ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Φέσι» 120 εκατ. ευρώ σε βάρος των δήμων από την ΑΑΔΕ

Φανή Σοβιτσλή16 Μαΐου 2024

Την έντονη αντίδραση των δημάρχων έχει προκαλέσει η μη απόδοση στους δήμους τους ποσού, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ από το Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων που εισπράττουν οι ΟΤΑ από κέντρα διασκέδασης και συναφή καταστήματα.

Η πρώτη μεγάλη αντίδραση των αιρετών, που εκφράστηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ήρθε όταν τον περασμένο Ιανουάριο, υπουργική απόφαση καθόριζε παρακράτηση 20% υπέρ της ΑΑΔΕ από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων. Οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν «ληστρικό» το ποσοστό, το οποίο νομοθετήθηκε να παρακρατά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως προμήθεια για τη χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων και ζήτησαν άμεσα τη μείωσή του.

Εν τέλει, το ποσοστό της παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού των εσόδων από την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων εστίασης μειώθηκε, μετά από πιέσεις που άσκησε η ΚΕΔΕ, από 20% σε 5% με βάση σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.

Μάλιστα σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για «να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων που προκαλείται στους δήμους από το υψηλό ποσοστό παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού».

«Η ΑΑΔΕ πολύ καλός τοκογλύφος»

Και ενώ οι δήμοι είχαν υπολογίσει σε αυτά τα χρήματα, σήμερα η ΑΑΔΕ συνεχίζει, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, να μην αποδίδει τα χρήματα που αναλογούν στους δήμους και συνολικά φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

«Η ΑΑΔΕ συνεχίζεται με προκλητική αδιαφορία, να παρακρατά το 0,5% και να μη το αποδίδει στους δήμους. Υποτίθεται ότι αντικατέστησε ένα σύστημα το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε κάθε πιστωτή ξεχωριστά, γιατί δεν ήταν εγκεκριμένο από την ΑΑΔΕ, λες και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μιας άλλης χώρας» τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας πως η Αρχή κατήργησε το παλιό και πιο λειτουργικό σύστημα που υπήρχε, βάζοντας ένα άλλο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, πέντε μήνες τώρα 120 εκατ. από το Τέλος παρεπιδημούντων να έχουν παρακρατηθεί και να μην έχουν αποδοθεί στους δήμους.

Μάλιστα, δεν δίστασε να σχολιάσει με δηκτικό τρόπο ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για οτιδήποτε παρακρατά για λογαριασμό μας, ως ένας πολύ καλός τοκογλύφος μας χρεώνει ένα 5%. Αν ήταν ιδιώτης θα τον είχαν συλλάβει. Προφανώς όμως οι φορείς του κράτους, του ελληνικού δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό».

Ομόφωνα πάντως οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ δήλωσαν ότι η μη απόδοση του ποσού στους δήμους συνιστά παράνομη παρακράτηση πόρων των δήμων, ενώ τόνισαν ότι με την κατάργηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταχώρηση των εισπράξεων από τις επιχειρήσεις, πλέον οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν.

Ως εκ τούτου ζητούν την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα ζητούν την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως είπαν οι χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, «το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις».

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των εν λόγω τελών στους δήμους, καθώς σύμφωνα με την ίδια, καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr.

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, και καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.