Μία παρατεταμένη νευρικότητα καταγράφεται μετεκλογικά στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. Λίγο το πατατράκ των ευρωεκλογών που κανείς δεν το περίμενε, λίγο η περαιτέρω μείωση των ποσοστών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη (περισσότερο στη Β’ και λιγότερο στην Α’) και λίγο η μετεκλογική «αντάρτικη» διάθεση πολλών εσωκομματικών παραγόντων έχουν δημιουργήσει μία συνολική εικόνα που δεν παραπέμπει στη συνήθη για την εποχή αυτή προκαλοκαιρινή ραστώνη. Ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες φρενάρουν τους προβληματισμούς που υπάρχουν κυρίως ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης. Όλοι κοιτούν και σκέφτονται τα νούμερα, αλλά και το όλο κλίμα που δεν προδίδει ούριο άνεμο στα πανιά της ΝΔ.
Πρώτο νούμερο που συζητιέται; Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δεν ήταν και το καλύτερο, μια και στη Α’ Θεσσαλονίκη τα ποσοστά της ΝΔ κινήθηκαν και πάλι πιο χαμηλά από ό,τι σε πανελλαδικό επίπεδο. 28,3% έλαβε η ΝΔ σε όλη την επικράτεια, ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της περιορίστηκε στο 24,3%, δηλαδή 4 μονάδες πιο κάτω. Μάλιστα το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυτή την φορά και στη Β’ Θεσσαλονίκης η εκλογική υποχώρηση της ΝΔ ήταν ακόμη μεγαλύτερη. 40,1% είχε πετύχει η ΝΔ στις περσινές εθνικές εκλογές, 27,15% συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2024. Κάτι που σημαίνει ότι απώλεσε ολόκληρες 13 μονάδες. Την ίδια στιγμή στη Β’ Θεσσαλονίκης η Ελληνική Λύση αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με 15,8% και η Νίκη πλησίασε το 7%.
Αν οι έδρες μοιράζονταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκη θα εξέλεγε 4 με 5 βουλευτές (από 8 που έχει σήμερα), ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης 2 με 3 (από 3 σήμερα). Εδώ βρίσκεται και η όλη «γαλάζια» ανησυχία που είναι διάχυτη και δεν κρύβεται. Γιατί η ΝΔ είναι ένα βουλευτοκεντρικό κόμμα και τον τόνο στα εσωκομματικά τον δίνουν τις περισσότερες φορές οι κοινοβουλευτικοί.
Κάπου εδώ λοιπόν και ενώ οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε τρία χρόνια από σήμερα αρχίζει ο ανταγωνισμός και το άγχος της επανεκλογής, που αφορά στους βουλευτές, καθώς η μάχη του σταυρού τόσο στην Α’ όσο και στη Θεσσαλονίκης προβλέπεται να είναι στις επόμενες εκλογές πολύ σκληρή.
Θυμίζουμε ότι το 2023 η ΝΔ εξέλεξε 8 βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο ένας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κατάταξη στη συνέχεια ήταν η εξής: Σταύρος Καλαφάτης (34.551 σταυροί), Κώστας Γκιουλέκας (32.292), Έλενα Ράπτη (30.513), Άννα Ευθυμίου (22.773), Δημήτρης Κούβελας (15.602), Στράτος Σιμόπουλος (15.554) και Διαμαντής Γκολιδάκης (15.476). Όπως φαίνεται οι τρεις τελευταίοι απέχουν μεταξύ τους μόλις 126 σταυρούς, ενώ οι υφυπουργοποιήσεις της Έλενας Ράπτη και τώρα του Κώστα Γκιουλέκα είναι προφανές ότι τους ενισχύουν.
Στο παιχνίδι όμως αναμένεται να μπουν και άλλοι παίκτες. Σίγουρα η σημερινή βουλευτής Επικρατείας Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, που κινείται δραστήρια και είναι του κλίματος Μητσοτάκη. Ακόμη, στη βουλευτική λίστα δεν αποκλείεται να μπουν και οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές που μπορεί να μην εκλέχτηκαν, αλλά πήγαν καλά στη σταυροδοσία. Δηλαδή η Μαρία Σπυράκη, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος και η Βούλα Πατουλίδου. Η πρώτη έλαβε στην Α’ Θεσσαλονίκης 7.759 σταυρούς και ήταν 8η, ο δεύτερος κατετάγη 6ος με 9.613 σταυρούς και η Βούλα Πατουλίδου με 12.682 σταυρούς ήταν δεύτερη πίσω από τον Γιώργο Αυτιά. Και οι τρεις θεωρούνται δυνατές ενισχύσεις και αν θελήσουν να είναι στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης θα μπουν. Σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο δεν αποκλείεται να προκύψει και μια άλλη υποψηφιότητα με δυναμική, όπως αυτή του Νίκου Ταχιάου. Ο υφυπουργός Υποδομών είχε κατέβει και το 2019 χωρίς να εκλεγεί, ενώ είναι σίγουρο ότι η λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης θα τον ενισχύσει. Ακόμη ακούγεται πολύ έντονα και το όνομα του συντονιστή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Παπαγεωργίου, που είναι του μητσοτακικού κλίματος και κινείται πολύ δραστήρια
Στη Β’ Θεσσαλονίκης τώρα τα νούμερα είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Πρώτος σε σταυρούς βουλευτής ήταν το 2023 ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος που είχε συγκεντρώσει 28.377 σταυρούς, ξεπερνώντας κατά μόλις 311 σταυρούς τον Θόδωρο Καράογλου (28.066). Είχαμε δηλαδή σκληρό ντέρμπι. Τρίτος ήταν ο Φάνης Παπάς (26.804) που και αυτός πήγε πολύ καλά, ενώ εκτός Βουλής βρέθηκε η παλιά καραβάνα Σάββας Αναστασιάδης με 24.673 σταυρούς. Και εδώ μπορεί να υπάρξει ντέρμπι ή ανατροπές. Πρώτον αν η Βούλα Πατουλίδου αποφασίσει να κατέβει στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου στις ευρωεκλογές είχε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς ήταν πρώτη με 9.293 σταυρούς, ξεπερνώντας οριακά τον Θανάση Εξαδάκτυλο που έλαβε 8.831 σταυρούς και ήταν δεύτερος. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατάγεται από τη Β’ Θεσσαλονίκης και ότι ο πατέρας του Ανδρέας Εξαδάκτυλος είχε εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης το 1989, δηλαδή η οικογένεια Εξαδάκτυλου έχει ισχυρές ρίζες στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις και με νέα πρόσωπα, από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και στην Α’ αλλά και στη Β’, αλλά και σε ότι αφορά στις διαθέσεις του Θόδωρου Καράογλου που έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ήθελε να κλείσει την πολιτική του καριέρα επιστρέφοντας από εκεί που ξεκίνησε. Δηλαδή την αυτοδιοίκηση.
Αλλαγές
Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο «γαλάζιο» συνέδριο θα είναι καταστατικό συνέδριο και αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ θα συνοδευτεί και από εκλογές για τα κομματικά όργανα, την Πολιτική Επιτροπή αλλά και τους προέδρους των ΔΕΕΠ σε όλη τη χώρα.
Στη Θεσσαλονίκη τα σενάρια για αλλαγές στη Διοικούσα ακούγονται εδώ και καιρό με τον σημερινό πρόεδρο του οργάνου Ζήση Ιωακείμοβιτς το 2025 να συμπληρώνει τρία χρόνια στη θέση του. Δεν αποκλείεται λοιπόν στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΝΔ να δρομολογηθούν αλλαγές και στη «γαλάζια» Διοικούσα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024