεωφορεία για να μεταφερθούν τα παιδιά μας σε άλλα σχολεία, στα μέσα της χρονιάς». Λέει χαρακτηριστικά πως εάν προχωρήσει ο διαμοιρασμός, «θα αναγκαστώ να τον κρατήσω στο σπίτι εάν δω ότι το νέο περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο».

Ο Στέλιος Καζεπίδης, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Λέει στο makthes.gr πως «δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση εδώ και τώρα. Σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη έχει εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό που άνετα θα μπορούσε να οικοδομηθεί νέο σχολείο, κατάλληλο και ασφαλές για άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Θα πρέπει η πολιτεία να βρει λύση»

Σε δηλώσεις του στη «ΜτΚ» που δημοσιεύτηκε στις 18/2/24, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, είχε επισημάνει ότι ο δήμος του φιλοξενεί 23 υπερτοπικά σχολεία, όπου τα περισσότερα είναι νοικιασμένα ακίνητα, την ώρα που άλλοι δήμου έχουν ένα ή κανένα! Μιλώντας για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας εξηγεί ότι το ακίνητο μισθώθηκε το 2008 από την τότε Νομαρχία. «Το 2022 κρίθηκε ομόφωνα πως το κτίριο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς και θα έπρεπε να είχε κλείσει από τότε. Παρά ταύτα, σεβόμενος τους γονείς και τα παιδιά που είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο, διατήρησα το σχολείο ανοιχτό, κάνοντας τρεις δημόσιους διαγωνισμούς για να βρούμε και να μισθώσουμε κατάλληλο κτίριο. Βγήκαν όμως άγονοι κι έτσι δεν μας μένει άλλη λύση από το να το κλείσουμε. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν δήμαρχο κι ένα δημοτικό συμβούλιο, να ανέχεται τη λειτουργία ενός σχολείου που έχει κριθεί ομόφωνα και επίσημα, επικίνδυνο και ακατάλληλο. Θα πρέπει η πολιτεία, εφόσον πρόκειται για ένα υπερτοπικό σχολείο, να βρει λύση στο πρόβλημα». 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.