Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν τις δύο βαρύτερες υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στο τέλος Αυγούστου χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει ήδη τις φορολογικές του οφειλές με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Στις υποχρεώσεις αυτές προστίθενται οι δόσεις των ληξιπροθέσμων χρεών για όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την Εφορία, αλλά και ο ΦΠΑ για τα νομικά πρόσωπα (ανάλογα με τα βιβλία).
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν με ενδιαφέρον το πως θα διαμορφωθεί η εισπραξιμότητα των φόρων τον Αύγουστο καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον …υπερβατικό (ως προς τις εισπράξεις) Ιούλιο, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι με «μικρό» εκκαθαριστικό πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, όπως συνέβη άλλωστε και με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον περασμένο Απρίλιο (εισπράχθηκαν περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ σε σύνολο 2,2 δισ. ευρώ). Βαρόμετρο θα αποτελέσει και η φορολογική συμπεριφορά του μεγάλου όγκου των ελευθέρων επαγγελματιών με χρεωστικό εκκαθαριστικό μετά από …έτη πολλά, λόγω του τεκμαρτής φορολόγησης.
Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον περασμένο μήνα, ο μηνιαίος στόχος των φορολογικών εσόδων ξεπεράστηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα από φόρους να ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ.
Οι αριθμοί μπορεί να εντυπωσιάζουν, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πορεία είχε ουσιαστικά προβλεφθεί στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Συνεπώς δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε περίου 37 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1,670 δισ. ευρώ.
Πότε οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός για το 2025
Έως το τέλος Αυγούστου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2025. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνονται οι βασικές πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων η στήριξη των οικονομικά ευάλωτων, παράλληλα με την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Ουσιαστικά ο νέος προϋπολογισμός θα «ισορροπεί» ανάμεσα στις υποχρεώσεις τήρησης των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025 και στην ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων.
Πηγή: ΕΡΤ