ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Χαρισματικοί μαθητές ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους στο CTY Greece

Αλκίνοος Βλαχόπουλος09 Ιουλίου 2024

Μικροί ανερχόμενοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα μπαίνουν στο εργαστήριο Βιολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια και εφαρμόζουν εργαστηριακές τεχνικές αποκωδικοποιώντας έτσι τα μυστήρια του DNA. Το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά, συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας και πραγματοποιεί ένα ακόμη καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για περισσότερους από 400 μαθητές από όλη την Ελλάδα που λαμβάνει χώρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.



Στο μάθημα «Γενετική» μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Γυμνασίου έως Β΄ Λυκείου ξεκινούν από την εξερεύνηση της κληρονομικότητας για να προσδιορίσουν πώς μεταβιβάζονται απλά χαρακτηριστικά από τους γονείς στους απογόνους, προχωρώντας προς την κατανόηση της γενετικής αλλά και των κληρονομικών διαταραχών. Παρόλο που το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται στο 1ο έτος του Πανεπιστημίου οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι σε θέση να το αφομοιώσουν λόγω των εξαιρετικών ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων αλλά και του τρόπου διδασκαλίας. Όλα τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα του CTY Greece επιλέγονται κατόπιν εξετάσεων αξιολόγησης που διενεργούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο.



Η 13χρονη Ιωάννα Μητσολίδου είναι μαθήτρια Β’ Γυμνασίου με καταγωγή από την ακριτική Ορεστιάδα. Όπως λέει στο makthes.gr, θέλοντας να ασχοληθεί με την Χημεία, έδωσε εξετάσεις και επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ορισμένα μαθήματα που δεν έχει την ευκαιρία να διδαχθεί στο σχολείο.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι προσαρμοσμένο στα μαθήματα που μας αρέσουν περισσότερο. Ο τρόπος μάθησης είναι πιο διαδραστικός γιατί εκπαιδευόμαστε σε καινούργια πράγματα γνωρίζοντας παράλληλα πολλά παιδιά και έτσι αποκτάμε φίλους από ολόκληρη την Ελλάδα. Το μάθημα που επέλεξα είναι το CSI το οποίο περιλαμβάνει κυρίως προχωρημένη Χημεία. Μέσω πειραμάτων σε ειδικά εργαστήρια καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ύλης, την οποία δεν διδασκόμαστε στο σχολείο. Όπως λέει η Αθηνά, στην Ορεστιάδα ο τομέας της Χημείας δεν είναι τόσο αναπτυγμένος όσο στις μεγάλες πόλεις χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για τα σχέδιά της. «Δεν πιστεύω ότι το γεγονός αυτό μπορεί να περιορίσει κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο της Χημείας γιατί σίγουρα αν θέλεις μπορείς να βρεις αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο αξιοποιώντας έτσι και την τεχνολογία».


«Πάνω από 400 παιδιά από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα προγράμματα που υλοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», επισημαίνει η Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά του Κολεγίου «Ανατόλια», Γεωργία Τσουλφά τονίζοντας ότι ορισμένα χαρισματικά παιδιά μπορεί να μην έχουν το προφίλ του άριστου μαθητή και γι αυτό χρειάζονται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους.

«Το κέντρο για χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά εντοπίζει μαθητές απο Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου με αυξημένες ακαδημαϊκές δεξιότητες και τους προσφέρει εξωσχολικά προγράμματα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές τους απαιτήσεις και ανάγκες» Σύμφωνα με την κα. Τσουλφά η θερινή διοργάνωση διαρκεί για τρεις εβδομάδες και μέσω αυτής τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα καινοτόμα προγράμματα όπως γεννητική, ψυχολογία, μηχανική, διεθνείς σχέσεις, θεωρία παιγνίων και πολλές άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σε ένα σχολικό περιβάλλον. 



«Τα μαθήματα γίνονται με διαδραστικό τρόπο έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επιλέγονται μέσω ειδικών εξετάσεων που σχετίζονται με το πως αυτά αντιλαμβάνονται τις γλωσσικές αλλά και μαθηματικές έννοιες. Πολλές φορές τα χαρισματικά παιδιά μπορεί να μην έχουν το προφίλ του άριστου μαθητή. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί πολλές φορές ο ρυθμός της τάξης μπορεί να είναι πιο αργός σε σχέση με τις δυνατότητες τους. Το ζητούμενο για εμάς είναι τα παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση και ασφάλεια σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που δεν το βρίσκουν στο σχολείο τους. Θέλουμε αυτά τα παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση έτσι ώστε αυτές τος γνώσεις που θα λάβει από εδώ να μπορέσει να τις μεταφέρει στο δικό του περιβάλλον» αναφέρει η Διευθύντρια του Κέντρου.


Το CTY πραγματοποιεί δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς έτσι ώστε ένας καθηγητής να μπορέσει να εντοπίσει ένα χαρισματικό παιδί μέσα στην τάξη αλλά και να ερμηνεύσει την συμπεριφορά του ως ένα παιδί που χρειάζεται έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας. Πάνω από το 54% των μαθητών μας φοιτούν στο θερινό πρόγραμμα με υποτροφία ενώ κατά την φετινή χρονιά έχουν δοθεί 203 υποτροφίας σε παιδιά από την Ορεστιάδα την Καλαμάτα τα Γιάννενα την Κρήτη την Θεσσαλονίκη την Αθήνα και άλλες περιοχές.

Περισσότερα από 7.500 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα μαθήματα του προγράμματος που υλοποιείται κάθε χρόνο από το Κολλέγιο «Ανατόλια» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Joohns Hopkins. Παράλληλα τον Αύγουστο η Θεσσαλονίκη αναμένεται να φιλοξενήσει το 19ο Διεθνές Συνέδριο για άτομα με υψηλές ικανότητες με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες από 30 διαφορετικές χώρες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.