ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα συν και τα πλην της διαγραφής Πολάκη με απόφαση Κασσελάκη

Βαγγέλης Στολάκης28 Ιουλίου 2024

Μπορεί ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης να ήταν ένας από τους ανθρώπους που «έσπρωξαν» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πέρσι τέτοια εποχή, ένα χρόνο μετά οι σχέσεις του αρχηγού του κόμματος και του κρητικού πολιτικού, παρά τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, είναι παγωμένες. 

Η πρόσφατη επίθεση του κ. Πολάκη σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, λίγες ημέρες μετά την επίθεση του προς τη Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον κ. Κασσελάκη στην απόφαση να διαγράψει κατά το ήμισυ τον κ. Πολάκη. Και λέμε κατά το ήμισυ γιατί μπορεί ο κ. Πολάκης να αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με εντολή Κασσελάκη και δια στόματος του προέδρου της, Σωκράτη Φάμελλου, παραμένει μέλος του κόμματος και συμμετέχει και στα όργανα της Κουμουνδούρου στα οποία συμμετείχε. Όπως δικαιολογήθηκε μάλιστα ο κ. Κασσελάκης παρά την... αγάπη που έχει στον κ. Πολάκη και το γεγονός ότι αισθάνεται άσχημα για την απομάκρυνσή του από την ΚΟ του κόμματος αναγκάστηκε να το κάνει, καθώς μέσα στη Βουλή όλοι θα πρέπει να παρουσιάζουν θεσμική συμπεριφορά. Από την απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης βγαίνει κερδισμένος ή χαμένος δεδομένου ότι στα πολλά εσωκομματικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι το καταστατικό συνέδριο του κόμματος το διάστημα 4-6 Οκτωβρίου είναι πολλά;

Ραντεβού στο συνέδριο δίνει ο Κρητικός πολιτικός

Ο κ. Πολάκης ήδη λίγες ώρες μετά την διαγραφή του φανέρωσε τις προθέσεις του. «Τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν τον χαρίζω σε κανέναν. Ούτε πρώην, ούτε νυν. Δώσαμε ψυχή, κόπο και έργο και το 2015-2019 και από το 2019 μέχρι σήμερα και δεν τα εκχωρώ. Ο λαός αποφασίζει ποιον διαγράφει από βουλευτή και τα μέλη του κόμματος από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς άλλος» σχολίασε μεταξύ άλλων στην πρώτη του ανάρτηση στα social media ο κ. Πολάκης, ενώ μίλησε για «στημένο» επεισόδιο με την συνάδελφό του Αθηνά Λινού η οποία με δάκρυα στα μάτια ζήτηση συγνώμη από την συνεργάτιδα  του κ. Γεωργιάδη που δέχτηκε την επίθεση του κ. Πολάκη. Μάλιστα, ο Σφακιανός πολιτικός απάντησε στον κ. Κασεελάκη με δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής την επόμενη ημέρα πως «Δεν φτάνουν οι αγάπες όταν έχεις αποκάλυψη τεράστιου σκανδάλου, ότι στο κέντρο στα Φιλιατρά αντί για 300.000 χιλιάδες, δίνουν 1,75 εκατ. για θερμομόνωση και για παράθυρα. Και έχεις μια μετακλητή να κάνει μορφασμούς υποτίμησης» τόνισε ο κ. Πολάκης. Μάλιστα, έδωσε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του κόμματος. «Όλα θα τα δούμε στο συνέδριο» τόνισε επίσης με νόημα.

Διαφοροποιήθηκε... πολλάκις

Γιατί όμως η συμπεριφορά αυτή του Πολάκη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Ειδικά όταν ο κ. Πολάκης είχε συνηθίσει τους «συντρόφους» του σε τέτοιες επιθέσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων; Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν ότι ο κ. Πολάκης... πολλάκις το τελευταίο διάστημα είχε διαφοροποιηθεί είτε δημοσίως είτε στα κομματικά όργανα με την «γραμμή» Κασσελάκη κάτι που προβλημάτισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ όπως και τους στενούς του συνεργάτες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο κ. Κασσελάκης για υπερψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Πολάκης επέλεξε την αποχή, κάτι που ενόχλησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης εσωκομματικής απήχησης που έχει ο κ. Πολάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να τον... οριοθετήσει.

