Στα… χαρακώματα οδηγούνται δήμαρχοι και κυβέρνηση με αφορμή το «μπόνους» δόμησης που επιτρέπει την αύξηση του ύψους και ορόφων στα νέα κτίρια που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).
Ήδη πολλοί δήμοι έχουν παγώσει την έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών για τα κτίρια που κάνουν χρήση των συνδυαστικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ, καθώς φοβούνται ότι στην πράξη, η αύξηση του ανώτατου ύψους και του συντελεστή δόμησης στις περισσότερες περιοχές, μέσω αυτών των διατάξεων οδηγεί στην κατασκευή πολύ ψηλών κτιρίων, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσαρμονία με τα υπόλοιπα.
Για παράδειγμα σε περιοχές όπου σήμερα το επιτρεπτό ύψος είναι 14 μέτρα, με τις συνδυαστική εφαρμογή που έχει αποφασίσει το υπουργείο θα φτάσει τα 22 μέτρα, δηλαδή μια τριώροφη πολυκατοικία θα γίνει πενταόροφη.
Πάντως οι δήμοι, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, όσοι δήμοι δεν πάγωσαν έως τώρα την έκδοση οικοδομικών αδειών σπεύδουν αυτό το διάστημα, αφού ιδιοκτήτες και κατασκευαστές φαίνεται πως τρέχουν να χτίσουν ψηλότερα ακίνητα, πριν αυτό αποτραπεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αντισυνταγματικό ή μη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ, αλλά λόγω της σημασίας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Και ο πόλεμος άρχισε
Και ενώ πολλοί δήμαρχοι έχουν παγώσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, λάδι στη φωτιά έριξε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, το οποίο στις 19 Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται απρόσκοπτα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας αναφορικά με την προσαρμογή των κτιρίων στις σύγχρονες απαιτήσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας» επισημάνει και προσθέτει πως δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν.
Αυτό ωστόσο που προκάλεσε την αντίδραση της δημάρχων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είναι το σημείο όπου το ΥΠΕΝ αναφέρει, απευθυνόμενο στους πολίτες, ότι «οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
Η ΚΕΔΕ σήκωσε το γάντι
Στην διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ απάντησε σε έντονο ύφος η ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι το υπουργείο αλαζονικά και απερίσκεπτα προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές δημιουργώντας τον κίνδυνο, αν υιοθετηθούν οι θέσεις τους να προκληθούν στο άμεσο μέλλον και μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειάς του αμέτρητες δικαστικές διενέξεις μεταξύ όμορων ιδιοκτητών. Και αυτό, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, αφού είναι προφανές και αναπόφευκτο ότι κάθε άδεια η οποία τυχόν εκδίδεται με βάση τις επίμαχες διατάξεις, θα προσβάλλεται με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων του Ε΄ μήματος ΣτΕ από τους γείτονες, οι οποίοι θίγονται από τα «bonus» του ΝΟΚ.
«Αντιθέτως», υποστηρίζει η Κεντρική Ένωση των Δήμων, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραλαμβάνει τα ηνία και προτίθεται να προστατεύσει τους πολίτες αποτελεσματικά, χωρίς να αναστείλει συλλήβδην την οικοδομική δραστηριότητα, με σκοπό να αποτρέψει περιβαλλοντικά «τετελεσμένα», προς όφελος της νομιμότητας και της ασφάλειας δικαίου».