ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

MakThes Team11 Ιουλίου 2024

Τροποιητικές δηλώσεις καλούνται να υποβάλλουν φορολογούμενοι με βάση νέα στοιχεία από φορείς και υπηρεσίες που καταφθάνουν στην ΑΑΔΕ και αλλάζουν τα δεδομένα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο 24ωρα φορολογούμενοι ενημερώνονται με email από την ΑΑΔΕ ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς περιήλθαν νέα δεδομένα στη διάθεση της Αρχής, από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα απ’ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει άλλο αρχείο αποδοχών και πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26/7. Λογιστές εκτιμούν ότι για περίπου 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών.

Όπως σημειώνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Από την πλευρά της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές. Καταδικάζουμε τη απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, που ακόμα κι αυτή τη στιγμή, όταν αναδεικνύουμε τα τεραστία προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, απαντούν με ειρωνεία ότι πρόκειται για συντεχνιακά τερτίπια των λογιστών».

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 26 Ιουλίου χωρίς κυρώσεις συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3. Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα βάση τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Την ίδια ώρα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.510.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. Από αυτές:

  • Tο 30,97% των φορολογουμένων ή για 1.396.829 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.376 ευρώ.
  • Για το 21,09% ή για 951.215 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 300 ευρώ.
  • Το 47,94% των φορολογουμένων ή για 2.161.221 το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

    Στο μεταξύ οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί επιμένουν σε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως το τέλος Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια. 

    Στον αντίποδα ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ επιμένουν ότι ο χρόνος ως τις 26 Ιουλίου είναι αρκετός, καθώς ως τώρα η υποβολή των δηλώσεων έχει σπάσει ρεκόρ. Σε ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι στις 75 ημέρες που είναι ανοικτό το σύστημα υποβολής δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα των 75 ημερών το 2023 και το 2022 είχαν υποβληθεί αντίστοιχα 2.916.726 και 2.695.736 δηλώσεις, παρότι τα έτη αυτά το σύστημα υποβολής δηλώσεων άνοιξε στις 30 και 31 Μαρτίου, αντίστοιχα. 

    Πάντως δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση έως και τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή του συνόλου των δηλώσεων.

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.