Ενίσχυση αρχηγικού προφίλ

Από την διαγραφή Πολάκη πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που κινείται σε "κινούμενη άμμο" ενόψει καταστατικού συνεδρίου βγαίνει και κερδισμένος και χαμένος. Στα συν σίγουρα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι έδειξε τόλμη αποπέμποντας από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Πολάκη, για τον οποίο αντιδρούσαν αρκετοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τον Φεβρουάριο του 2023 με το ερώτημα της διαγραφής λόγω της «συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ωστόσο, τότε ο κ. Πολάκης υπό τον κίνδυνο να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής έκανε στροφή και έδειξε μεταμέλεια για την συμπεριφορά του, μένοντας στις τάξεις της Κουμουνδούρου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Διαγράφοντας λοιπόν ο κ. Κασσελάκης τον Παύλο Πολάκη έκανε κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύοντας το ηγετικό του προφίλ κάτι που προφανώς έχει ανάγκη σε μια περίοδο εκ νέου αμφισβήτησής του ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του Οκτωβρίου. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Κασσελάκης στέλνει με αυτό τον τρόπο το μήνυμα πως ενόψει των αλλαγών που θέλει να κάνει στο κόμμα και για να ηρεμήσουν τα συνεχώς ταραγμένα εσωκομματικά νερά της Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που απέπεμψε τον Πολάκη, δεν θα διστάσει να το επαναλάβει. Στα συν συγκαταλέγεται επίσης το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αφού μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διαγραφή Πολάκη το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» του κόμματος ήταν το τελεσίγραφο που είχε στείλει στην συνεδρία της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου πως όποιος διαφωνεί με τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου «να αποχωρήσει».

Άνοιξε νέο μέτωπο

Στα πλην της αποπομπής Πολάκη περιλαμβάνεται το γεγονός ότι με την απόφασή του αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο το οποίο προστίθεται στα ήδη ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένης μάλιστα της μεγάλης απήχησης του κ. Πολάκη στα στελέχη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ενόψει ενός «καυτού» διμήνου με τον δρόμο προς το συνέδριο να είναι στρωμένος με... αγκάθια. Κι αυτό γιατί την κάθε μέρα που περνά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να έρθουν τα πάνω- κάτω. Ο κ. Κασσελάκης από την μια τείνει χείρα συνεργασίας στα στελέχη του κόμματος, ακόμα και σε εκείνα που τον αμφισβητούν υποσχόμενος μάλιστα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι θα τους «ταράξει στη συλλογικότητα», από την άλλη είτε μέσω αναρτήσεων στα social media, είτε μέσω δηλώσεών του βάζει βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος που ο ίδιος χτίζει.

«Όχι σε ατομικές ατζέντες»

Ο ίδιος πάντως από το βήμα της ΚΟ έστειλε με αφορμή την διαγραφή Πολάκη μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. «Προτιμώ να με μισούν οι δολοπλόκοι παρά να με κατηγορούν για συνένοχο τα θύματα διαπλοκής», ήταν μια χαρακτηριστική φράση του, ενώ σε άλλο σημείο φωτογραφίζοντας την εσωστρέφεια, τόνισε με έμφαση πως «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες». Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε τον κ. Πολάκη, μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων με τον Γιώργο Καραμέρο και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τον Πέτρο Παππά. «Παραγωγικό» θεωρεί τον εσωκομματικό διάλογο με φόντο το συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (FM100) την επομένη της διαγραφής Πολάκη «υπάρχουν διαφορές αλλά κανείς δεν τραβάει το σχοινί», αλλά, αντιθέτως, υλοποιείται «μια συνθετική διαδικασία» όπως είπε. «Είναι καταστατική αρχή μας να λειτουργούν τα όργανα και να καταθέτουμε σε αυτά την άποψή μας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του πολιτικού σχεδίου. Όσο περισσότερο χώρο δίνουμε στη δημοκρατία εντός του κόμματος, τόσο θα μειώνονται οι παραφωνίες. Διότι ένα ζωντανό δημοκρατικό κόμμα δεν αφήνει περιθώριο για παραφωνίες αλλά δίνει χώρο στη σύνθεση» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28/7/24

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.