Το φάκελο του έργου που αφορά στην απομάκρυνση και υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο πάρκο «Μουσών», που βρίσκεται μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων Κορδελιού και Ευόσμου ανοίγει η διοίκηση του οικείου δήμου.
Πρόκειται για ένα χρόνιο και επίμονο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, καθώς οι πυλώνες … κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ φοβούνται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα επηρεάσει την δημόσια υγεία.
Το θέμα του φακέλου όμως, που η μείζονα αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσει στην αποξήλωση και υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, μαζί με το σχετικό κοστολόγιο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, προκάλεσε ένταση στην τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου.
Στην επερώτηση που κατέθεσε στη διοίκηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπογειοποίηση των πυλώνων και αν προχωρήσει ο περιορισμός της έκτασης του υποσταθμού στο πάρκο «Μουσών». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι επί διοίκησής του κατατέθηκε ο φάκελος στο υπουργείο και όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα διοίκηση ο ίδιος φάκελος παραδόθηκε σε συνεργάτες του δημάρχου Λευτέρη Αλεξανδρίδη.
«Στο πάρκο των Μουσών, δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλοι πυλώνες της ΔΕΗ και επεκτείνονται τόσο κάτω από την περιφερειακή οδό, όσο και άνωθεν αυτής» ανέφερε ο κ. Μανδαλιανός, προσθέτοντας ότι «επί διοίκησής μας είχε γίνει ένας σχεδιασμός για τους επτά πυλώνες που βρίσκονται στο πάρκο. Κατόπιν αυτού όμως συμπεριλάβαμε και άλλους επτά, συνολικά 14 πυλώνες οι οποίοι βρίσκονται στη διπλανή περιοχή, πίσω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ».
Είχαμε τρέξει το έργο
Είπε ακόμη πως είχε γίνει συζήτηση με την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ, στην Αθήνα, η οποία είχε δηλώσει καταρχήν θετική για τους επτά, στη συνέχεια και για τους 14, παρότι η υπογειοποίησή τους απαιτεί μεγάλο κόστος.
«Μας είχαν πει πως αν περιμέναμε δέκα χρόνια θα το επωμίζονταν αυτοί και θα έκαναν το έργο εξ΄ ολοκλήρου. Όμως τα δέκα χρόνια είναι πολλά και ήδη αυτοί οι πυλώνες βρίσκονται πλησίον κατοικημένης περιοχής και οι πολίτες κινδυνεύουν από την ακτινοβολία. Η ΔΕΗ είπε πως ή μπαίνει το έργο σε δεκαετές πρόγραμμα και το καλύπτει εκείνη οικονομικά ή πληρώνει ο δήμος ένα 10% και το υπόλοιπο το βάζει η υπηρεσία. Συμφωνήσαμε στη δεύτερη λύση και για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες» επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
«Εμείς δεν παραλάβαμε ποτέ τέτοια πρόταση»
Ωστόσο τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης αμφισβήτησε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο οποίος απαντώντας στον προκάτοχό του, είπε πως «αν υπάρχει επικοινωνία με τη ΔΕΗ και τις υπηρεσίες της και τι έχει ειπωθεί στο παρελθόν εμείς δεν το ξέρουμε. Ως νέα διοίκηση φάκελο για το θέμα των πυλώνων δεν πήραμε ποτέ».
Η δήλωση αυτή ωστόσο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Σωτηράκη, ο οποίος ανταπάντησε «να ρωτήσετε τους συνεργάτες σας. Εμείς τον παραδώσαμε κανονικά το φάκελο».
Ο δήμαρχος πάντως επέμεινε λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ πρόταση της ΔΕΗ που να λέει βάλτε 10% του κόστους και θα βάλουμε τα υπόλοιπα δεν έχει έρθει στα χέρια μου».
Όμως, αναδίπλωσε στη συνέχεια και είπε «θα το δούμε από αύριο και θα εξετάσουμε κατά πόσο ώριμο είναι αυτό το έργο για να πραγματοποιηθεί. «Πάντως δεν έχω πρόταση για κοστολογημένο έργο από τη ΔΕΗ, δεσμεύομαι όμως ότι αν υπάρχει θα το συζητήσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου της αποξήλωσης και υπογειοποίησης ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ και θα συμπεριλαμβάνει 14 πυλώνες που βρίσκονται στο πάρκο των Μουσών, στα όρια μεταξύ Κορδελιού και Ευόσμου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την απομάκρυνση 6 με 7 πυλώνων με το κόστος να φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η προηγούμενη διοίκηση έλαβε τη δέσμευση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΝ ότι θα αναζητηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου στο οποίο ο δήμος θα συμβάλει με ένα ποσοστό του 10%.