Αν οι αιτίες που προκάλεσαν τις δέκα πληγές του Φαραώ στην Αίγυπτο, πριν από 3.500 χρόνια, παραμένουν υπό διερεύνηση από τους επιστήμονες, στη Χαλκιδική του 2024 οι τρεις μεγάλες πληγές που άνοιξε ο υπερτουρισμός έχουν όνομα και η αιτία είναι μια: η λάθος διαχείριση στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Πρώτη μεγάλη πληγή και φέτος, που μεγαλώνει εν μέσω καύσωνα, είναι το νερό, καθώς φαίνεται να στερεύει επικίνδυνα, οδηγώντας σε απόγνωση κατοίκους και παραθεριστές. Μιλώντας στη «ΜτΚ» η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου τονίζει ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να βρει λύση, και η Χαλκιδική να αντέξει τα επόμενα χρόνια.
Εξηγεί ότι το ζήτημα του νερού στην Π.Ε Χαλκιδικής παραμένει στην θερινή… επικαιρότητα, αλλά είναι ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως λέει, έχει δυο κατευθύνσεις. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ροή τουριστών έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στους φυσικούς πόρους, ειδικά στο νερό, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές (δίκτυα κτλ.) και άμεσα μεγάλα έργα, όπως το φράγμα του Χαβρία που θα δώσουν οριστικά λύση στην άρδευση, η οποία αποτελεί ζητούμενο για τα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή» τονίζει η κ. Ζωγράφου. Ειδικά για το φράγμα του Χαβρία, με την κατασκευή του οποίου θα δοθεί λύση σε ολόκληρο τον κάμπο της Ορμύλιας, επισημαίνει ότι από τη μία επικαιροποιείται ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ και από την άλλη δεν είναι γνωστό αν θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής έστειλε αίτημα στο υπουργείο Υποδομών να εκπονήσει μελέτες για τη διαχείριση του ποταμού Ολύνθιου, ενώ στόχος είναι να γίνουν δυο μεγάλοι ταμιευτήρες που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
«Αυτά τα δυο έργα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη Χαλκιδική και τα βάζουμε συνεχώς μπροστά για να τα τρέξουμε. Σίγουρα χρειάζονται πόροι και στους δήμους για την κατασκευή νέων δικτύων, εμείς ως Π.Ε για τέτοια έργα δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά συνεπικουρούμε, όπως και επενδύσεις για την αφαλάτωση του νερού και την πιο ορθή διαχείριση των βιολογικών σταθμών, ώστε το νερό να διοχετεύεται για άρδευση» επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.
Η ίδια όμως αναφέρεται και στη δεύτερη κατεύθυνση η οποία αφορά στον τρόπο διαχείρισης του νερού. «Στη Χαλκιδική υπάρχει υδροβόρα δραστηριότητα και αυτή δεν είναι άλλη από τη γεωργία, τον τουρισμό και τα μεταλλεία. Όλα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά στη γεωργία π.χ μπορεί να αλλάξουν κάποιες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό και όχι να μετατρέπουμε την ελιά σε υδροβόρο δένδρο. Στον τουρισμό καλές και χρήσιμες είναι οι επενδύσεις, αλλά μια νέα τουριστική μονάδα οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότησή της και ας μην τοποθετήσει απαραίτητα γκαζόν και μεγάλες πισίνες, ξοδεύοντας αποθέματα νερού που χρειάζονται για την καθημερινότητα των κατοίκων και των παραθεριστών» υπογραμμίζει η κ. Ζωγράφου.
Από τα σκουπίδια… στις χωματερές
Η δεύτερη μεγάλη «πληγή» στην Χαλκιδική, κατά την αντιπεριφερειάρχη, είναι τα απορρίμματα. «Μπορεί να μην έχουμε αρμοδιότητα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά μας απασχολεί η καθαριότητα στους οικισμούς και δη στους τουριστικούς. Εν τέλει όμως από κει που θα έπρεπε να εξοικονομούμε πόρους για μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων τα ξοδεύουμε ως αντιπεριφέρεια για να καταργούμε τις αυτοσχέδιες χωματερές» εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει ό,τι δυστυχώς τέτοιες σήμερα υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες, ακόμη και σε δασικές εκτάσεις.
«Είναι πολύς ο κόσμος που ανακαινίζει σπίτια, τουριστικά καταλύματα και άλλα, ωστόσο είναι υποχρεωμένος να τα τοποθετεί σε κοντέινερ και ειδικούς κουβάδες αδειοδοτημένων εταιρειών. Αντ΄ αυτού ο καθένας τα πετά όπου βολεύεται με αποτέλεσμα να βρίσκουμε μέχρι και καναπέδες πεταμένους μέσα σε δάσος» επισημαίνει η ίδια, σημειώνοντας ότι ενώ η αρμοδιότητα της αντιπεριφέρειας είναι να διαθέτει πόρους για καθαρισμούς ρεμάτων από φυσικά φερτά υλικά, καταλήγει να κάνει μέσα στο καλοκαίρι τον… σκουπιδιάρη. «Χρηματοδοτούμε συνεχώς τον καθαρισμό τέτοιων χώρων, δηλαδή, αυτοσχέδιων χωματερών για να αποφύγουμε πυρκαγιές, και επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά δεν είναι αυτή η λύση, χρειάζεται συνείδηση και συνεχή αστυνόμευση» αναφέρει η κ. Ζωγράφου. Φέτος, πάντως ευελπιστεί η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη, επειδή το μήνυμα εστάλη και οι φωτιές ήταν αρκετές, όπως και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Υγεία σε διαρκή δοκιμασία
Μια τρίτη «πληγή» που παραμένει ανοιχτή κάθε καλοκαίρι στην υπερτουριστική Χαλκιδική είναι η υγεία και η νοσοκομειακή περίθαλψη, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες παραθεριστές. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής τα πέντε Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο Πολυγύρου αντέχουν ακόμη και προσπαθούν να καρτούν τις δυνάμεις τους, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε απαιτούμενο εξοπλισμό. «Θεωρώ ότι με τις συνεχείς ενισχύσεις των δομών υγείας σε εξοπλισμό από τη ΠΚΜ που άρχισε την περίοδο του covid η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μπορούν να καλυφθούν τα «εύκολα» περιστατικά, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Τα δύσκολα διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο το ΕΚΑΒ φαίνεται ότι ενισχύει τα πληρώματά του, για τα οποία μάλιστα εμείς ως αντιπεριφέρεια καλύψαμε τη διαμονή τους, σε κατοικίες που αγοράσαμε στην περιοχή της Συκιάς» υπογραμμίζει η κ. Ζωγράφου.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28.07.2024