ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτεραιότητες της αντιπολίτευσης για τη Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης26 Αυγούστου 2024

Για προβλήματα της Θεσσαλονίκης που αναζητούν λύσεις εδώ και χρόνια αλλά παραμένουν... άλυτα κάνουν λόγο μιλώντας στη «ΜτΚ» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από την πόλη. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη την Τρίτη, προκειμένου να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρουσία του στην Έκθεση και τις εξαγγελίες του από το βήμα της 88ης ΔΕΘ τα τοπικά κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης επαναφέρουν μία σειρά ζητημάτων που κατά τα ίδια παραμένουν θέματα αιχμής για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων αλλά και την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.


ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης μία σειρά έργων που δρομολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη είτε ακυρώθηκαν, είτε «πάγωσαν» είτε καθυστερούν με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. 

Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις εξάλλου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του πριν τις ευρωεκλογές, ο οποίος περιέγραψε με τα πιο «μελανά» χρώματα την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, οι υποδομές της αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών και δεσμεύτηκε ότι η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κουμουνδούρου, ενώ ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει γραφείο προέδρου στην πόλη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μόλις τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες και αμέσως μετά από μία πρωθυπουργική επίσκεψη στην πόλη κατηγορούσε την κυβέρνηση για «κοροϊδία και στασιμότητα» και «χρέωνε» στον κ. Μητσοτάκη εξαγγελίες έργων που ο ίδιος «πάγωσε». 

Σύμφωνα με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Θεσσαλονίκη στερείται μιας σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων αλλά και μιας σειράς παρεμβάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών, της διαβίωσης στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξηγούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος «δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη να μην έχει Ρυθμιστικό Σχέδιο και Μητροπολιτική διακυβέρνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έργα να καθυστερούν ή να προχωράνε μόνο με πολιτική πρωτοβουλία και όχι με βάση τις αναπτυξιακές και χωρικές προτεραιότητες». Επίσης, ψηλά στην τοπική ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιεραρχούνται περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η απουσία προστασίας και η υποβάθμιση της Λίμνης Κορώνειας και η ανάγκη δημιουργίας Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου. 

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση διαμετακομιστικού κέντρου Logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, έργο που είχε εξαγγείλει ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο στην πορεία «πάγωσε» από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επίσης, αναφέρονται στο έργο του FlyOver, οι εργασίες κατασκευής του οποίου δημιουργούν καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο, μποτιλιαρίσματα και καθυστερήσεις στους δρόμους της πόλης. Υπενθυμίζεται πως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δια των βουλευτών του είχε αντιδράσει στην έναρξη των εργασιών κατασκευής τονίζοντας ότι το έργο ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη. Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Μετρό αλλά και τον ΟΑΣΘ ο οποίος όπως λένε «φθίνει». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας μετά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ενώ τονίζουν πως στα ζητήματα αιχμής βρίσκεται και η απουσία πρασίνου τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε άλλους δήμους του νομού, ανατολικά και δυτικά. Τα στελέχη και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται επίσης στην ακρίβεια και την περιφερειακή ανισότητα σε σχέση με την Αθήνα.


ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Οι συνεχείς εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν καταντήσει μία κακόγουστη φάρσα» επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης. Η τοπική κομματική οργάνωση έχει εστιάσει σε μία σειρά ζητημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Η «πράσινη» αποκαλούμενη «ατζέντα Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνει στην κορυφή την ενίσχυση των υποδομών Υγείας με πρώην την επίσπευση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου. «Ακριβώς πριν δύο χρόνια ο πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2022, είχε εξαγγείλει τον νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Δύο χρόνια μετά είμαστε στο σημείο μηδέν» λέει ο κ. Ελευθεριάδης στη «ΜτΚ». 

Ψηλά για το ΠΑΣΟΚ ιεραρχούνται και τα ζητήματα έλλειψης πρασίνου και πάρκων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Οι διαθέσιμοι χώροι να δοθούν ως πάρκα στους κατοίκους της πόλης» τονίζει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ ζητά επίσης για τη Θεσσαλονίκη την ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών με περισσότερα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, την επέκταση της γραμμής του Μετρό και τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα συνολικής εποπτείας. Τέλος, έμφαση δίνεται από τα τοπικά κομματικά στελέχη στην ανάπλαση και την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους. 

«Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Η καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο, η ποιότητα ζωής αποτελεί τις βασικές μας επιδιώξεις και στόχους. Οι παραπάνω συνθήκες, προϋποθέτουν αναβάθμιση στις υποδομές υγείας, ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών, εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χώρων για νέους πράσινους πνεύμονες, πολιτικές για οικονομική τόνωση της περιφέρειας. Αυτές οι προτεραιότητες τις βαφτίζουμε ως ατζέντα Θεσσαλονίκης» καταλήγει ο κ. Ελευθεριάδης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.08.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.