ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαπενταύγουστος με ελλείψεις και τις τιμές των αρνιών στα ύψη

Εύρης Τσουμής14 Αυγούστου 2024

Η πανώλη των αιγοπροβάτων παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας πλήττοντας πλέον -εκτός από τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές- και την οικονομία. Οι ελλείψεις στην αγορά ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, όπως και οι αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων που ήδη αγγίζουν το 20%.

Πλήγμα άρχισε να δέχεται και η εθνική οικονομία, αφού η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Ελλάδα ενώ οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και σφαγές αιγοπροβάτων έχουν πάρει παράταση για άλλη μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στη δίνη της πανώλης, με το κέντρο βάρους να πέφτει τώρα στη δυτική Ελλάδα, όπου η επιχείρηση ιχνηλάτησης και εντοπισμού άρρωστων ζώων έχει πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες ακόμα και από την αντίστοιχη δράση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κτηνιάτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως την επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται στη δυτική Ελλάδα, συντονίζει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Ήδη στο πεδίο, στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και ΠΕ Ηλείας, επιχειρούν κτηνίατροι αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.

Τα δύο πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδες στο Αγρίνιο και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα, τα οποία βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα έχουν θανατωθεί -ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάνω από 19.000 αιγοπρόβατα.

Αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.

Επιπτώσεις εντός και εκτός χώρας κι ένας παραλογισμός

Μπορεί στη χώρα μας οι αρχές να επισημαίνουν πως το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Ρουμανία αλλά οι αγορές του εξωτερικού παίρνουν μέτρα και απέναντι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες η Κίνα προχώρησε στην απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών και ρουμάνικων αρνιών και κατσικιών, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Όπως μετέδωσε το Reuters, η απαγόρευση των ελληνικών εισαγωγών που εκδόθηκε από την τελωνειακή αρχή και το υπουργείο Γεωργίας, τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Ιουλίου, ενώ αυτή για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 11 Ιουλίου -και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία.

Στην εσωτερική αγορά ήδη άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τις διαστάσεις που έχει πάρει η πανώλη των αιγοπροβάτων.

Παραδοσιακά ο Αύγουστος -και κυρίως οι μέρες κοντά στο Δεκαπενταύγουστο- είναι καλές αφού ο κόσμος στρέφεται στα αμνοερίφια.

Φέτος όμως η κατάσταση θα είναι διαφορετική. «Θα είναι ένας Δεκαπενταύγουστος που θα ζήσουμε χωρίς το αρνί» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

Στα κρεοπωλεία και τις κεντρικές κρεαταγορές οι ποσότητες που κυκλοφορούν είναι λιγότερες από άλλες φορές όπως άλλωστε και το ενδιαφέρον των καταναλωτών που είναι επιφυλακτικοί -αν και, όπως διαβεβαιώνουν όλοι, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμιά επίπτωση στην υγεία του.

Οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται έχουν εκτιναχτεί να ύψη, ξεκινώντας στις περισσότερες περιπτώσεις από τα 12 ευρώ το κιλό και φτάνοντας στα 13-14 ευρώ το κιλό, αυξημένες δηλαδή κατά περίπου 20%.

Αλλά εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι…

Τα έθεσε με πολύ καθαρό και χαρακτηριστικό τρόπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος: «Αν για τον Δεκαπενταύγουστο ισχύσουν τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ότι εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να σφάξουμε ζώα, τα αρνιά που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από πού θα είναι; Θα είναι σφάγια τα οποία θα έχουν έρθει από Ρουμανία, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές από την χώρα αυτή. Η Ρουμανία στέλνει στην Ελλάδα από τις καθαρές περιοχές. Εμείς όμως εδώ, από τις καθαρές περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούμε να σφάξουμε για να στείλουμε στα κρεοπωλεία. Λογική πού υπάρχει εδώ;».

Όπως τόνισε «αν δεν αρθεί άμεσα η απαγόρευση σφαγών θα έχουμε ελλείψεις σε αρνιά, κατσίκια και πρόβειο κρέας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για τη γιορτή της Παναγίας. Σε παϊδάκια βέβαια και κοκορέτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς εισάγονται από τη Ρουμανία βαριά αρνιά, έως 30 κιλά, που προορίζονται για αυτόν το σκοπό».

Πρόσθεσε δε ότι οι τελευταίες σφαγές έγιναν πριν από περίπου δύο εβδομάδες και όποια αποθέματα υπάρχουν στα ψυγεία θα εξαντληθούν σύντομα. Άλλωστε είναι μία περίοδος που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε αμνοερίφια, καθώς δεν υπάρχουν πολλές γέννες, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 8,7 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ που ήταν την περίοδο του Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό τα λιγοστά ελληνικά κρέατα που πωλούνται στα κρεοπωλεία κοστίζουν ακόμα και 14 ευρώ το κιλό.

Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατ. «κεφάλια» προβάτων εισάγονται στη χώρα μας, τα μισά εκ των οποίων από τη Ρουμανία. Όπως λένε πάντως οι κτηνοτρόφοι, πολλά από αυτά είναι «εκ-ρουμανοποιημένα» ή «εκ-βουλγαρισμένα» αρνιά και κατσίκια από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και άλλες ασιατικές χώρες...

Κενά στο σύστημα ελέγχου

Ενδιαφέρον για τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα εισαγωγής, ελέγχου και διακίνησης των ζώων έχει και τα όσα αποκάλυψε η έρευνα για το ξέσπασμα της ζωονόσου στην Κρήτη.

Ο μεταφορέας που εισήγαγε τα ζώα στην Κρήτη, τα έφερε, όπως είπε, από τη Γαλλία. Αντί όμως να σταβλίσει τα ζώα στα Οινόφυτα, σε ελεγχόμενο χώρο και όπως προβλέπει ο κανονισμός, σταμάτησε στον δικό του χώρο στη Λάρισα και έτσι ξεκίνησε η διασπορά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.