Νέες καθυστερήσεις στο υπό κατασκευή Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, εντός του πρώην στρατοπέδου, βλέπει η διοίκηση του οικείου δήμου, η οποία έχει δεσμευτεί ότι τουλάχιστον η ανάπλαση με έργα πρασίνου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και όχι αργότερα.
Η ανησυχία της μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που αποφάσισε να θέσει τον ανάδοχο του έργου προ των ευθυνών του, λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων, προκειμένου να μην εκτεθεί για τη δική του ολιγωρία απέναντι στους πολίτες της περιοχής που εδώ και τρία χρόνια περιμένουν να πάρει σάρκα και οστά το εμβληματικό έργο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά για το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου και των καθυστερήσεων των έργων, ο δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης γνωστοποίησε ότι θα υπογράψει σχετικό έγγραφο, με το οποίο θα θέτει προ των ευθυνών του τον ανάδοχο του έργου.
«Πλέον είμαστε στην τελική ευθεία και πρέπει εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων να τρέξουν συγκεκριμένες εργασίες στο χώρο. Η Τεχνική Υπηρεσία με πολύ καλή δουλειά που κάνει θα θέσει τους όρους και θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση στον ανάδοχο για να προχωρήσουν τα έργα» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα απαντώντας στην κριτική που άσκησε για τις καθυστερήσεις ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάριος Παλάντζας, ο δήμαρχος σημείωσε πως ο δήμος θα ασκήσει πίεση, αλλά αυτή, είπε, είναι πολλές φορές μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. «Τα έργα καθυστερούν, είναι οφθαλμοφανέστατο. Είμαστε μια νέα διοίκηση και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε με κάθε τρόπο τον ανάδοχο να προχωρήσουν τα έργα, γιατί ξέρουμε ότι πάντα θα υπεκφεύγουν, επειδή είναι έμπειροι και ασχολούνται με δημόσια έργα για πάνω από 30 χρόνια» υπογράμμισε ο ίδιος.
«Αν όμως», συνέχισε ο κ. Ασλανίδης, «οδηγήσουμε σε έκπτωση τον ανάδοχο θα πάμε σε νέα καθυστέρηση που θα ξεπερνά τον ένα χρόνο. Μιλώ για δύσκολες καταστάσεις που δεν τις θέλει κανένας και εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ολοκληρωθεί εντός του 2025 το Μητροπολιτικό Πάρκο».
Σε αναζήτηση πόρων για τα κτίρια στο Παύλου Μελά
Η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά όμως έχει λόγους να ανησυχεί συνολικά για την πορεία του έργου, καθώς αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι θα χρειαστεί πόρους που αγγίζουν τα 40-50 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των κτιρίων που δεν είναι διασφαλισμένα.
Προηγουμένως όμως έχει αποφασίσει να συστήσει Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει όλες τις διαδικασίες και παράλληλα να εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητάς του.
«Ετοιμαζόμαστε να αναθέσουμε μια νέα οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου για τα νέα δεδομένα. Έχουμε καθυστερήσεις στο έργο και πρέπει να δούμε με το Φορέα Διαχείρισης, ποιο θα είναι το κόστος που θα επωμιστούμε για τη λειτουργία του Πάρκου» επισήμανε ο κ. Ασλανίδης.
«Να δούμε», είπε, «ακριβώς το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα πρέπει να διεκδικήσουμε, για να καλύψουμε το κόστος των υπόλοιπων έργων, δηλαδή της ανακατασκευής των κτιρίων, τα οποία μέχρις στιγμής δεν έχουν μπει σε μελέτη και σε σχεδιασμό για το θα γίνει εν τέλει με αυτά. Θέλουμε δηλαδή 30, 40, 50 εκατ. ευρώ; Με βάση αυτή τη μελέτη θα διεκδικήσουμε χρήματα από τα αρμόδια υπουργεία».
Παραχώρηση κτιρίων στο ΥΠ.ΠΟ
Κληθείς να απαντήσει στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στην Αθήνα ο δήμαρχος Παύλου Μελά αναφέρθηκε και στο υπουργείο Πολιτισμού.
«Επισκέφθηκα και το υπουργείο Πολιτισμού και ενημερώθηκα ότι ξεκινούν τα έργα στο Μουσείο αρχαιοτήτων του Μετρό ή αλλιώς το Μουσείο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης που θα στεγαστεί στο Α3 κτίριο του πρώην στρατοπέδου. Και επειδή το υπουργείο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Μουσείο Αρχαιοτήτων του μετρό, αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2025 αρχές του 2026 θα έχουμε ολοκληρωμένο το Μητροπολιτικό Πάρκο, την έκθεση της Εθνικής Αντίστασης, εντός του νέου Δημαρχείου που θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια εντός του Πάρκου» ανέφερε ο κ. Ασλανίδης.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι ο δήμος έχει λάβει έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο του ζητά να τους παραχωρηθεί το κτίριο Β4 και το Δ που προορίζονται για να φιλοξενήσουν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Ωστόσο, είπε, ότι το θέμα αυτό της παραχώρησης θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση «για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση για το τι είναι καλύτερο για τον τόπο και την κοινωνία, γιατί όλοι μαζί αγωνιούμε».