ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό déjà vu για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σοφία Χριστοφορίδου20 Μαΐου 2024

Η πολιτική σύγκρουση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κορυφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, φαίνεται να επανακάμπτει, καθώς τα κόμματα εισέρχονται στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή μιας συμφωνίας που είχε πολεμήσει σφόδρα το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ διαγωνίζονται στην επίδειξη πατριωτισμού.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα, χαρακτηρίζοντας τη στάση της της «παράνομη», «ανεπίτρεπτη» και «προκλητική», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί παρόμοια ολισθήματα και τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εξαρτάται «από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων». Στο ίδιο πνεύμα είναι και η απάντησή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΜτΚ», όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το ΥΠΕΞ φρόντισαν να υπενθυμίσουν ότι παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, η ΝΔ ως κυβέρνηση τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη της χώρας.

Δικαιωμένος δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βολές κατά του πρωθυπουργού εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, διερωτώμενος σε ειρωνικό τόνο «Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;». Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες» χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον εμπνευστή της συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα. Κάλεσε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον του λαού της. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλος κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη δήλωση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ «υποτάσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με βάση τα κομματικά και εκλογικά συμφέροντά τους και την επικοινωνία. Με πατριδοκαπηλία και απόψεις που οδηγούν στην ακροδεξιά».

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών έχοντας εντοπίσει τα προβληματικά σημεία της ως προς την εθνότητα και τη γλώσσα και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προέβλεψε να υπάρχει μηχανισμός εποπτείας για την εφαρμογή της συμφωνίας. «Και η συμφωνία ήταν “κουτσή” αλλά και δεν υπήρχε μηχανισμός που να ελέγχει την εφαρμογή της. Άρα, μπορούν μετά από κάποια χρόνια κάποιοι ακροδεξιοί πολιτικοί της γειτονικής χώρας να σου λένε “Μακεδονία” κι εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Μπήκαν στο ΝΑΤΟ, άρα το ένα τους πόδι το βάλανε μέσα, μένει μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική. Ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου της συμφωνίας, το να κάνει κάποια δήλωση η κα. Φον Ντερ Λάιεν;» διερωτήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Οι αναφορές της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια» επεσήμανε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Κορώνες και… σχισίματα

«Εμείς θα τιμήσουμε το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, «κλείνοντας το μάτι» με αυτό τον τρόπο στους ψηφοφόρους της ΝΔ. «Αν θέλει να τον τιμήσει, μία είναι η λύση για τη ΝΔ. Αν δεν μπορεί να το κάνει η ΝΔ θα το κάνουμε εμείς» είπε και με μια κίνηση εντυπωσιασμού έσκισε το ΦΕΚ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τη ΝΔ να φέρει τα σχετικά Μνημόνια, ώστε να τα καταψηφίσει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας επέκρινε τον πρωθυπουργό που «αντί να σηκώσει το γάντι ο Μητσοτάκης και να καταργήσει μονομερώς αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, πέρα βρέχει».

Τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας

Μπορεί η χώρα μας να εγκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, όμως και η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει βασικές συμβατικές της υποχρεώσεις και συγκεκριμένα δεν έχει κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας: για την οικονομική συνεργασία, για την προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και την εναέρια επιτήρηση της γειτονικής χώρας.Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταρτίσει τα σχετικά νομοσχέδια αλλά δεν κυρώθηκαν ποτέ από τη Βουλή. Ερωτηθείς προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε πως η χώρα μας θα κυρώσει τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία εφόσον όμως πειστεί προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση σε αυτή από την άλλη πλευρά.

Κάνοντας «ριμπάουντ» ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών «που αναφέρουν, με τις υπογραφές των υπουργών της ΝΔ από το 2020, ότι είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων», όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν την κυρώνουμε εδώ και 5 χρόνια και δεν θα την φέρουμε προς κύρωση γιατί είναι κατασκευαστικά προβληματική. είπε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε.

«Τώρα αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να την φέρουμε προς κύρωση. Όχι, δεν θα το κάνουμε, δεν θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης».

Τσίπρας και Ζάεφ βραβεύουν τον Νίμιτς

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, άμεση ήταν η αντίδραση των εμπνευστών της συμφωνίας των Πρεσπών και πρώην πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν ότι «ο εθνικιστικός λαϊκισμός που αναπτύχθηκε και στις δύο πλευρές είναι υποκριτικός και επικίνδυνος». Οι πρώην πρωθυπουργοί αποφάσισαν να διοργανώνουν κάθε χρόνο, μέσω του «Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας» και του «Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ», μια «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για την προσφορά της στην ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 17-18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.