ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ανανεωμένο αφηγείται τις… ιστορίες του

Κυριακή Τσολάκη24 Μαΐου 2024

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 όταν ο Ιόλας είδε για πρώτη φορά έναν 17χρονο άντρα να περνάει δίπλα από την γκαλερί του στην 55η λεωφόρο. Μετά από μέρες έπιασαν κουβέντα του είπε ότι αυτά που κρατούσε ήταν τα σχέδια των παπουτσιών του και ότι δούλευε σε ένα διπλανό εργοστάσιο. Ο σπουδαίος γκαλερίστας έριξε μια ματιά στα σχέδια και έτσι γεννήθηκε το μεγάλο αστέρι της pop art: Ο Andy Warhol!


Τριάντα χρόνια μετά τη γνωριμία και τη συνεργασία τους Ο Ιόλας ανέθεσε στον πρωτοπόρο καλλιτέχνη τη δημιουργία του έργου Μέγας Αλέξανδρος, το οποίο αργότερα με τη δωρεά Ιόλα κατέληξε στις συλλογές του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης…

«Τώρα που τελειώνει ο χειμερινός κύκλος πρέπει πάλι να σκεφτώ την καινούρια πορεία της Άνοιξης», σημείωνε στο ημερολόγιό της αυτή η μεγάλη μορφή της σύγχρονης τέχνης, ο Αλέξης Ακριθάκης, αφού ύστερα από μια δύσκολη περίοδο αρχίζει να ζωγραφίζει. Ένα αεροπλάνο που πετά σ’ έναν κόκκινο ουρανό με κατεύθυνση τη Μεγάλη Άρκτο η οποία λάμπει με φως νέον σαν μια ιστορία ελευθερίας, αλλά και μια παραπομπή στη Νυχτερινή Πτήση του Αντουάν Ντε Σεντ Εξυπερύ είναι ένα έργο που γεννιέται μέσα από αυτό… Όπως και το καρουζέλ του ένα έργο πολύ δυνατό για τα παιδάκια του Βιετνάμ…


Ο επίσης διεθνής Στίβεν Αντονάκος φιλοτέχνησε μια ολόκληρη εγκατάσταση για την είσοδο του Μουσείου. Αυτή αποτελείται από τρεις βασικές φόρμες: τη γραμμή, τον κύκλο και τη γωνία. Ο καλλιτέχνης εξηγεί ότι επέλεξε τις τρεις αγαπημένες του φόρμες και τα πιο βασικά χρώματα – πράσινο, μπλε, κόκκινο- και τα συνδύασε με τον φωτισμό νέον για να παρέχει στο γλυπτό μια φυσική σύνδεση με τον χρόνο, την ημέρα και τη νύχτα. Επιλέγει τη συγκεκριμένη σύνθεση για την είσοδο για τρεις λόγους όπως ο ίδιος σημειώνει: «Για τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά, τη λειτουργία της και τον συμβολισμό της». Ακόμη δίνει τον τίτλο ΤΡΙΑ στο συγκεκριμένο γλυπτό προς τιμήν των τριών στοιχείων που πάντοτε ευελπιστεί να έχει το έργο του: «την ορθότητα της ίδιας της τέχνης, το ανοιχτό πνεύμα του θεατή και (το πιο συναρπαστικό) τον διάλογο ή τη μεταξύ τους ροή ενέργειας μέσα στον χώρο που μοιράζονται»…


Είναι τρεις από τις πάμπολλες ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από την έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» η οποία εγκαινιάζεται το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου στις 8μμ στο MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εντός ΔΕΘ – Helexpo).

Μπροστά στα μάτια του θεατή μέσα από μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου όπως αυτή συγκροτήθηκε με τη συνένωση των μουσείων και ίδρυση του MOMus το 2018 αποκαλύπτονται οι ιστορίες των 100 καλλιτεχνών που συμμετέχουν και αποτελούν μεγάλα ονόματα του διεθνούς εικαστικού στερεώματος, αλλά και μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές, συνθήκες καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ταυτοτήτων, άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών κ.α.


Στη διάρκεια της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής τα έργα «μίλησαν» από μόνα τους, έδωσαν τον δικό τους παλμό και έδειξαν πώς τα ίδια συνδιαλέγονται με τον χώρο και τους ανθρώπους.

Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν με μια διάθεση επανεκκίνησης για τον μεγάλο οργανισμό, ο οποίος ανακαινισμένος πια στην είσοδό του, ανανεωμένος και λουσμένος στο φως είναι σαν να «συζητά» με την ίδια την πόλη μέσα από μια τεράστια τζαμαρία που ανοίγεται στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα την προσλαμβάνει στο εσωτερικό του.


Την ξενάγηση έκανε η διευθύντρια του Μουσείου Θούλη Μισιρλόγλου με την παρουσία του Προέδρου του MOMus Επαμεινώντα Χριστοφιλόπουλου και της Γενικής Διευθύντριας Φανής Τσατσάϊα.


Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.