ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διονύσης Καλαματιανός: Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία

Βαγγέλης Στολάκης04 Αυγούστου 2024

Για τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών μιλά στη «ΜτΚ» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Καλαματιανός

Ο κ. Καλαματιανός αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την συζήτηση για την Κεντροαριστερά υποστηρίζει πως «αποτελεί ευθύνη μας να υπάρξει μια προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση προς όφελος του ελληνικού λαού».

Το κόμμα σας μετρά μια απώλεια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η άποψή σας και τι νέα δεδομένα δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ η διαγραφή αυτή;

Ασφαλώς δεν επρόκειτο για μια ευχάριστη κατάσταση. Ο Παύλος Πολάκης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με απόφαση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει προσφέρει και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αντιπολίτευση, με την αποκάλυψη σκανδάλων και διαφθοράς. Όμως, εκτιμώ ότι οι πολιτικοί έχουμε ένα παραπάνω χρέος να δίνουμε το σωστό παράδειγμα και η συμπεριφορά μας οφείλει να είναι πολύ προσεκτική. Ο σεβασμός και η αυτοκυριαρχία, ακόμα και όταν προκαλούμαστε, δεν δείχνει αδυναμία, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, δείχνει δύναμη. 

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δικαιολογούμε -και πολύ περισσότερο να υιοθετούμε- επιθετικές συμπεριφορές που έχουν εκδηλώσει στελέχη της ΝΔ, βουλευτές, ακόμα και υπουργοί, τις οποίες καταδικάζουμε. Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να εξανεμίζουν το εισόδημα, τον μισθό και τη σύνταξη, υπάρχει φτωχοποίηση, το κόστος στέγασης είναι τεράστιο, τα νοσοκομεία μας σε κατάρρευση και ασθενείς δεν μπορούν να βρουν γιατρό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παράγει πολιτική και έχει αποτελεσματικές προτάσεις. Έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για την ακρίβεια, για το φορολογικό, για να υπάρχουν κίνητρα ώστε να επιτευχθεί η στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και να στελεχωθούν τα σχολεία μειονεκτικών περιοχών. Όμως, αντί να αναδεικνύονται οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση για να ανακουφίσουμε την ελληνική κοινωνία, δίνονται λαβές να αλλάζει η πολιτική συζήτηση και ατζέντα. 

Δεν πρέπει να δίνει κανείς το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εργαλειοποιεί συμπεριφορές και να κρύβει τις καταστροφικές πολιτικές της. Δεν πρέπει να της επιτρέπει κανείς να δημιουργεί αντιπερισπασμούς. Εμείς συνεχίζουμε, εστιάζοντας στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τι μηνύματα έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές; Για εσάς το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλό ή κακό;

Το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών ήταν διπλό: από τη μια υπήρξε η ξεκάθαρη αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, με την απώλεια 13% από τις περσινές εθνικές εκλογές. Βεβαίως, από την άλλη υπήρξε ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να ανασυνταχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη συντηρητική παράταξη του κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά τα αξιολογούμε εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην προσπάθεια να εμπνεύσουμε ξανά τους πολίτες να μας εμπιστευθούν. 

Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση, παραμένοντας ο κύριος εκφραστής του προοδευτικού χώρου. Είναι αυτό αρκετό; Σε καμία περίπτωση, καθώς, όχι μόνο δεν πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας, αλλά χάσαμε περαιτέρω δυνάμεις. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και ασφαλώς θα πρέπει να το επιλύσουμε άμεσα. Το βέβαιο είναι ότι ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο δίνει οξυγόνο και παράταση ζωής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό οι πολίτες το έδειξαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές. 

Αποτελεί, λοιπόν, ευθύνη μας να υπάρξει μια προοδευτική συνεργασία σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση προς όφελος του ελληνικού λαού. Το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν και είχαν θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι δυνατό και αποτελεί σηματοδότη και για τη χώρα μας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, καθότι απαιτεί να παραμεριστούν πολιτικοί εγωισμοί και λογικές κομματικών περιχαρακώσεων. Δεν είναι εύκολο, όμως, χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να βρεθούν κοινά σημεία επαφής και να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθείτε να κάνετε λόγο για συγκάλυψη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων παρά το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Γιατί και πως θα κινηθείτε για το θέμα από εδώ και στο εξής;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που συνιστά πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Από την αρχή είχαμε καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ την είδαμε να παρεμβαίνει και νομοθετικά ώστε να αφαιρέσει τη δυνατότητα όλων όσων έχουν παρακολουθηθεί, να μάθουν τους λόγους που έγινε αυτό. Σε ότι αφορά το πόρισμα του Αρείου Πάγου να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ως προς την ΕΥΠ, πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. 

Εξάλλου, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι διακρίνουμε μια βιασύνη για αρχειοθέτηση, τη στιγμή που νέα στοιχεία αποκαλύπτονται διαρκώς. Βεβαίως δεν προτρέχουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή το σχετικό πόρισμα. Παρ’ όλα αυτά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα. Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να αποσαφηνιστούν με ξεκάθαρο τρόπο ορισμένα κρίσιμα και -παράλληλα- θολά σημεία. Ειδικότερα, προέκυψε ότι το 1/3 των στόχων του Predator είχε βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ. Είναι δυνατόν να πρόκειται για συμπτώσεις; Προφανώς, αυτό το δεδομένο δείχνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. 

Μάλιστα, θυμόμαστε ότι ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να περάσει η ευθύνη και η εποπτεία της ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Περαιτέρω, γιατί δεν διερευνήθηκε ο έλεγχος και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας που θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα στοιχεία; 

Επιπλέον, συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που να αιτιολογούν τις παρακολουθήσεις υπουργών, αρχηγού στρατού, δημοσιογράφων, αρχηγού κόμματος κλπ; Γιατί θύματα, μάρτυρες ακόμα και υπάλληλοι των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές δεν κλήθηκαν από τη δικαιοσύνη; Υπήρξε πρόσβαση στον φυσικό φάκελο του κάθε παρακολουθούμενου στην ΕΥΠ; 

Γιατί παραπέμφθηκαν μόνο για πλημμέλημα ιδιώτες επιχειρηματίες; Δεν είναι κακούργημα η κατασκοπία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Οι επιχειρηματίες, για προσωπικό ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ηγεσία του στρατεύματος, υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, δημοσιογράφους κ.α.; Τι ήθελαν να μάθουν; Ποιος έδωσε εντολή παρακολούθησης;

Προκύπτουν, λοιπόν, σοβαρές παραλείψεις της δικαστικής έρευνας και πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Όλα αυτά είναι εξαιρετικής σημασίας ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να ζητάει απαντήσεις, ώστε να βγουν τα πάντα στο φως και να αποδοθούν ευθύνες για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 4/8/24

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.