ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέν Ντελόν: Ο «σαμουράι» ανελήφθη πλέον στους ουρανούς. Του Αλέξη Δερμεντζόγλου

 18/08/2024 14:00

Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη μοναξιά

από εκείνη του τίγρη στη ζούγκλα

αν δεν υπήρχε η μοναξιά του Σαμουράι


«Αντίο φίλε». Αυτό λέμε τώρα στα 88 του στον Ντελόν. Ο ομορφότερος ηθοποιός στην κινηματογραφική Ιστορία, αναχώρησε για τη μυθολογία, όπου ανήκει. Του ανήκει και το καλοκαίρι. Τα πέρασε υπέροχα στο «Γυμνοί στην ήλιο». Το χάρηκε στην «Πισίνα».

Δεν έχει σημασία παρά να εξαντλήσουμε το σύντομο χρόνο της ζωής μας με σεβασμό, υποταγή σε κάποιους κώδικες (τιμή, αξιοπρέπεια, φιλία) μένοντας πιστοί σ’ αυτό το σύστημα αξιών. Όμορφη η καλοπέραση και η κοσμοπολίτικη ζωή αλλά υπάρχουν κι άλλα.

Την τέχνη την έμαθε ο Ντελόν κοντά στους Βισκόντι («Ο Ρόκκο και τ’ αδέρφια του»), Μελβίλ («Ο κόκκινος κύκλος», «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο», «Ο μπάτσος»), Τζότζεφ Λόουζι («Ο κύριος Κλάιν»), Ντερέ («Μπορσαλίνο», «Τρεις φορές σκληρός»), Αντονιόνι («Έκλειψη»), Ρενέ Κλεμάν («Ο τυχοδιώκτης του Μόντε Κάρλο», «Γυμνοί στον ήλιο»).

Την γοητεία, το στιλάκι, τα κέρδισε από τα χρόνια της αλητείας και των συνεχών ερωτικών περιπτύξεων. Ανέπτυξε ένα σαβουάρ αισθητικής μείγμα θρασύτητας, άνεσης, κοσμοπολιτισμού, γλυκύτητας, τρυφερότητας και κυνισμού.

Κατάφερε να γίνει και καλός σκηνοθέτης, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που δεν διέκρινε ήταν ένα σώμα ως ελατήριο έτοιμο να εκτιναχθεί, ένα βλήμα προς έκρηξη, άλμα ζωής και θανάτου μαζί.

Επτά περίπου δεκαετίες στο σινεμά, αδικίες σε φεστιβάλ, όπου δεν τον προτιμούσαν λόγω των ακροδεξιών θέσεών του. Έρωτες πολλοί, σχέσεις αμέτρητες (Νάταλι Ντελόν, Νταλίντα Ντι Λάζαρο, Κατρίν Ντενέβ, Ρόμι Σνάιντερ και ένα σκάνδαλο που παρά λόγο να του στοιχίσει τα πάντα, η δολοφονία του σωματοφύλακά του. Στενός φίλος με τον Μπελμοντό, πρωταγωνίστησαν σε τρεις ταινίες μαζί, είχαν τελείως διαφορετικό στιλ.

Τι κρατάμε από τον Αλέν; Το αμφίσημο στιλ του σε ταινίες όπως «Οι καμένοι αχυρώνες» και «Η κίτρινη ταυτότητα» και στις δύο με την Σινιορέ. Το λιώσιμο της ταυτότητάς του στον καλύτερο ρόλο («Κύριος Κλάιν»). Την αφελή προσδοκία, του ότι όλα θα πάνε καλά στο «Γυμνοί στον ήλιο»). Αυτά και πολλά άλλα. Την παγίδευσή του από την Τζέιν Φόντα στον «Τυχοδιώκτη του Μόντε Κάρλο» και την Ρόμι Σνάιντερ στην «Πισίνα».

Ιδίως υποκλέπτουμε την εποχή του ως διαχρονική λωρίδα ήλιου, σεξ, κινδύνων και ορμών θανάτου.

«Θα θελα να γίνω αθάνατος πριν να πεθάνω» έλεγε ο φίλος του Μελβίλ.

Ο Αλέν Ντελόν είναι μία δυνατή αύρα μεταξύ μας, τρόπος ζωής, πρότυπο και σειρήνα μαζί. Ζει ανάμεσά μας