Με 850 εκθέτες, περισσότερους από 1500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες σε πάνω από 550 εκδηλώσεις και σε 14 αίθουσες συνολικής έκτασης 16.000τ.μ. στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - Helexpo πραγματοποιείται φέτος η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τιμώμενη φέτος είναι η Σάρτζα, «μια πόλη που ξεχωρίζει γιατί αποτελεί το πνευματικό κέντρο των Εμιράτων και που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα για τις δράσεις και τα προγράμματά της για το βιβλίο», όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του αρμόδιου φορέα υλοποίησης της διοργάνωσης, Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης.
Στη Σάρτζα ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των γυναικών στον χώρο του βιβλίου, ενώ το δυναμικό της πόλης έχει ασχοληθεί πολύ με προγράμματα που εμπλέκουν Έλληνες συγγραφείς και δημιουργούς.
Ισχυρό κομμάτι της διοργάνωσης αποτελεί το επαγγελματικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου και πάνω από 20 διαφορετικές χώρες.
Επίσης, στο πλαίσιό της 20ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση των 13 μελών του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που ασχολείται με προγράμματα στήριξης της μετάφρασης στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεταφραστικά προγράμματα από διάφορες χώρες καθώς και συγγραφείς που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Πολύ σημαντική εξάλλου ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες είναι η παρουσία στη ΔΕΒΘ του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer που προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο.
Θεματικές τις έκθεσης αποτελούν ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα τον σύγχρονο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως: Γυναίκες στον χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, Πολιτική και Ιστορία σε μια σχέση αλληλεπίδρασης κ.α.
Από τα σταθερά σημεία της διοργάνωσης θα είναι και φέτος η Παιδική και Εφηβική Γωνιά που θα της διατεθεί μια ολόκληρη αίθουσα όπου θα διεξαχθεί το πρόγραμμά της που θα περιλαμβάνει 150 συγγραφείς, εικονογράφους, ομιλητές και καλλιτέχνες σε 108 εκδηλώσεις, 48 εικονογράφους σε μια ομαδική έκθεση, 40 εκδοτικούς οίκους και 19 φορείς που συμμετέχουν με εκδηλώσεις, 13 εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν βιβλία για τη γωνιά της Ανάγνωσης και 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3000 παιδιά που θα επισκεφθούν οργανωμένα την έκθεση, πέρα από τις μεμονωμένες επισκέψεις.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ακόμη η συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, θεματικά αφιερώματα στον Φραντς Κάφκα και στον Γιώργο Ιωάννου.
Τέλος, στο πλαίσιο του νέου ιστότοπου της διοργάνωσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου να ενημερώνονται για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις, τους εκδοτικούς οίκους, τους συγγραφείς, τους ομιλητές, τις αίθουσες, θα μπορούν να πλοηγούνται στον χώρο των 16000 τ.μ., ενώ από τις αίθουσες θα υπάρχει απευθείας ζωντανή μετάδοση ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τασος Τζήκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καλή συνεργασία του οργανισμού με το ΙΕΠ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως τον Απόστολο Τιτζικώστα που χρηματοδοτεί την έκθεση, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους εκδότες. «Η έκθεση πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα χρόνια του μνημονίου. Τη στηρίξαμε μη δίνοντας σημασία. Κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες να τη φέρουμε στο σημερινό επίπεδο και νομίζω ότι έχει καταξιωθεί ως μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η συντονίστρια της 20ης ΔΕΒΘ Νόπη Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στον επετειακό χαρακτήρα της διοργάνωσης. «Γιορτάζουμε είκοσι χρόνια με βιβλία και ιδέες. Πριν υλοποιηθεί η έκθεση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτή την πορεία. Πέρασε πολλά, επιβίωσε όμως επέδειξε μεγάλες αντοχές. Γιορτάζουμε σε μια πραγματικά δυναμική διοργάνωση, πλούσια, μαζί με όλους τους ανθρώπους του βιβλίου να είναι εδώ στο ετήσιο ραντεβού που δίνουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρά να έχουμε τη Σάρτζα ως τιμώμενο εμιράτο, μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια μέσα από συζητήσεις και διάλογο. Με μεγάλο πλούσιο και δυναμικό πρόγραμμα ήρθαν εδώ με όλο τους το δυναμικό για να μας συστήσουν τον πολιτισμό και τις ιδέες τους».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μήττας χαρακτήρισε την έκθεση πνευματικό φάρο ενώ τόνισε πως «μια κοινωνία που δεν διαβάζει είναι μια κοινωνία καταδικασμένη στην πνευματική υποβάθμιση».
Για τη σταθερή συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στην 20η ΔΕΒΘ, που περιλαμβάνει και φέτος μια πλούσια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις μίλησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης. «Η έκθεση προχωρά, είναι είκοσι χρονών και αυτό είναι το πιο ωραίο νούμερα, με χάρη και χαρά. Χάρη γιατί είναι νέα και χαρά γιατί γιορτάζει. Είναι ένας θεσμός που πέρα από την προσφορά στον πολιτισμό, στο πνεύμα και ιδιαίτερα στη συγγραφή ενισχύει πάρα πολύ και την εξωστρέφεια της πόλης από δεκάδες συγγραφείς από άλλες χώρες συμμετέχουν, κάτι που βοηθά στο brand της πόλης προς τα έξω. Άλλωστε η Σάρτζα είναι μια αδελφή πόλη με τον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του δικτύου των δημιουργικών πόλεων της UNESCO».
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SBA από τη Σάρτζα Ahmed Al Ameri αφού μίλησε για τη συμμετοχή της πόλης στο ΔΕΒΘ ως τον διάλογο μεταξύ δύο πολιτισμών με πλούσια ιστορία και το «ακλόνητο πολιτιστικό όραμα του κυβερνήτη της Σάρτζα, Σεΐχη Δρ. Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ Αλ Κασίμι», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της τιμώμενης προσκεκλημένης πόλης. «Αναλάβαμε τη δέσμευση να καλλιεργήσουμε επί τέσσερις ημέρες, ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για όλες τις εκφάνσεις πολιτισμού και δημιουργίας. Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε συζητήσεις, σε παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σε εκθέσεις τέχνης που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και περιλαμβάνουν ποίηση, λογοτεχνία, αφηγήσεις, αρχιτεκτονική, παράδοση, λαϊκές τέχνες κ.α.».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου, ενώ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.
Όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να δείτε στο https://www.thessalonikibookfair.gr/