ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια έκθεση γεμάτη… τέχνη στη ΔΕΘ - Helexpo

Κυριακή Τσολάκη22 Μαΐου 2024

Συνολικά 80 γκαλερί και projects από όλο τον κόσμο περιλαμβάνει η φετινή 7η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που πραγματοποιείται από 23 έως 26 Μαΐου στα περίπτερα 10, 9 και 8 της ΔΕΘ – Helexpo.

Για τη σπουδαία συμβολή της ΔΕΘ – Helexpo που από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνοδοιπόρος στην όλη προσπάθεια μίλησε νωρίτερα σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Παντελής Τσάτσης. Αναφέρθηκε δε στους άξονες της «γιορτής του πολιτισμού», όπως χαρακτήρισε τη διοργάνωση που είναι το εμπορικό κομμάτι, αφού φέτος στην έκθεση συμμετέχουν γκαλερί από 11 χώρες, οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και το εκπαιδευτικό κομμάτι. «Έρχονται γκαλερί που γνωρίζουν άλλους επαγγελματίες του χώρου, καλλιτέχνες συστήνονται σε άλλους καλλιτέχνες και έτσι συμβαίνει μια αλληλουχία επαφών και η έκθεση γίνεται ένας διάπλους επικοινωνίας με πάρα πολλές χώρες».

Η διοργάνωση για 4η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με την ΠΕΕΒΕ παρουσιάζει τα βραβεία MATAROA για νέους καλλιτέχνες ως 33 χρονών.

Επίσης, έχει ως τιμώμενη καλλιτέχνη την εικαστικό Όπυ Ζούνη. Για την «πρωτοπόρο της αφαιρετικής γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα», που ο «ελληνικός και ο αιγυπτιακός πολιτισμός και η κλασική της παιδεία άσκησαν καταλυτική επιρροή στη ζωή και το έργο της», μίλησε η ιστορικός τέχνης Νικολένα Καλαϊτζάκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λόγω απουσίας του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στη διοργάνωση που για την εταιρεία είναι πολύ σημαντική. «Τα πρώτα χρόνια που στήσαμε με τον Παντελή Τσάτση θυμάμαι το πάθος του να έχει η Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να οργανώσει μια διεθνή έκθεση τέχνης. Η διοργάνωση αποτελεί πλατφόρμα επικοινωνίας σε όλο τον χώρο της τέχνης. Επιθυμία μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο. Η ΔΕΘ διαχρονικά στηρίζει τον πολιτισμό και την τέχνη».

Για πρώτη φορά φέτος η έκθεση θα περιλαμβάνει ταπισερί. Η ιστορικός τέχνης Μυρσίνη Κοντού μίλησε γι’ αυτό: «Τα έργα που παρουσιάζονται ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης είναι ο Γερμανός Γιαν Κουρτ που παρακολουθώ από το ξεκίνημά του, πάνω από 30 χρόνια. Πάντα τα χαλιά ήταν μια αφήγηση της ιστορίας της εκάστοτε σύγχρονης πραγματικότητας. Ως θέμα έχουν τη βία αλλά και από που αυτή προέρχεται».

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή του Hellenic DIASPORA Foundation από την Πάτρα με έργα Ελλήνων εικαστικών της διασποράς. Εκ μέρους του ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Μάνος Στεφανίδης επεσήμανε: «Καταφέρατε να έχετε μια έκθεση ισάξια και ισότιμη με τις μεγάλες που υπάρχουν στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στη ΔΕΘ και στον Παντελή Τσάτση. Γκαλερί, καλλιτέχνες, ξεναγήσεις, κλίμα τόσο ευχάριστο με παρεμβάσεις μουσικά χορευτικά γεγονότα είναι τα στοιχεία της. Συμμετέχουμε ως μοναδικό μουσείο στον κόσμο από έναν πολύ ιδιόρρυθμο συλλέκτη και γνωστό επιχειρηματία, τον Βασίλη Καλογεράτο. Συγκεντρώνει τους Έλληνες της διασποράς. Έχουμε γεμίσει το περίπτερο με 70 περίπου έργα».

Άλλες μουσειακές εκθέσεις που θα περιλάβει η διοργάνωση είναι του Μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη στις Σέρρες και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.