ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα συστράτευσης για τις ευρωεκλογές από τη Θεσσαλονίκη

Εύρης Τσουμής10 Μαρτίου 2024

Από τη Θεσσαλονίκη μπαίνει στη μάχη για τις ευρωεκλογές η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα συστράτευσης από το προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα στείλει δύο μηνύματα τόσο προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος όσο και προς τη βάση. Το πρώτο είναι πως δεν η ΝΔ δεν πηγαίνει στις ευρωεκλογές χαλαρή μιας και αυτές δεν είναι εκλογές διαμαρτυρίας αλλά αφορούν την πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το δεύτερο είναι πως η «γαλάζια» παράταξη, πάει στις εκλογές ενωμένη και συσπειρωμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας θα στείλει μήνυμα συστράτευσης και παραταξιακής ενότητας, κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Η εκδήλωση θεωρείται σημαντική αφού η προεργασία που θα γίνει θα οδηγήσει στη διενέργεια του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της.

Το «γαλάζιο» προσυνέδριο, θα έχει αµιγώς επετειακό χαρακτήρα, µε αφορµή τον µισό αιώνα ζωής της κεντροδεξιάς παράταξης. Κατά τις εργασίες του θα παρουσιαστεί το επετειακό σήµα της ΝΔ. για τα 50 χρόνια, που σύµφωνα µε πληροφορίες είναι γεωµετρικό και αποτελεί έναν συνδυασµό των τριών λογοτύπων της ΝΔ, ενώ η 11η Μαρτίου θα αποτελέσει την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, στο προσυνέδριο αναμένεται να μιλήσουν οι παλαιοί πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής της Θεσσαλονίκης, τιµώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πορεία του κόµµατος στα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή.

Πρώτος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του συνεδρίου. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν ο ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση της θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος του συνεδρίου ή ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, που όπως ανακοινώθηκε θα είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή και της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα.

Στη συνέχεια έχουν κληθεί να χαιρετίσουν το συνέδριο, με αφορμή τον μισό αιώνα Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης όσοι διατέλεσαν πρόεδροι του ανώτατου κομματικού οργάνου στον νομό, δηλαδή οι Βάκης Φραντζής, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Δημήτρης Τσάμης, Μηνάς Σαμαντζίδης, Τάσος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Ευταξά και Αντώνης Γυφτόπουλος.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του σημερινού προέδρου της Διοικούσας, Ζήση Ιωακείμοβιτς και οι εργασίες του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης θα κλείσουν με την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη.

Θετικό μομέντουμ

Το προσυνέδριο και το μήνυμα Μητσοτάκη έρχονται σε μία στιγμή που το μομέντουμ είναι θετικό για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Στην Ευρώπη η θέση του κόμματος είναι εξαιρετικά ενισχυμένη γι’ αυτό και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, όπου ο πρωθυπουργός πήρε τα εύσημα και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η περιπέτεια στην Οδησσό που έζησε λίγες ώρες νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι η πόλη βομβαρδίστηκε από ρωσικά πυρά, κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα, η οποία έσπευσε να στηρίξει την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός φαίνεται να κυριαρχεί στο πολιτικό παιχνίδι. Στις εκλογές για την ΚΕΔΕ οι «γαλάζιοι» κυριάρχησαν, κερδίζοντας με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου στο τιμόνι, κατά κράτος τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την ΝΔ σταθερά μπροστά με μεγάλη διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, οι κινητοποιήσεις των αγροτών πέρασαν χωρίς μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, όπως και νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την είσοδο στο χώρο των μη κρατικών πανεπιστημίων φαίνεται πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στα αρνητικά, η διαχείριση της υπόθεσης της έρευνας για τα Τέμπη όπου υπάρχουν θολά σημεία, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, και η διαρροή στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το επιτελείο της ευρωβουλευτού Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές

Παρά τα θετικά σημάδια πάντως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως διαβλέπει και τα αδύναμα σημεία της «γαλάζιας» παράταξης και σπεύδει να δυναμώσει το μέτωπό της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την εκκίνηση του αγώνα για τις ευρωεκλογές αποτυπώνει και την ανησυχία της ΝΔ για κινδύνους διαρροών εκ δεξιών της στις περιοχές του Βορρά.

Ο προβληματισμός υπάρχει από τις προηγούµενες εθνικές εκλογές, όπου το κόµµα του Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε στην πρώτη περιφέρεια 35,28%, ποσοστό σχεδόν πέντε µονάδες χαµηλότερο από τον πανελλαδικό µέσον όρο, τη στιγµή που κόμματα στα δεξιά της πήραν μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με άλλες περιοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση Μαξίµου και Πειραιώς το επόµενο διάστηµα αναµένεται να ξετυλίξουν ειδική στρατηγική για τους νοµούς της Βόρειας Ελλάδας, µε επισκέψεις κοµµατικών στελεχών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδείες στους νοµούς της Μακεδονίας, καλώντας σε συστράτευση και εγρήγορση τα στελέχη της παράταξής τους, καθ’ οδόν προς τις κρίσιµες ευρωκάλπες.

Άλλωστε η τελευταία ανακοίνωση για τους υποψηφίους της για τις ευρωεκλογές στέλνει πολύ καθαρά το μήνυμα της συστράτευσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανάμεσα στα ονόματα που ανακοινώθηκαν ήταν και αυτά του Θεσσαλονικιού προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Η τελευταία θα είναι υποψήφια παρά το γεγονός πως στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θα υπάρχει και το όνομα του Πύρρου Δήμα, αφού κρίθηκε πως έχει πολύ μεγάλη διείσδυση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και στον χώρο των ομογενών και μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είχε δώσει το στίγμα της στρατηγικής του από τον περασμένο Φεβρουάριο. «Στα 50ά γενέθλια της ΝΔ. δεν νοείται η µεγάλη µας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάµε συντεταγµένα, για να πετύχουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Θα πάµε να µιλήσουµε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η εικόνα της πατρίδας µας στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην», είχε δηλώσει τότε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.03.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.