Την ανάγκη να μη σβήσει η προσπάθεια για απελευθέρωση της Μεγαλονήσου επισήμαναν Έλληνες και Κύπριοι ομιλητές σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση για το κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση με τίτλο «1974-2024: 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή και κατοχή της Κύπρου», την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, έθιξε ζητήματα όπως η κοινή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, η ανάγκη για συνεχή υπενθύμιση της διεθνούς κοινότητας ότι στο νησί εξελίσσεται κατοχή και η ανάγκη για υπενθύμιση της ιστορίας και της κατάστασης στις νέες γενιές.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Στέλιος Περράκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΑΠΘ Μίλτος Σαρηγιαννίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Οραήλογλου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος έκανε λόγο για την "ανοιχτή πληγή της κυπριακής εισβολής και κατοχής της Κύπρου" και τόνισε πως το ζήτημα χαρακτηρίζεται από 50 χρόνια κωλυσιεργίας της διεθνούς κοινότητας. "Το κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή στο σώμα του ελληνισμού και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ήττες μετά τον Ατυχή Πόλεμο του 1897 και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Άπαντες συνομολογούν ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας στο Κυπριακό και συμφωνούν πως κάθε διαπραγμάτευση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς, είναι εμφανής", ανέφερε ο κ. Αγγελούδης.
Ο δήμαρχος πριν αποχωρήσει αποκάλυψε πως ο ίδιος βλέπει θετικά το να πρωτοστατήσει ο Δήμος σε μια μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο.
Από την πλευρά των ομιλητών, ο τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και πρ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, ανέφερε πως το κυπριακό συνιστά τη μοναδική εθνική εκκρεμότητα που έχει σήμερα η Ελλάδα και πως πρόκειται για ζήτημα όλου του ελληνισμού. Αναφέρθηκε στην ατζέντα που προταδουν η ελληνική και κυπριακή πλευρά και τόνισε πως σε αυτή πλέον, λανθασμένα δεν αναφέρεται κανείς στην απελευθέρωση, αλλά στην επανένωση.
"Επειδή δεν είμαστε στα αντίσκηνα δεν άλλαξε η εισβολή. Το έγκλημα είναι εκεί, είναι ζωντανό. Η Κύπρος δεν είναι μακριά, δεν ορίζει η απόσταση τη σχέση σου με τα πράγματα. Αλλά η ευθύνη σου απέναντι σε αυτά. Η Κύπρος δεν είναι βαρίδι για την Ελλάδα. Όσοι τη θεωρούν βαρίδι, είναι το πραγματικό βαρίδι για όλον τον ελληνισμό", είπε.
Ο τέως πρέσβης τόνισε πως διαφωνεί με τη ρήση "το πιο κρίσιμο είναι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου" και θεωρεί πως το σημαντικότερο είναι το τι θα περιέχει αυτό το τραπέζι. Με την παρούσα κατάσταση, το τραπέζι "γέρνει" προς την πλευρά της Τουρκίας. Οφείλουμε να θέσουμε τους όρους μας, δήλωσε και συμπλήρωσε πως η τουρκική προσέγγιση έχει ως στόχο καθαρά το συμφέρον της. Η Τουρκία τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας έχει στο μύλο της τη στιγμή που θα κληθεί να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία. Επομένως οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ποιος είναι ο συνομιλητής μας. Επίσης το δόγμα "η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται, οφείλουμε να το ξαναδούμε", υποστήριξε αναφέροντας πως η Τουρκία, χρησιμοποιεί την Κύπρο για να δημιουργήσει συνθήκες διαπραγματεύσεων όπως τη βολεύουν.
Ο πρέσβης και συγγραφέας Αλέξανδρος Μαλλιάς έκανε μια εκτενή αναφορά στο παρελθόν της νήσου από την Αγγλική κατοχή ως σήμερα και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά ευκαιρία για λύση στο κυπριακό, χωρίς την τουρκική λύση περί δύο κρατών στο τραπέζι.
"Η Τουρκία για 50 χρόνια μεταφράζει ως ειρηνευτική επιχείρηση ωμότητες, αγριότητες, εκτελέσεις αμάχων, ομαδικούς τάφους, καταστροφή και λεηλασία περιουσιών. Όμως η ηγεσία τους στρατού της έχει καταδικαστεί στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής στο Στρασβούργο. Η έκθεση αυτή καταγράφει και καταδικάζει της κατά συρροή ωμότητες. Αναφορικά με τι μέλλον του κυπριακού ο καθηγητής παρουσιάστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας πως το χαρακτηρίζει η απογοήτευση, η απαισιοδοξία και το αδιέξοδο.
Κατόπιν, ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων κ. Περάκης, μίλησε για το διεθνές δίκαιο και τη σημασία της χρήσης του ως όπλο από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Λαμβάνοντας παράδειγμα από την περίοδο του μεσοπολέμου και τη ρήση Γάλλων ειδημόνων της διπλωματίας ότι οι ορίζοντες των διεθνών σχέσεων είναι κλειστοί, ο κ. Περάκης έκανε μια εκτενή αναφορά με παραδείγματα στους τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να χειριστούν οι κυβερνήσεις την κατάσταση αλλά και πως τη διαχειρίζονται μέχρι σήμερα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΑΠΘ, Μίλτος Σαρηγιαννίδης, τελευταίος ομιλητής του πάνελ, μίλησε για το παρελθόν της τουρκικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αλεξανδρέττας αλλά και της Συρίας, υπερτόνισε πως η Τουρκία επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο επεκτατισμού διαχρονικά.
Στη συνέχεια δήλωσε πως το συμβούλιο ασφαλείας έχει θέσει τα όρια αναφορικά με το τι είδους λύση μπορεί να δοθεί στο κυπριακό, η οποία με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις και ιδίως εκείνη του 1983, ουσιαστικά θέτει εκτός βάσης την οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στη Νήσο, την οποία προκρίνει η Τουρκία και το ψευδοκράτος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός Κυπρίων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, πρώην στρατιωτικών και φοιτητών. Οι ομιλητές στο τέλος απάντησαν σε ερωτήσεις για το κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου κατά τη δεκαετία του 1990 και υποστήριξαν πως το μεγάλο ζήτημα της γενιάς μας είναι να μην ξεχάσει ο ελληνικός τα δίκαια της νήσου και των κατοίκων της, τα οποία συνιστούν δίκαια όλου του ελληνισμού