ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ανασχηματισμός των ΓΓ και τα... μηνύματα Μητσοτάκη

Βαγγέλης Στολάκης04 Αυγούστου 2024

Με αλλαγές σχεδόν στο 1/3 των Γενικών Γραμματειών, αλλαγές με τις οποίες έγινε ένα «πάντρεμα» τεχνοκρατών και κομματικών στελεχών, όπως αναφέρουν στην «ΜτΚ» οι καλά γνωρίζοντες, ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ευρωεκλογές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν «έπιασε» τον στόχο του 33% που είχε τεθεί. 

Με ορίζοντα το 2027, οπότε και θα «στηθούν» οι εθνικές κάλπες όπως διαμηνύει συχνά πυκνά ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερο έργο με έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακάτεψε την... τράπουλα, αντικαθιστώντας κρίκους στην κυβερνητική αλυσίδα που είχαν... «χαλαρώσει» με στόχο οι μηχανές της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα να δουλεύουν στο φουλ.

Οι λόγοι

Το πρώτο κύμα του ανασχηματισμού σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές και το δεύτερο κύμα μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε και ανακοινώθηκαν οι αλλαγές προσώπων στο 1/3 των Γενικών Γραμματειών. Στις αλλαγές αυτές, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις, σημειώνουν πως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τρεις παράγοντες. 

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί γραμματείς του προ αλλαγών σχήματος είχαν ολοκληρώσει το έργο τους, αφού βρίσκονταν στην θέση τους τα τελευταία πέντε χρόνια από το 2019 οπότε και η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με... καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα και η αντικατάστασή τους αξιολογήθηκε ως επιβεβλημένη. Ειδικά για ορισμένους υπήρξαν και «γκρίνιες» από πλευράς «γαλάζιων» βουλευτών, παράπονα που έφτασαν και στα αυτιά του πρωθυπουργού. 

Τέλος, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν ήταν αποτέλεσμα και των πιέσεων από πλευράς βουλευτών να τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις κομματικά στελέχη, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, ώστε να επέλθει ισορροπία στην αναλογία κομματικών και τεχνοκρατών και κυρίως να μειωθούν οι άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να κάνει άνοιγμα στο κέντρο.

«Οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. 

Συμπλήρωναν πως «με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε, οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

«Πάντρεμα» τεχνοκρατών και κομματικών

Αλλαγές έγιναν σε 25 Γενικές Γραμματείες υπουργείων, με τις 6 να είναι μετακινήσεις. «Με το νέο σχήμα δημιουργείται μια πιο ισχυρή οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης» έλεγαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα των Γενικών Γραμματέων, είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική λίστα με τους νέους Γενικούς Γραμματείς αλλά και εκείνους που παρέμειναν διαμόρφωσαν τρεις εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και τον Θανάση Νέζη, ενός εκ των δεξιών χεριών του κ. Μητσοτάκη. 

Το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπουργούς επιχείρησαν να «παντρέψουν» τεχνοκράτες με κομματικά στελέχη που έχουν αναφορές σε συγκεκριμένα «γαλάζια» κέντρα. Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς με κομματικές αναφορές είναι μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Πιερίας της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Σάββας Χιονίδης ο οποίος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στο υπ. Εσωτερικών. 

Επίσης, ο πρώην βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Τάσος Γαϊτάνης που ανέλαβε τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Όμως και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, που διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Παιδείας ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ το 2023. Ο Ανδρέας Φιορεντίνος που διορίστηκε ΓΓ του ΕΟΤ στο παρελθόν διετέλεσε Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της «αποπασοκοποίησης» της κυβέρνησης είναι η περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την θέση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Ζέφης Δημαδάμα, που διετέλεσε μάλιστα και αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε το στέλεχος της ΝΔ από την Μαγνησία, Κατερίνα Πατσογιάννη που ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Οι Βορειοελλαδίτες ΓΓ μιλούν στην «ΜτΚ» 

Η εκπροσώπηση πάντως της Βόρειας Ελλάδας στο νέο σχήμα των Γενικών Γραμματέων είναι έντονη. Στους Θεσσαλονικείς Αντώνη Οικονόμου (Γενικός Γραμματέας Άμυνας) και Δημήτρη Γαλαμάτη (Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) προστέθηκε ο πρώην Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου (Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης) προστέθηκε ο Κατερινιώτης Σάββας Χιονίδης.


Νίκος Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην πρύτανης ΑΠΘ

Οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνιστούν μία τεράστια επένδυση για την πατρίδα μας. Το όραμα για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που πρωταγωνιστεί διεθνώς, που προάγει την αριστεία και την εξωστρέφεια, που δημιουργεί ολοκληρωμένους επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, γίνεται πράξη. Γίνεται πράξη, μέσα από τους νόμους που ψηφίστηκαν για να λειτουργούν τα πανεπιστήμια μας μέσα σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον με πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία και λιγότερη γραφειοκρατία και για να αφουγκράζονται τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα, να συνεισφέρω από τη θέση ευθύνης που μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, στην υλοποίηση αυτών των μεγάλων αλλαγών.



Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τιμά και θέλω δημόσια να απευθύνω τις ευχαριστίες μου. Όπως με τιμά και η εμπιστοσύνη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όλο αυτό το διάστημα που εργάζομαι δίπλα του και τον οποίο επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω. Στα δικά μου μάτια ανοίγεται μια νέα πρόκληση: να συνεχίσω, μαζί με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τους συνεργάτες μου, το έργο που επιτελείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με νομοθετικές και μη νομοθετικές παρεμβάσεις, με πρωτοβουλίες, με ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με τους εκπροσώπους των ενώσεων δημοσιογράφων και των άλλων επαγγελματιών ΜΜΕ, τις ενώσεις των ιδιοκτητών επιχειρήσεων ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, την Κοινωνία των Πολιτών. Κεντρικός στόχος των δράσεων μας παραμένει η προάσπιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, του βασικού αυτού πυλώνα κάθε σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσα στο νέο, πολυπαραγοντικό και ιδιαίτερα προκλητικό περιβάλλον, που διαμορφώνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιακή επέλαση.


Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, ώστε να υλοποιήσουμε όσα επιβάλλουν η κοινωνία και οι συνθήκες. Αυτή είναι σίγουρα μια κρίσιμη στιγμή, καθώς και μια μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, με σκοπό να καταστήσουμε την αυτοδιοίκηση ισχυρή και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των συμπολιτών μας. Πρωταρχικός μας στόχος, τόσο του Υπουργού κ. Λιβάνιου όσο και των Υφυπουργών κ. Σπανάκη και κ. Χαραλαμπογιάννη, είναι η διαρκής βελτίωση και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει διαχρονικά η πρώτη επαφή της Κυβέρνησης με τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία. Είναι, λοιπόν, η στιγμή να υπάρξει μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια, προσεγγίζοντας τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 4/8/24

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.