ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Φλωρίδης: Έρχεται αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και «ηλεκτρονικός φάκελος»

MakThes Team10 Σεπτεμβρίου 2024

Στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλαδή στην αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την αναμόρφωση του Δικαίου της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών και τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή με τη δυνατότητα του «ψηφιακού φακέλου», αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τη συμπλήρωση του νέου δικαστικού χάρτη.

Όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, θα έρθει η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έτσι ώστε «με μετρημένες διαδικασίες και βήματα να μπορούμε να καταλήξουμε στην έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε περίπου 600 ημέρες από τις 1.450 που είναι σήμερα». Επίσης, είπε ότι επιδιώκεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έρθει «μια ακόμα μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή [..] η νομοθεσία με την οποία θα αναμορφώσουμε το δίκαιο της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών». Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα νομοθετήματα στον κόσμο. Είναι μια έρευνα και μια μελέτη που διεξάγεται από τον ΟΠΕΜΕΔ -δηλαδή τον αντίστοιχο οργανισμό για τη διαμεσολάβηση, για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών- και τη ΔιαΝΕΟσις. Θα μας παραδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Μετά θα γίνει νόμος» είπε ο κ. Φλωρίδης.

Επισήμανε επίσης ότι εξελίσσεται ταχύτατα, και μέσα στα χρονοδιαγράμματα, η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή: «Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή τον επόμενο Ιούνιο, πιστεύουμε ότι θα έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα του ηλεκτρονικού φακέλου», που σημαίνει ότι «ηλεκτρονικά υποβάλλει την αγωγή ο δικηγόρος, ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι προτάσεις από όλους τους διαδίκους, οι προσθήκες, οι αντικρούσεις, ηλεκτρονικά δημοσιεύεται η απόφαση, ηλεκτρονικά στον ίδιο φάκελο ασκούνται οι εφέσεις, οι προτάσεις κ.λπ., ηλεκτρονικά στον ίδιο φάκελο μπαίνει και η απόφαση επί της έφεσης. Σε ένα φάκελο, όλα ηλεκτρονικά για τον καθένα από το γραφείο του, το χώρο του.

Πού οδηγεί αυτό; Οδηγεί στην είσοδο της δικαιοσύνης όντως στον 21ο αιώνα και ταυτόχρονα στην απαλλαγή όλων των συντελεστών από αυτές τις διαδικασίες τις οποίες γνωρίζουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτό είναι εργαλείο αξιολόγησης των δικαστών, διότι εκεί θα φαίνεται καθαρά πόσες υποθέσεις χρεώθηκε κάθε δικαστής, πόσες αποφάσεις εξέδωσε και σε ποιον χρόνο τις εξέδωσε, ενώ, «για κάθε δικαστή θα υπάρχει εικόνα πόσες από τις αποφάσεις κρατήθηκαν στο δεύτερο βαθμό ή έπεσαν [..] Αυτό, διευκρίνισε, δεν έχει λόγους μόνο τιμωρητικής αξιολόγησης [..] Ο πρωτοβάθμιος δικαστής θα μπορεί να δει για ποιους λόγους δεν στάθηκε η απόφαση του στο δεύτερο βαθμό. Θα μπορεί να επιμορφώνεται διαρκώς μέσα από εκεί. Τώρα κανένας δικαστής πρωτοβάθμιος δεν ξέρει τι έγινε με την απόφασή του στο δεύτερο βαθμό» επισήμανε ο κ. Φλωρίδης.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνει το σχέδιο, ώστε να μπορέσει η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στη βασική της αποστολή: «Να είναι γρήγορη όσον αφορά τις αποφάσεις της, να έχουν ποιότητα οι αποφάσεις της και να υπηρετεί πράγματι τον σκοπό της, γιατί η Δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται στον χρόνο που πρέπει παύει να είναι δικαιοσύνη».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.