Στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ριχτεί στη μάχη και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου αναφέρεται μιλώντας στη «ΜτΚ» η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου μιλά μεταξύ άλλων για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά και τη Θεσσαλονίκη την οποία πρόσφατα επισκέφτηκε.
Διεκδικείτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Πως προέκυψε η δική σας υποψηφιότητα; Ποια δεδομένα εξετάσατε και τελικά αποφασίσατε να μπείτε στη μάχη; Υπήρξατε η πρώτη που το βράδυ των ευρωεκλογών μιλήσατε και για ευθύνες της ηγεσίας του κόμματός σας...
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια επανεκκίνηση, μια γενναία αναδιάταξη. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εμφανίστηκε και πέρσι στις βουλευτικές εκλογές, αλλά πολύ πιο καθαρά φέτος. Δηλαδή να απελευθερώνονται μαζικά ψηφοφόροι από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να αναζητούν κόμμα για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους ή πολιτική εκπροσώπηση και μία εναλλακτική πορεία της χώρας και εμείς αντί να εισπράττουμε, αντί να ανεβάζουμε τα ποσοστά μας, να χάνουμε και ψηφοφόρους . Το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό και σ’ αυτό άσκησα κριτική και ζήτησα να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Το πρόβλημα συνδέεται με τη συχνά μη ύπαρξη σαφών προτάσεων, την εκπομπή μη καθαρού μηνύματος για το ποιοι είμαστε και που πάμε, με τον τύπο αντιπολιτευτικής τακτικής μας που παρέπεμπε σε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εν δυνάμει δύναμης εξουσίας. Συνδέεται με την μη θεσμική δημοκρατική λειτουργία μας και την απομάκρυνση, το «πάγωμα» ενεργών δυνάμεων και προσωπικοτήτων του παραταξιακού μας χώρου. Με τη δυσκολία να πειστούν χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες που κοίταζαν προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τους αρέσαμε. Πρέπει επομένως να αλλάξουμε πολλά. Να το πούμε ακόμα πιο καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ότι αλλάζει για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να γίνει μια παράταξη που διεκδικεί την κυβέρνηση, για να αλλάξει την κοινωνία. Σ’ αυτή την προσπάθεια θεώρησα χρέος να δηλώσω παρών, θεωρώντας ότι μπορώ να υπηρετήσω την υπόθεση ενός νέου, δυναμικού ΠΑΣΟΚ που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι ως δύναμη εξουσίας και όχι ενός κόμματος διαμαρτυρίας.
Η δική σας υποψηφιότητα τι κομίζει; Γιατί αυτό το άλμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα και για το οποίο μιλάτε, να γίνει με εσάς πρόεδρο;
Να πω κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύω σε μοντέλα «μεσσία», σε στενούς κύκλους που αποφασίζουν πριν από τα όργανα για τα όργανα και ερήμην των ανθρώπων του κόμματος. Πιστεύω στις συλλογικές προσπάθειες, στις μεγάλες συνθέσεις και υπερβάσεις που έχει ανάγκη ένα κόμμα για να γίνει πραγματικά μεγάλο. Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω σε ένα άλμα στο μέλλον γιατί διαθέτω την αντίληψη και την ορμή να κάνω πράξη όσα αναφέρω πριν, επιφέροντας τις αναγκαίες αλλαγές στη φυσιογνωμία, την αντιπολιτευτική τακτική του ως κόμμα πρωταγωνιστής που δεν θα ετεροκαθορίζεται, αλλά και στη δομή και την αναγκαία δημοκρατική λειτουργία του. Γιατί, έχω δώσει δείγματα γραφής καταθέτοντας προτάσεις που συχνά ήταν και σε αντίθεση με την επίσημη στάση μας όπως στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου και των μη Κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Γιατί κάνω σαφές ότι χρειάζεται μια στροφή προς μία πολιτική που θα στηρίζεται στην λογική και την κοινωνική ευαισθησία και θα αγκαλιάζει δυνάμεις από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που μετράνε απώλειες περίπου δυο εκατομμύρια ψηφοφόρους που είναι πολίτες που αναζητούν φορέα πολιτικής εκπροσώπησης. Γιατί έχω δείξει ότι είμαι αμετανόητα κατά αντιλήψεων σύμφωνα με τις οποίες δεν συνιστά πρόβλημα στη συντήρησή του ΠΑΣΟΚ σε μικρά ποσοστά, αλλά πιστεύω σε ένα μεγάλο κόμμα- παράταξη που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι. Γιατί πιστεύω στο ξαναζωντάνεμα του ΠΑΣΟΚ, στην μετατροπή του σε κόμμα δημοκρατικό, που διαβουλεύεται και συνθέτει έτσι τις αντίθετες απόψεις, στην ανάδειξη του ρόλου των μελών και στελεχών του.
