ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος στο makthes.gr: «Δεν θεωρώ τους τράπερ καν συναδέλφους»

Κυριακή Τσολάκη24 Αυγούστου 2024

Πηγαίνει κάθε Σάββατο στη λαϊκή της γειτονιάς του στην Αθήνα, αγαπάει πολύ τη φύση και έχει φυτέψει δύο δικά του περιβόλια, ένα στα Γρεβενά που είναι ο τόπος καταγωγής του όπου έχει ένα κτήμα και ένα στο εξοχικό του στο Σαρακίνικο της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, εκτός από αναγνωρισμένος μουσικός δημιουργός και βιρτουόζος του μπουζουκιού, είναι και… «βοτανολόγος», αφού το ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο τον οδήγησε σε σχετικές σπουδές στα πενήντα του χρόνια.

Άρα δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα στο οποίο συναντάται με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Στέλιο Διονυσίου για τα 95 χρόνια των αγαπημένων αυτών παζαριών. «Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτοί οι άνθρωποι. Πάντα ταξιδεύω στην Ανατολή και μου αρέσουν αυτές οι αγορές. Πιστεύω ότι θα είναι μια πάρα πολύ ωραία συναυλία», λέει στο makthes.gr ο καλλιτέχνης.

Μια που αγαπάτε τόσο πολύ το φυσικό περιβάλλον ποια είναι η άποψή σας για την κλιματική κρίση;

Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτό που λέγεται πράσινη ενέργεια, διότι καταστρέφονται δάση ή, απ’ ότι λένε οι συνωμοσιολόγοι, και ολόκληρες περιοχές. Από την άλλη είμαι καχύποπτος με όλο αυτό που συμβαίνει να καίγεται κάτι για να παραχθεί ενέργεια. Βλέπω τα πράγματα μαύρα όσον αφορά αυτό το θέμα, όμως πιστεύω ότι το DNA του ανθρώπου είναι τέτοιο που θα τον κάνει να επιβιώσει με οποιαδήποτε μαυρίλα γύρω του.

Οι διαφωτιστές προέτρεπαν σε «επιστροφή στη φύση». Μετά την τεχνολογική επανάσταση μήπως πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο;

Επιστροφή στη φύση όπως το αισθάνεται ο καθένας. Εγώ το αισθάνομαι έτσι: Να πηγαίνω να φυτεύω, ειδικά ένα φοβερό φυτό το οποίο κάνει πάρα πολύ καλό στην υγεία και λέγεται αλόη. Θέλω να το τρώω και ξέρω να το χρησιμοποιώ στο δέρμα. Δεν έχω χρόνο για να φτιάχνω αλοιφές, αλλά κάνω κηραλοιφή, βάμματα και βαλσαμέλαια.

Είστε ένας πολυσυλλεκτικός καλλιτέχνης χωρίς περιορισμούς. Έχετε συνεργαστεί από τον Γιώργο Νταλάρα μέχρι την Πέγκυ Ζήνα και από Ρομά και δημοτικούς μουσικούς μέχρι ανατολίτες. Έχετε «κόκκινες γραμμές» παρόλα αυτά;

Σε όλες τις μουσικές υπάρχουν καλά και κακά τραγούδια. Νομίζω ότι το πιο αγνό τραγούδι ήταν στα ’60- ’70, που υπήρχε το κλασικό λαϊκό τραγούδι με τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση και τον Γαβαλά. Από εκεί και πέρα όλα τα είδη έχουν πολύ σκάρτο πράγμα, αλλά εάν ξεδιαλέξεις έχουν και διαμάντια, είτε μπουζούκια λέγονται αυτά, είτε σκυλάδικα, είτε έντεχνα, είτε δημοτικά, είτε λαϊκά. Αυτά που δεν με βρίσκουν σύμφωνο όμως είναι τα σκυλο-δημοτικά, καθώς στην Ελλάδα βλέπουμε να γεμίζουν οι συναυλίες με κακά κλαρίνα και όχι με το κλασικό όπως το έπαιζε ο Τάσος Χαλκιάς. Διαφωνώ επίσης με την τραπ, που κάνει επίδειξη πλούτου, ακριβών αυτοκινήτων, ναρκωτικών και θεωρεί τη γυναίκα υποδεέστερη θεωρώντας πως ο άνδρας πρέπει να την κάνει ό,τι θέλει. Αυτά δεν τα βρίσκω σωστά και δεν θεωρώ τους τράπερ καν συναδέλφους.

Πέρα από τις συναυλίες με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Στέλιο Διονυσίου συμπράττετε και σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Οι παρέες ξανασμίγουν» με το επίσης άλλοτε «Παιδί από την Πάτρα» Βαγγέλη Δεληκούρα, τον Γιώργο Σαρρή από τους Ζικ Ζακ και τον Θοδωρή Παπαδόπουλο της Οπισθοδρομικής Κομπανίας. Πώς προέκυψε αυτό;

Βρεθήκαμε στο στούντιο με τον Βαγγέλη ύστερα από καιρό και είπαμε να το επιχειρήσουμε. Γράψαμε και ένα τραγούδι με τον Γιώργο Σαρρή και τον Θοδωρή Παπαδόπουλο, όπου συμμετέχει και ο Γιοκαρίνης, αφού και αυτός ενώνει τις δυνάμεις του μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Νίκο Ζιώγαλα. Έτσι ήρθαμε κοντά και σκεφτήκαμε να βγαίνουμε για συναυλίες. Και πάει πάρα πολύ καλά αυτό.

Σκεφτήκατε ποτέ να επανενωθείτε έστω για λίγο ως «Παιδιά απ’ την Πάτρα»

Όχι, αλλά σε επίπεδο κάποιων εκπομπών και κάποιων live που μας ζητούν, πηγαίνουμε. Καθένας τραβάει πια τον δικό του διαφορετικό δρόμο. Δεν έχουμε κάτι στις σχέσεις μας, μόνο κάποιες καλλιτεχνικές διαφορές. Από το συγκρότημα ήμουν πιο κοντά με τον Βαγγέλη Δεληκούρα, την αισθητική του και το ύφος του.

Τι ετοιμάζετε τώρα;

Σχεδιάζω έναν πιλότο για μια εκπομπή, που δεν ξέρω αν θα εγκριθεί, η οποία συνδυάζει την αρχαία Ελλάδα με τραγούδια. Έχω ρίξει όλο το βάρος μου εκεί και είμαι και ενεργός στο στούντιο γράφοντας κομμάτια για διάφορους ερμηνευτές.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλάβει στο πρώτο μέρος τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Στη συνέχεια ο δημιουργός θα συμπράξει με τη Μελίνα Ασλανίδου σε κάποια τραγούδια που ερμήνευσε για πρώτη φορά εκείνη, αλλά και σε δικά του, ενώ θα ακουστούν ποντιακά και παραδοσιακά. Αμέσως μετά με την παρουσία του συνθέτη στη σκηνή θα εμφανιστεί ο Στέλιος Διονυσίου για να ερμηνεύσει τραγούδια δικά του και του πατέρα του. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λαϊκά κομμάτια από συνθέτες όπως ο Άκης Πάνου, ο Απόστολος Καλδάρας κ.α. με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής.

INFO

Πέμπτη 29 Αυγούστου

Πρώην Στρατόπεδο Καρατάσου

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.