ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Σε βαρύ κλίμα το δημοτικό συμβούλιο μετά την τραγωδία - Σε αναμονή η δήμαρχος για τυχόν πειθαρχικές ποινές

Φανή Σοβιτσλή22 Αυγούστου 2024

Στο μάτι του κυκλώνα συνεχίζει να βρίσκεται ο δήμος Κασσάνδρας μετά την τραγωδία με το θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά να «απολογείται» σήμερα τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το μοιραίο συμβάν, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίτερα σε πολύ βαρύ κλίμα.

Η δήμαρχος, ενώπιον του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννη Σάββα, έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για τις ενέργειες του δήμου, αναφορικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας που προβλέπονται από τις κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν. Επικαλέστηκε και το επίμαχο έγγραφο της αστυνομίας που ανέφερε ότι το λούνα παρκ δεν είχε άδεια, ενώ έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά την ενημέρωση αυτή, ενώ δεν επέβαλε ούτε πρόστιμο.

Αύριο μάλιστα θα στείλει την «απολογία» της και γραπτώς προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Σάββα για το αν θα αποφασίσει να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, πιθανότατα ως την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Σάββας πρόκειται να παραπέμψει το θέμα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές και αιρετό, το οποίο μάλιστα είναι αυτό ως όργανο θα εισηγηθεί για το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη δήμαρχο Κασσάνδρας, όπως έκπτωση ή καθεστώς αργίας. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Σύμφωνα πάντως με το σχετικό νόμο (διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 233 του ν.3852/2010) ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές αργίας ή έκπτωσης στους αιρετούς κυρίως σε δύο περιπτώσεις:

1.Αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια και

2. Αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Βαρύ το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο

Νωρίτερα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα, όπως ήταν αναμενόμενο, με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά να εστιάζει στο θέμα της τραγωδίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην σημερινή «απολογία» της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

Στην τοποθέτησή της η δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν ευθύνεται ο δήμος για ότι έχει συμβεί, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε τα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Αντίθετα πέταξε το μπαλάκι σε κάποιους «κακούς», όπως είπε, επιχειρηματίες που φέρνουν το δήμο απέναντι στο νόμο και εκμεταλλεύονται την υποστελέχωσή του.

Μάλιστα παραδέχθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται και αρκετά απειλητικά τηλεφωνήματα το τελευταίο μεγάλο διάστημα - πριν από το δυστύχημα στο λούνα πάρκ - και παρότι δεν το συνέδεσε με την τραγωδία, φάνηκε στη συνεδρίαση ότι δεν το ανέφερε καθόλου τυχαία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.