Έχετε δηλώσει πως στόχος σας είναι η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας. Μπορεί από μόνο του να το καταφέρει ή η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει συνεργασίες; Και με ποιους;
Μου θέτετε ερωτήματα κυβερνητικής συνεργασίας σε περιπτώσεις μη αυτοδυναμίας για εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε τρία χρόνια. Δεν είναι αυτό το θέμα του ΠΑΣΟΚ τώρα. Άλλωστε το πολιτικό σύστημα μετά τις ευρωεκλογές βρίσκεται σε μια αναδιάταξη που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις, τις διεργασίες. Ακριβώς γι’ αυτό το κατεπείγον είναι να προχωρήσουμε φιλόδοξα, να καλύψουμε τον κενό χώρο τώρα, να πείσουμε πολίτες που αναζητούν μια νέα ελπίδα μετά την ήττα που υπέστη δικαιολογημένα λόγω των πεπραγμένων της η Κυβέρνηση που διέψευσε ανθρώπους που πίστεψαν σ’ αυτήν και την συνεχή περιδίνηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο τώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγκαλιάσει δυνάμεις από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίξει τις πόρτες του στην επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων που μας εγκατέλειψαν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς σ’ αυτούς να συμπεριλαμβάνω πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας εγκατέλειψαν για μια κυβερνητική καρέκλα και συχνά πρωτοστάτησαν στην ενοχοποίηση του χώρου μας.
Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά πως τοποθετείστε; Ο κ. Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες, ενώ ο κ. Κασσελάκης έχει τείνει χείρα συνεργασίας σε Βουλή και κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε και αποτελεί το κόμμα της Κεντροαριστεράς στη χώρα. Δεν πιστεύω σε θολά συνθήματα χωρίς πολιτικό, αξιακό, προγραμματικό περιεχόμενο. Ο μόνος δρόμος είναι η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και η ισχυροποίησή μας, ασφαλώς με ανοίγματα, ασφαλώς με αντίληψη κοινών πρωτοβουλιών σε κοινωνικούς χώρους ή και στο κοινοβούλιο που θα στηρίζονται σε αρχές και αξίες, σε θέσεις και όχι συνθήματα άγχους. Ένα πραγματικά αυτόνομο κόμμα που έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις του δεν φοβάται μεγάλα «ναι» και μεγάλα «όχι».
Σε περίπτωση εκλογής σας σε τι αλλαγές θα προχωρήσετε σε επίπεδο δομής και λειτουργίας του κόμματος αλλά και ηγεσίας, μιας και ένα από εκείνα που «χρεώνουν» στον σημερινό πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη είναι η έλλειψη συλλογικότητας;
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξαναγίνει το κόμμα των θεσμικών, δημοκρατικών λειτουργιών και των μεγάλων συνθέσεων, το κόμμα των μελών. Οφείλει να ξαναγίνει το ζωντανό κόμμα της κοινωνίας και όχι κόμμα κλεισμένο σε μικρομηχανισμούς που μαραζώνουν την εσωκομματική ζωντάνια του. Κόμμα στο οποίο δεν θα είναι περίεργο αλλά κανόνας ότι όλα τα όργανα συνεδριάζουν, κόμμα που τα μέλη του συμμετέχουν σε ένα συνεχή διάλογο και εκφράζονται μέσα και από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Κόμμα που θα βρίσκεται στον δρόμο, αλλά και κόμμα ψηφιακό.
Πρόσφατα επισκεφτήκατε τη Θεσσαλονίκη. Τι εικόνα σχηματίσατε για την πόλη και τι λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της;
Η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας, μια σημαντική πόλη που βρίσκεται σε ένα γεωγραφικά κομβικό σημείο. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν είχε και δεν έχει την αντιμετώπιση που της αρμόζει. Λείπει ένα ολιστικό σχέδιο για τον σχεδιασμό της ανάπτυξής της, του ποιοτικού τουρισμού, την αντιμετώπιση σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού προβλήματος που έχει, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος με την προώθηση μεγάλων αναπλάσεων όπως π.χ. η αναβάθμιση της ΔΕΘ με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου. Το ΜΕΤΡΟ φτιάχνεται για τόσα χρόνια και να δούμε αν θα παραδοθεί τον Νοέμβριο όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και η ολοκλήρωση του FlyOver που έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει ένας μεγάλος αναπτυξιακός , τουριστικός, εμπορικός, μορφωτικός και πολιτιστικός πόλος πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28/7/2024