ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη 6η Οκτωβρίου για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νίκος Ηλιάδης11 Αυγούστου 2024

Την επομένη των ευρωεκλογών ξεκίνησε μία συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένας νέος κεντροαριστερός πόλος, ικανός να αμφισβητήσει, ή ακόμη και να ανατρέψει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Η συζήτηση είχε ως αφετηρία το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου το οποίο από τη μία έφερε αρκετά αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα σε σχέση με το 40,5% που είχε λάβει έναν χρόνο πριν, από την άλλη, άφησε ανοιχτό το παιχνίδι της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων αθροιζόμενα ήταν όσο περίπου και το ποσοστό της ΝΔ.

Πολύ σύντομα, η συζήτηση αυτή «πάγωσε» καθώς τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έμπλεξαν σε νέες περιπέτειες. Στο ΠΑΣΟΚ, ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών τέθηκε από ορισμένα στελέχη θέμα ηγεσίας, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε εκ νέου, μετά την προσωρινή προεκλογική ανακωχή, το βαθύ ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό του. Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι της αμφισβήτησης και προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή αρχηγού, επιδιώκοντας ο ίδιος ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Στην Κουμουνδούρου, από την άλλη, συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ του προέδρου Στέφανου Κασσελλάκη και της λεγόμενης «ομάδας των τσιπρικών», με το τελικό ξεκαθάρισμα να μετατίθεται για το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου.

Η κρίσιμη ημερομηνία και για τα δύο κόμματα είναι η 6η Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη πρόκειται να ολοκληρωθεί το τριήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα κριθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις το κόμμα να συνεχίσει ενωμένο ή εάν θα προκύψει και νέα διάσπαση. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ ποιοι θα είναι οι δύο οι οποίοι θα αναμετρηθούν μία εβδομάδα αργότερα για την αρχηγία του κόμματος καθώς με βάση τις έως τώρα επτά ανακοινωθείσες υποψηφιότητες η περίπτωση να προκύψει αρχηγός από την πρώτη Κυριακή θεωρείται απίθανη.

Τι επιδιώκει ο Κασσελάκης

Ο ορισμός του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίζει για αρχηγό είναι δηλωτικό των προθέσεων του Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει με αυτή την επιλογή του ότι θέλει να τραβήξει μπροστά για τη δημιουργία ενός κόμματος ικανού να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης, πιστεύει ότι το ζήτημα που ετέθη από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «87» για μετάθεση του συνεδρίου, στο πλαίσιο του πολιτικού fair play, ώστε να μην συμπέσει με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεχομένως μέρος της στρατηγικής τους. Συγκεκριμένα, ο Κασσελάκης θεωρεί ότι μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να προηγηθούν οι εκλογές στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ώστε να γνωρίζουν από πριν ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός, κάτι που ενδεχομένως θα καθόριζε και τη στάση τους στο καταστατικό συνέδριο το εάν δηλαδή θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα αποχωρήσουν. Πέραν αυτών, με τον ορισμό του συνεδρίου, ταυτόχρονα με τις εσωκομματικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη ο Κασσελάκης επιδιώκει δύο ακόμη στόχους: πρώτον, να μετριάσει τα όποια επικοινωνιακά οφέλη θα αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια των εκλογών για τον/ην νέο/α αρχηγό και δεύτερον, και κυρίως αυτό, να αποτρέψει μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ οι οποίες θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τη λήξη του συνεδρίου.

Τη δική τους στρατηγική χαράσσουν από την πλευρά τους και οι «87» οι οποίοι είχαν πανελλαδική διαδικτυακή συζήτηση την περασμένη Δευτέρα γι’ αυτό το σκοπό. Ενδιάμεσοι επόμενοι κρίσιμοι σταθμοί είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στις 23 Αυγούστου όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη καθώς και η Κεντρική Επιτροπή στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, παραμονές της ΔΕΘ, η οποία θα καθορίσει τα του συνεδρίου. Πάντως, τυχόν διαγραφή του Σπίρτζη θα οξύνει τις σχέσεις μεταξύ Κασσελάκη και «87» καθώς οι τελευταίοι θεωρούν αδιανόητο να διαγραφεί ο πρώην υπουργός για τις απόψεις που εκφράζει, ενώ παραμένει στο κόμμα ο Παύλος Πολάκης ο οποίος βάλλει κατά πάντων και είναι σε ανοιχτή ρήξη με τους «87».

Ο αριθμός των υποψηφίων

Την 6η Οκτωβρίου, όταν θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιό τους και στο ΠΑΣΟΚ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσοι από τους/ις εναπομείναντες/-σες επτά υποψηφίους/-ες, μετά την απόσυρση της Μιλένας Αποστολάκη, θα καταλήξουν ως την κάλπη. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η μάχη θα είναι δύο γύρων. Με εξαίρεση τον Χάρη Δούκα, οι υπόλοιποι/-ες υποψήφιοι/-ες (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Κανελάκης) έχουν ρίξει ρυθμούς, σεβόμενοι τα «μπάνια του λαού». Παράγοντας του κόμματος, από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη εκτιμά, μιλώντας στη «ΜτΚ» ότι «οι υποψήφιοι/-ες δεν θα είναι περισσότεροι από τέσσερις, το πολύ πέντε». Την περίοδο της καλοκαιρινής ανάπαυλας οι μνηστήρες της αρχηγίας χαράσσουν τη στρατηγική τους, με αιχμή το κεντρικό δίλημμα το οποίο θα προβάλουν στην κάλπη. Το ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, ανεξαρτήτως του τελικού νικητή στις 13 Οκτωβρίου, το κόμμα να παραμείνει ενωμένο και όλοι/-ες οι υποψήφιοι/-ες να στρατευτούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας με στόχο το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί εκείνο αξιωματική αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενο και ενδεχόμενη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.