Τις μηχανές στο φουλ έχει βάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, παρότι η άνυδρη και ιδιαίτερα ζεστή άνοιξη, με τον Απρίλιο να θεωρείται ό πιο ζεστός μήνας της τελευταίας δεκαετίας, αναμένεται να περιορίσουν τον πληθυσμό τους και να μειώσουν αισθητά την όχληση.
Ωστόσο το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές του μήνα με στόχο να θωρακίσει τη δημόσια υγείας και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τον φετινό Απρίλιο έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και για το λόγο αυτό θα καταγραφεί ως πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δέκα χρόνων.
Παρόλα αυτά η ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους είναι έντονη, καθώς, όπως λένε, ο συνδυασμός της ανομβρίας και της αυξημένης θερμοκρασίας ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πρόωρη εμφάνιση και πιο σημαντική παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και σε αύξηση των κρουσμάτων.
«Είναι γεγονός ότι με τόσο ζεστή άνοιξη που διανύουμε, χωρίς βροχές θα έχουμε λιγότερα κουνούπια και άρα περιορισμένη όχληση. Ωστόσο υπάρχει και ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους ότι οι πολύ υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την άνυδρη εποχή ελοχεύει τον κίνδυνο να έχουμε μια πρόωρη εμφάνιση και πιο έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος της εταιρείας που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών Δρ. Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος.
Όμως, εξηγεί, θα υπάρξουν μετρήσεις από το δίκτυο που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ήδη ενεργοποιείται και θα δώσει αποτελέσματα στα τέλη Ιουνίου, αναφορικά με την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.
«Υπάρχει ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει» σχολίασε ο ίδιος.
Η άνοιξη είναι ο ορισμός της αστάθειας
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες που υλοποιούν και επιβλέπουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί όλα να αλλάξουν. «Αν ο καιρός συνεχίσει το ίδιο και το επόμενο διάστημα θα έχουμε μικρότερους πληθυσμούς κουνουπιών και περιορισμένη όχληση. Όμως η άνοιξη είναι ο ορισμός της αστάθειας και παλαιότερα είχαμε ανάλογες ανησυχίες, επειδή είχαμε πολύ ζεστή άνοιξη και στη συνέχεια διαφορετικό καλοκαίρι» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου σχετίζεται πάντα και μόνο από τις θερμοκρασίες και όχι από το νερό, δηλαδή τις βροχοπτώσεις. «Αυτές θα φέρουν αφθονία κουνουπιών και όχι απαραίτητα τον ιό του Νείλου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού στους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του έργου
Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ το τριετές πρόγραμμα 2023-2025 υλοποιείται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες παρακολούθησης του πληθυσμού των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών. Ακόμη, περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού και αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων) καθώς και του αστικού συστήματος στο σύνολο της Περιφέρειας.
Τους επίγειους ψεκασμούς συμπληρώνει η εναέρια καταπολέμηση με ψεκασμούς στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθιστώντας το έργο που υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.
Η εναέρια καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων σε μια έκταση 280.000 στρεμμάτων. Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών, όταν αυτό απαιτείται.
Οι εργασίες επί εδάφους υλοποιούνται από ένα σύνολο σαράντα συνεργείων, τα οποία υποστηρίζονται από ομάδα είκοσι επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν την πορεία του έργου σε κάθε φάση εξέλιξης, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων όποτε αυτό απαιτείται, όπως σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου, ελονοσίας, κλπ.
Ακόμη, με στόχο να καταστήσει το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ.
Η εφαρμογή παρέχει καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30).
Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https :// play. google. com / store / apps / details ? id = gr. ecodev. Mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).