ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαθαίνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ- Γεροβασίλη απέναντι σε Κασσελάκη;

Βαγγέλης Στολάκης24 Φεβρουαρίου 2024

Εν μέσω βαθιάς κρίσης στο εσωτερικό του κόμματος βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Αθήνα. Η εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος επί της ουσίας σήκωσε το γάντι του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωσε νέα προσφυγή των μελών του κόμματος στην κάλπη για την εκλογή προέδρου, προκάλεσε εξελίξεις σε μια ταραγμένη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίοδο.

Εκτός απροόπτου σήμερα Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθεί νέα υποψηφιότητα απέναντι σε εκείνη του σημερινού προέδρου. Ο λόγος για την Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη η οποία χθες Παρασκευή είχε διαδοχικές συναντήσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές του κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα πριν κάνει το επόμενο βήμα: την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας που επίσης ακουγόταν χθες μίλησε στο βήμα του Συνεδρίου. Με τη φράση του: «Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε» έδειξε πως προς το παρόν δεν έχει πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.


Συζήτηση γίνεται και για τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος αν και δημόσια έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία χθες συμμετείχε σε πολλά «πηγαδάκια» των διαδρόμων του Σταδίου Taekwondo στο Παλαιό Φάληρο.


Κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τα «πηγαδάκια» εντός και εκτός Συνεδρίου ήταν πολλά με μοναδικό θέμα συζήτησης την εκλογική διαδικασία που άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης.


Ερωτηματικό υπάρχει γύρω από τον χρόνο των εκλογών. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά δεδομένου ότι ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε τετραπλές κάλπες: εκλογές συντονιστικών οργάνων, Νομαρχιακών Επιτροπών, Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου. Υπάρχει ήδη απόφαση για τις δυο πρώτες κάλπες ώστε αυτές να «στηθούν» δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο. Μια πιθανή ημερομηνία είναι εκείνη της 10ης Μαρτίου 2024. Οι επόμενες δυο Κυριακές, η 17η και 24η Μαρτίου «πέφτουν» σε τριήμερα- γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εάν επιλεγούν και η επόμενη Κυριακή, η 31η Μαρτίου είναι πολύ μακριά, με κίνδυνο το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βαθαίνει μέρα με τη μέρα.

Τα «σφιχτά» αυτά χρονοδιαγράμματα δημιουργούν δεύτερες σκέψεις σε εκείνους που μπορεί να «φλερτάρουν» με την καρέκλα του προέδρου.

Ζητούμενο παραμένει επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές, καθώς ο κ. Κασσελάκης προκρίνει ένα υβριδικό μοντέλο, και ηλεκτρονικά και δια ζώσης, κάτι με το οποίο έχουν διαφωνήσει κορυφαία στελέχη του κόμματος, ζητώντας να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σήμερα, αναμένεται όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να παρελάσουν από την εξέδρα του 4ου Συνεδρίου και να απευθύνουν ομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και δεν αποκλείεται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε κάποια υποψηφιότητα.

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα αποφασιστεί η ημερομηνία και ο τρόπος των εκλογών και σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος αναμένεται να είναι θυελλώδης ημέρα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.