ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εισαγγελέας στη δίκη για τους θανάτους 28 ηλικιωμένων από κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας: «Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι»

Μάριαν Μανού03 Ιουλίου 2024

«Ουδεμία ευθύνη έχουν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο των 28 συνανθρώπων μας και πρέπει να κηρυχθούν αθώοι», είπε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, προτείνοντας την αθώωση των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων της Covid-19, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορονοϊό.


Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της έκανε λόγο για «εξαιρετικές συνθήκες» στον οίκο ευγηρίας και υπογράμμισε όλα τα μέτρα που λάμβαναν οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να προστατέψουν τους ηλικιωμένους και να αποτρέψουν την διάδοση της πανδημίας.

«Φορούσαν μάσκες. Γίνονταν τα προβλεπόμενα τεστ στους ηλικιωμένους. Τα μέτρα που λάμβαναν οι κατηγορούμενοι ήταν πλέον του δέοντος επαρκή», είπε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, υποστήριξε πως σε κάποιο χρονικό διάστημα επικρατούσε σύγχυση με τις υπουργικές αποφάσεις. Όπως είπε, «μπορεί κάποιες καινούργιες να αναιρούσαν τις παλιές». 

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην αγόρευση της «το ότι δεν ήταν απαραίτητα τα τεστ σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση, αλλά οι κατηγορούμενοι τα διεξήγαγαν, δείχνει την προσπάθεια των κατηγορουμένων να αποτρέψουν την διάδοση του ιού»

Σχολιάζοντας τις μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων η εισαγγελέας είπε: «Οι μάρτυρες- συγγενείς των θυμάτων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη μονάδα και έκαναν λόγο για εξαιρετικές συνθήκες φιλοξενίας. Μάρτυρας είπε ότι ήθελε να επιστρέψει η μητέρα της στη μονάδα γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν πιο ασφαλής από ότι στο νοσοκομείο».

Σημειώνεται πως, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.