ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ - Τι ζητούν οι δήμαρχοι

Φανή Σοβιτσλή29 Αυγούστου 2024

Στάση αναμονής τηρούν οι δήμαρχοι μέχρι τη συνάντηση που θα έχουν, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθεί σε σειρά ζητημάτων, κυρίως οικονομικών, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με κίνδυνο την κατάρρευσή τους.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συσκέψεων που είχε στη Θεσσαλονίκη με φορείς, ενόψει της ΔΕΘ, πήρε μια πρώτη γεύση για τα προβλήματα των δήμων, τα οποία του παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, παρουσία και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη.

Ενημερώνοντας το Δ.Σ της ΚΕΔΕ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Κυρίζογλου του οργάνου αναφέρθηκε στα πιο κρίσιμα ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τα οποία απαιτούν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυσή τους.

Κοινή θέση των αιρετών στην ΚΕΔΕ είναι ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, με άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο και μίας ακόμη τον Οκτώβριο.

«Το ζήτημα των οικονομικών των δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ και αυτό τόνισα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 - 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους δήμους της χώρας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οικονομική ασφυξία στους δήμους

Όπως τόνισε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος, στον πρωθυπουργό έθεσε το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργείται στους δήμους, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, τις αυξήσεις που ορθώς δόθηκαν στους υπαλλήλους, αλλά δεν δόθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι στους ΟΤΑ και το Τέλος ταφής.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, η ΚΕΔΕ ζήτησε την πρόσληψη δημοτικής αστυνομίας και προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, διότι, όπως ανάφερε ο κ. Κυρίζογλου, το προσωπικό στους δήμους λόγω των συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και των μη προσλήψεων επί πολλά χρόνια έχει μειωθεί.

«Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα με την άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους. Για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση και όχι από το 2025, συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης προσωπικού ηλικίας 55 - 67» σημείωσε.

Επίσης, η ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα των πόσιμων υδάτων, των ΔΕΥΑ, παρότι αναμένει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να αρχίσει η συζήτηση.

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να οργανωθεί ο αντιπυρικός αγώνας της επόμενης περιόδου.

Έθεσε όμως και τα θεσμικά ζητήματα, με κυρίαρχο τον Κώδικα των Δήμων και την διοικητική μεταρρύθμιση. «Είπα στον πρωθυπουργό να ξαναπιάσουμε το νήμα της κλωστής από εκεί που έμεινε, προκειμένου εντός του πλαισίου του Συντάγματος να κάνουμε μια Διοικητική Μεταρρύθμιση τέτοια που να δείχνει μια ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν θα βγάλουμε τη χρονιά

Στην οικονομική κατάσταση των δήμων εστίασε και ο Α΄΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης- Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας πως «όλοι συνομολογούμε ότι τα οικονομικά των δήμων πνέουν τα λοίσθια. Πρέπει οπωσδήποτε το πρόβλημα να λυθεί, γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χρονιά και δεν θα μπορέσουμε να συντάξουμε προϋπολογισμούς που θα πρέπει να εγκριθούν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο».

Πρέπει, είπε, το θέμα να μπει μπροστά «όχι στη λογική πόσα μας χρωστούν από τα παρακρατηθέντα, αλλά τι παίρνουμε τώρα, στην τρέχουσα χρονιά».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Β΄ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου που είπε χαρακτηριστικά: «άποψη μου είναι πως οι δήμοι χωρίς Κώδικα μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς χρήματα όμως όχι. Ναι πρέπει να γίνει ο Κώδικας αλλά χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στο 12% αυξήθηκε το κόστος λόγω των αυξήσεων των υπαλλήλων και δεν πήραμε δραχμή, πέρα από το κόστος που έχουμε για την ενέργεια. Και έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι χρειάζονται τρεις δόσεις τουλάχιστον για να ανταπεξέλθουμε». Υποστήριξε μάλιστα ότι οι περισσότεροι δήμοι είναι «κόκκινοι» και με μεγάλο έλλειμα.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δήμους της χώρας είναι ασφυκτική.

«Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση καταβολή, τουλάχιστον μέσα στο Σεπτέμβριο, μιας έξτρα τακτικής επιχορήγησης στους δήμους, καθώς κανένας από τους δήμους και σύμφωνα με την ΚΥΑ, όπως έχει εκδοθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2025» υπογράμμισε.

Για τη νέα χρονιά, συνέχισε, οι προϋπολογισμοί δεν μπορούν να ισοσκελιστούν και αυτό θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει οι δήμοι να στείλουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους τους στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. «Να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέφουν ως μη αποδεκτοί, γιατί δεν θα είναι ισοσκελισμένοι με βάση τη ΚΥΑ του περασμένου Ιουλίου» επισήμανε ο κ. Μουράτογλου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.