ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φορτσάρει» για να κόψει το νήμα της δεύτερης θέσης ο Ανδρουλάκης

Βαγγέλης Στολάκης27 Μαΐου 2024

Βέβαιοι πως «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, και πως το αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, «όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία που τα ποσοστά μας είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα των δημοσκοπήσεων» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης όσο και η ηγετική ομάδα του κόμματος αισιοδοξούν και εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αποδοχή των πολιτών δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. 

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένο ότι την επομένη της κάλπης οι «πράσινοι» θα βρίσκονται στην πλευρά των νικητών, είτε το αποτέλεσμα συγκριθεί με το αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2019 είτε με εκείνο των πρόσφατων εθνικών εκλογών του 2023. Εκτιμούν δε ότι πλησιάζοντας στις εκλογές θα ενεργοποιηθεί σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός και τα στελέχη, παλαιά και νέα, και ο στόχος της δεύτερης θέσης, αυτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την 9η Ιουνίου θα είναι γεγονός.

Την ώρα που οι εκδηλώσεις του κόμματος με τη συμμετοχή υποψηφίων ευρωβουλευτών και κορυφαίων παραγόντων είναι καθημερινές σε όλη τη χώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει στροφές με καθημερινή παρουσία του στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα ανεβάζει τους τόνους κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λίγο πριν ξεκινήσει ξανά τις περιοδείες του στην χώρα. 

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου είναι αφιερωμένη σε κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος με ομιλητή τον κ. Ανδρουλάκη. Οι ομιλίες είναι μετρημένες, ενώ ο προγραμματισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι δυναμικός και αλλάζει ανάλογα με τα γεγονότα και τις τρέχουσες εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα ρίξει αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας με ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

Στήριξη με ευρωπαϊκό αέρα

Το νικηφόρο αποτέλεσμα δεν είναι υπόθεση μόνο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει την πλήρη ικανοποίησή της για την πρόσφατη επίσκεψη του υποψηφίου των PES για την προεδρία της Κομισιόν και επιτρόπου Νίκολας Σμιτ στην Ελλάδα. 

Ο κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα στη Λάρισα και δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές. Η μεγάλη συγκέντρωση στην θεσσαλική πρωτεύουσα έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη μεταφράζουν την επίσκεψη Σμιτ με πολλούς τρόπους. Αρχικά, θεωρούν ότι η κοινή τους εμφάνιση έδωσε στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ το απαραίτητο... μπουστάρισμα την κατάλληλη στιγμή του αγώνα. Δευτερευόντως, πως η επίσκεψη Σμιτ ενίσχυσε το αρχηγικό προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Συνεχείς βολές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ο Νίκος Ανδρουλάκης εντείνει το σφυροκόπημά του. Μια στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, απευθύνοντας προσκλητήριο ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες από όποιο χώρο κι αν προέρχονται. «Καλώ κάθε προοδευτικό άνθρωπο, τα κινήματα της οικολογίας, της Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, κάθε άνθρωπο που θέλει τη νέα αλλαγή, την ισχυρή, δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις 9 Ιουνίου. Να ξαναφτιάξουμε το κοινό μας προοδευτικό, δημοκρατικό σπίτι. 

Να ξανακάνουμε ισχυρή τη Δημοκρατική Παράταξη» δήλωσε από τη Λάρισα, επαναλαμβάνοντας πως ο απώτερος στόχος του είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τονίζοντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το καταφέρει χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, οι οποίες έφεραν παραιτήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, δεν λησμονεί να υπενθυμίσει πως το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κατάφερε την ήττα δημάρχων και περιφερειαχών της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αντιπολιτευτική ατζέντα του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται τα ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια και η αποδόμηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα της πρόσφατης επιστολής Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «χρεώνει» στον κ. Μητσοτάκη περαιτέρω απόκλιση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αγοραστική δύναμη, την ακρίβεια και την υγεία.

Επενδύει στην αξιοπιστία του

Ο πρόεδρος του κόμματος το διάστημα που απομένει θα επιμείνει στο αφήγημα πως το ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικά ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ασκεί αξιόπιστη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση ζητώντας από τους πολίτες να ισχυροποιήσουν την παρουσία του με την ψήφο στην κάλπη, ώστε την επομένη των ευρωεκλογών να «χτίσει» βήμα-βήμα την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που θα επιφέρει το πλήγμα στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές κάλπες. Αυτός είναι εξάλλου που στο στόχαστρο του κ. Ανδρουλάκη μπαίνει καθημερινά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας λόγο για «χαμηλής ποιότητας αξιωματική αντιπολίτευση που, αντί να κάνει πολιτική, κάνει lifestyle». 

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84». «Είμαστε διαφορετικά πράγματα. Εγώ παίζω μπάσκετ, εκείνος παίζει γκολφ. Είναι άλλη η προσπάθεια που γίνεται» τόνισε και συμπλήρωσε για τη συζήτηση γύρω από την Κεντροαριστερά: «Είμαι έτοιμος να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες, γιατί η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα. Και η πατρίδα, όσο υπάρχει ένας κυρίαρχος πόλος που δεν δείχνει σεβασμό σε κανέναν, δεν σέβεται την ελληνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους φόρους των Ελλήνων πολιτών, τόσο ο λαός μας θα είναι κοντά σε νέες περιπέτειες. Αν αυτή η εξουσία νιώσει απειλή, θα αναγκαστεί να αλλάξει τροπάριο και αν δεν αλλάξει, θα ηττηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.