ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε περιδίνηση και κρίση διαρκείας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Βαγγέλης Στολάκης25 Αυγούστου 2024

Με την επιστροφή από τα... μπάνια του λαού άρχισαν οι κραδασμοί στην Κουμουνδούρου. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισέρχεται σε νέα φάση περιδίνησης με όλους να βάλλουν κατά πάντων! Τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι τα αντικρουόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, την ώρα που στο τραπέζι ήδη βρίσκεται το θέμα ηγεσίας που άνοιξε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο διαγραμμένος μεν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, παραμένων δε στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν αποκλείεται εάν τεθεί επισήμως θέμα να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.

Η εσωστρέφεια στο κόμμα δεν έχει τέλος και το κλίμα είναι εμφυλιακό εδώ και πολύ καιρό, ενώ κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της νέας βεντέτας που έχει προκύψει μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των συνεργατών του με τους «87» στους οποίους επιτέθηκε σε ανάρτησή του στα social media αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από την οποία αποχώρησαν οκτώ μέλη που ανήκουν στην ομάδα των «87». Παρά το γεγονός ότι ο Π. Πολάκης έθεσε ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου και μάλιστα παρουσία του προέδρου Κασσελάκη πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών» και συμπληρώνοντας «με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο κόμμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Παράγουμε πολλή περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή» και πως ο ίδιος θα φανεί χρήσιμος, ο πρόεδρος του κόμματος όχι μόνο δεν σήκωσε το γάντι παραπέμποντας τον κ. Πολάκη στην ΚΕ ώστε εάν το επιθυμεί να καταθέσει μομφή επιτέθηκε στους «87» με τους καλά γνωρίζοντες να «βλέπουν» πίσω από τις λέξεις του Κασσελάκη τον... Αλέξη (Τσίπρα).

Η επίθεση στην «φρουρά Τσίπρα»

Και αυτό γιατί, οι «87» θεωρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως «φρουρά Τσίπρα» τους οποίους ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε για στάση «λυπηρή» και «κατώτερη των περιστάσεων». «Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ; Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς»; Να το αποφασίσουν τώρα. Με αξιοπρέπεια. Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα» έγραψε ο κ. Κασσελάκης. «Μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά ούτε τάση. Και δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης» συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο». Πολλοί εκτίμησαν πως ο κ. Κασσελάκης τους έδειξε την πόρτα της εξόδου της Κουμουνδούρου.

«Βρίσκεται σε σύγχυση...»

Η ανάρτηση αυτή Κασσελάκη προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών που απαρτίζουν την ομάδα των «87». Πηγές των «87» απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του κόμματος έκαναν λόγο για σύγχυση του κ. Κασσελάκη τονίζοντας ότι μόνος του έθεσε θέμα ηγεσίας. «Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μία ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που ειπώθηκαν τα πάντα, δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι. Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματά τους» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Καυτό» φθινόπωρο

Η κρίση στην ηγεσία του κόμματος που έχει προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ένα από τα ανοιχτά μέτωπα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλο ζήτημα που προκαλεί τριγμούς είναι το αίτημα διαγραφής του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας που εξετάζει το θέμα ανέβαλε την συνεδρίασή της για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 28 Αυγούστου πάντως, που ανοίγει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Βουλή αναμένεται να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της Πόπης Τσαπανίδου, εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου που παραιτήθηκε, καθώς ως πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα κληθεί να ορκιστεί βουλευτής. Όπως και να έχει πάντως, ο δρόμος του Στέφανου Κασσελάκη που οδηγεί στα βουλευτικά έδρανα έχει εμπόδια καθώς ακόμα κι αν οι επιλαχόντες που προηγούνται στην σειρά κατάταξης του ψηφοδελτίου Επικρατείας παραιτηθού, η Ζωρζέτα Λάλη που είναι μια θέση πριν τον κ. Κασσελάκη έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα.

Όπως ήδη διαφαίνεται πάντως, το φθινόπωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι καυτό, με τις... θερμοκρασίες, τους τόνους και τα αλληλοκαρφώματα να «ανεβαίνουν» όσο πλησιάζουμε στο καταστατικό συνέδριο, στις αρχές Οκτωβρίου.

Οργανωμένο σχέδιο καταγγέλλει ο Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης «βλέπει» οργανωμένο σχέδιο για την απαξίωση του κόμματος: τον καθημερινό εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη διαπλοκή, όπως δήλωσε σε βίντεο που δημοσίευσε στα social media. Και συνέχισε αναφερόμενος στους 8 που αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία «Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν τώρα όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις». «Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια» συμπλήρωσε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή. Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.08.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.