ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καινοτομίες και στο… βάθος ΔΕΘ

Νίκος Οικονόμου11 Αυγούστου 2024

Καινοτομίες αλλά και τη συνολική πλατφόρμα της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, θα περιλαμβάνει η φετινή διπλή άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδυάσει τον φετινό Σεπτέμβριο με ένα συνολικό restart μετά το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Θα πρόκειται για ένα δεκαήμερο όπου η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει, με την εκκίνηση να δίνεται την Τρίτη 27 Αυγούστου με την πρώτη άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και να κλείνει με τη δεύτερη άνοδο, που θα γίνει το τριήμερο των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Οι καινοτομίες θα καταγραφούν κατά την πρώτη άνοδο του πρωθυπουργού στον Βορρά. Δίπλα στις παραδοσιακές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, που γίνονταν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στο Διοικητήριο, όπου είναι η έδρα του ΥΜΑΘ, φέτος το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία. Με κυριότερο αυτό της παρουσίασης της συνολικής πρότασης της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με έμφαση φυσικά στη Βόρεια Ελλάδα. Η παρουσίαση θα γίνει το Μέγαρο Μουσικής, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις με τους φορείς της πόλης, καθώς και η συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ένα δεκαήμερο πρόδρομων επισκέψεων υπουργών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κομματικών στελεχών που θα ξεδιπλώσουν κυβερνητικές δράσεις που αφορούν στην πόλη. Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τον δρόμο για τον Βορρά θα πάρουν μεταξύ των άλλων οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού αλλά και άλλοι.

Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη διοίκηση της ΔΕΘ και στη συνέχεια τα περίπτερα της Έκθεσης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας, όπου και θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Την Κυριακή θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ το πρόγραμμά του θα ξεκινήσει από την Παρασκευή το απόγευμα με συναντήσεις με φίλους της ΟΝΝΕΔ αλλά και με τους δημοσιογράφους. Όλα τα υπόλοιπα θα οριστικοποιηθούν μετά τις 19Αυγούστου όταν ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τις διακοπές του.

Μετρημένα στο μέτρο τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, αυτό που μπορούμε να πούμε ήδη από τώρα είναι ότι όποια μέτρα ανακοινωθούν θα είναι «μετρημένα στο μέτρο» όπως υπαγορεύει η τήρηση «της δημοσιονομικής τάξης» αλλά και η κυβερνητική πυξίδα στη ρότα που έχει χαραχθεί για τη χώρα έως το 2027.«Όλοι μιλάτε για πακέτο παροχών. Νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει», έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι οι παροχές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, καθώς κεντρικός στόχος είναι η χώρα να μη στείλει σε καμία περίπτωση σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Η προσήλωση στη δημοσιονομική, δεν θα έλεγα πειθαρχία, αλλά στη δημοσιονομική τάξη την οποία πρώτα και πάνω από όλα εμείς πρέπει να επιβάλουμε στους εαυτούς μας είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση», είχε τονίσει σε παλιότερη συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Στο φόντο και της φετινής ΔΕΘ μπορεί να μην υπάρχει καλάθι, αλλά δεν αποκλείονται εκπλήξεις στο σκέλος των εξαγγελιών που σχετίζονται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν όσων έχουν εξαγγελθεί για την περαιτέρω μείωσή τους. Ακόμη θα αποκρυσταλλωθούν τα επόμενα βήματα που αφορούν την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατομμυρίων ευρώ, της μονιμοποίησης της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ αλλά και η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής θα βρεθούν και οι πολιτικές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, η οποία παραμένει βασική προτεραιότητα. Επίσης η ρευστότητα στην αγορά ενέργειας με τις αυξομειώσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που υπολογίζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης που επιδιώκεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη άλλωστε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων επιδοτήσεων και μετά τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο έχει αποφασιστεί η στήριξη των καταναλωτών από τους αυξημένους λογαριασμούς. Παράλληλα μία νέα επιταγή ακρίβειας, ως έκτακτο επίδομα, ήδη έχει εξαγγελθεί ότι θα δοθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα και πιθανότατα θα ανακοινωθεί λεπτομερώς από τον πρωθυπουργό, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τέλος το Στεγαστικό έχει τεθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από προγράμματα που βοηθούν τους πολίτες, όπως το «Σπίτι μου», το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» αλλά και το πρόγραμμα εύρεσης στέγης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το «Κάλυψη», το οποίο έχει προϋπολογισμό συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, καθώς επίσης γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς τα παιδιά τους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.