Χωρίς αναψυκτήρια κινδυνεύουν να μείνουν δημοφιλείς υπαίθριοι χώροι στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει μάλιστα ενός καυτού καλοκαιριού. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση της Νέας Παραλίας όπου ήδη τέσσερα γυάλινα περίπτερα έχουν πάψει να λειτουργούν ενώ τις επόμενες ημέρες ένα ακόμη πρόκειται να βάλει λουκέτο. Χωρίς αναψυκτήριο θα μείνει και το πάρκο στο Πεδίο του Άρεως, ενώ αναξιοποίητα μένουν εδώ και χρόνια τα δύο αναψυκτήρια τα οποία βρίσκονται δίπλα από τον Ξαρχάκο.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περίπτωση της Νέας Παραλίας η οποία καθημερινά, αλλά κυρίως τα σαββατοκύριακα, προσελκύει χιλιάδες Θεσσαλονικείς και επισκέπτες. Κατά μήκος της υπάρχουν εννέα περίπτερα και χώροι αναψυχής εκ των οποίων δύο τα χρησιμοποιεί ο δήμος για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τα υπόλοιπα επτά, σήμερα λειτουργούν πλέον μόνον δύο καθώς τα υπόλοιπα τέσσερα έχουν βάλει ήδη λουκέτο ενώ εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά στο δήμο και ένα ακόμη γυάλινο περίπτερο.
Η Νέα Παραλία
Τα τέσσερα γυάλινα περίπτερα τα οποία βρίσκονται στους κήπους του Απογευματινού Ήλιου, των Εποχών, της Μεσογείου και των Ρόδων, έκλεισαν αφού εξάντλησαν το συμβόλαιο μίσθωσης το οποίο ήταν πενταετές και τακτοποίησαν και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο.
Οι μισθωτές είχαν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη μίσθωση για άλλα τρία χρόνια, ωστόσο, αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση αυτής της πρόνοιας. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι κατά τη δημοπρασία που είχε γίνει το 2019, υπήρξε μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο δήμος να επιτύχει υψηλά μισθώματα τα οποία, όμως αποδείχθηκαν δυσβάσταχτα για τους επιχειρηματίες. Στο μεταξύ μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας η οποία δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Όπως εξηγεί στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης «η άμεση επαναμίσθωση αυτών των περιπτέρων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο». Για τον λόγο αυτόν στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου πρόκειται να έρθουν προς έγκριση οι όροι της νέας δημοπρασίας με στόχο αυτή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν ώστε οι νέοι μισθωτές να προλάβουν να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρινή σεζόν.
Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι και αυτή τη φορά πενταετής και το μόνο που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Με βάση τις συμβάσεις του 2019 το συνολικό ύψος των μισθωμάτων υπερέβαινε τις 900.000 ευρώ ετησίως από τα οποία στον δήμο απέμεναν περί τις 750.000 καθώς το υπόλοιπο το εισέπραττε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η οποία έχει παραχωρήσει την έκταση της Νέας Παραλίας στον δήμο έναντι ποσοστού 20% από τα έσοδα εκμετάλλευσης των περιπτέρων και χώρων αναψυχής.
«Σε δεύτερο χρόνο, επειδή βιαζόμαστε να κλείσουμε την εκκρεμότητα με τα τέσσερα σχολάζοντα γυάλινα περίπτερα, θα βγάλουμε σε δημοπρασία και το πέμπτο το οποίο πρόκειται να μας παραδοθεί τις επόμενες ημέρες», σημειώνει ο κ. Αρβανίτης. Αυτή τη στιγμή σε λειτουργία βρίσκεται μόνον ο χώρος αναψυχής ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κήπων Μεσογείου και Εποχών ο οποίος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την ίδια διεύθυνση.
Η αποχώρηση της DIMERA από τα γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας δημιουργεί κάποια ερωτήματα ως προς το εάν ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη θα συνεχίσει να λειτουργεί και το Avenue (πρώην Maison Crystal).
Πεδίο Άρεως-Ξαρχάκος
Σε αντίθεση με τα γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας τα οποία μπορεί να τα δούμε να λειτουργούν ξανά πολύ σύντομα, δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με το αναψυκτήριο το οποίο βρίσκεται μέσα στο πάρκο, στο Πεδίο του Άρεως (απέναντι από την ΕΡΤ3). Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αρβανίτη αυτό δεν ανήκει στον δήμο, αλλά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.
Είχε παραχωρηθεί στον δήμο αλλά η σύμβαση παραχώρησης έληξε εδώ και χρόνια και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση ώστε να ανανεωθεί. Όσον αφορά τον μισθωτή, αυτός έκλεισε το αναψυκτήριο τον περασμένο Δεκέμβριο και όπως όλα δείχνουν θεωρείται μάλλον απίθανο να ξαναλειτουργήσει κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
Ανεκμετάλλευτα εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν και τα δύο δημοτικά αναψυκτήρια τα οποία βρίσκονται δίπλα από αυτό του Ξαρχάκου. Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη το ένα έχει καταστραφεί από πυρκαγιά πριν από μερικά χρόνια, όσο για το δεύτερο, για να ξανανοίξει θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν μία σειρά από πολεοδομικές και ρυμοτομικές τακτοποιήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς βρίσκεται και σε έκταση η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως άλσος.
Ποια δουλεύουν
Πέραν των ανωτέρω ο δήμος έχει υπό την κατοχή του και εκμισθώνει αναψυκτήρια, κυλικεία κ.λπ. σε αρκετές ακόμη περιοχές. Πρόκειται για:
- Το αναψυκτήριο του Ξαρχάκου, από τα πιο ιστορικά της Θεσσαλονίκης.
- Το καφέ στον Κεδρηνό Λόφο το οποίο άνοιξε πριν από λίγα χρόνια αφού είχε παραμείνει κλειστό για πολύ καιρό.
- Την παρακείμενη Μακεδονική Ταβέρνα η οποία επίσης ήταν κλειστή για πολλά χρόνια αλλά επαναλειτουργεί.
- Το αναψυκτήριο στο πάρκο της Νέας Ελβετίας όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Τα δύο κυλικεία στο κολυμβητήριο και στην Αλάνα της Τούμπας.
- Το κυλικείο στο Θέατρο Κήπου το οποίο λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες, σε ημέρες και ώρες που γίνονται παραστάσεις ή εκδηλώσεις.
- Τα καφέ στη Βίλα Μπιάνκα και στη Βίλα Μορντώχ.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη όλα αυτά είναι σε λειτουργία και πληρώνουν τα μισθώματα. «Ορισμένοι με καθυστέρηση, ενώ για κάποιους χρειάστηκε να καταφύγουμε και σε κατάπτωση της εγγυητικής προκειμένου να ρυθμίσουν και να καταβάλλουν τα μισθώματα».
Τουαλέτες
Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου η διοίκηση του δήμου θα φέρει προς έγκριση και τους όρους της δημοπρασίας για τη μίσθωση δημοτικών χώρων υγιεινής.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πρόκειται για δέκα τουαλέτες οι οποίες βρίσκονται στη Νέα Παραλία (τρεις), στον Λευκό Πύργο, στην Αγορά Βλάλη, στην πλατεία Άθωνος, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στον Πύργο Ικονίου, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα και στο πάρκο ΑμεΑ στην Τούμπα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.04.2024