Με συνολικά 55 δράσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της τέχνης, αλλά και έχοντας για πρώτη φορά μια προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, που δίνει οικονομικά «φτερά» στον θεσμό, τα 59α Δημήτρια άνοιξαν αυλαία δίνοντας το στίγμα τους σε όλη την πόλη.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης μιλά στη «ΜτΚ» για τη φετινή αυτή κίνηση- ματ. «Όπως τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης, αλλά όπως και δημόσια την ευχαριστήσαμε και οι δυο στη συνέντευξη Τύπου, η κυρία Λίνα Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού απογείωσαν τα φετινά Δημήτρια, προσθέτοντας στο κύρος και τη δυναμική του πιο ιστορικού φεστιβάλ της πόλης μια άνευ προηγουμένου ποιότητα και υπεραξία.
Η Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος με το υπουργείο, φέρνει στη Θεσσαλονίκη μεγάλες καλλιτεχνικές παραγωγές, όπως φερ’ ειπείν η όπερα Τραβιάτα, με την υπογραφή των τριών εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα της πόλης. Έτσι σε συνδυασμό με την από πλευράς μας κατάρτιση του υπόλοιπου καλλιτεχνικού προγράμματος, το ρόστερ των 59ων Δημητρίων περιλαμβάνει πράγματα και θαύματα! Καλώ τους αναγνώστες σας να μπουν στο σάιτ μας (e-dimitria.gr), ώστε να πιστοποιηθεί του λόγου το αληθές και, φυσικά, να διαλέξουν την εκδήλωση που τους ταιριάζει. Του χρόνου, που τα Δημήτρια θα γίνουν 60 χρονών, πιστεύω πως χάρη σε αυτήν τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το φεστιβάλ μας θα απογειωθεί, ειδικά ως προς τον διεθνή χαρακτήρα που θέλουμε να του προσδώσουμε, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Αγγελούδης».
«Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Γάκης ασχολείται με τα Δημήτρια, αφού χρημάτισε αντιδήμαρχος Πολιτισμού και στο παρελθόν. «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε, που λέει και το τραγούδι. Ξέρετε, με τα Δημήτρια είμαι απόλυτα και συναισθηματικά συνδεδεμένος, λόγω της ολόψυχης ενασχόλησής μου τα παλαιότερα χρόνια όταν υπηρετούσα και πάλι στο ίδιο αξίωμα-πόστο. Όμως φέτος τα νοιάστηκα ακόμα πιο πολύ, παρά τη δύσκολη οικονομικά εποχή για τον δήμο, τον οποίο προσπαθούμε και να συνεφέρουμε, ώστε η πόλη να περάσει περήφανα και με αξιώσεις στη νέα εποχή που της πρέπει», τονίζει ο κ. Γάκης.
Φέτος, κεντρικός άξονας της διοργάνωσης είναι η ιδέα της μεταμόρφωσης με κυρίαρχο το μότο «Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η Θεσσαλονίκη αλλάζει». Η φετινή διοργάνωση είναι άμεσα συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη «που θέλουμε να αναγεννήσουμε σε όλα τα επίπεδα ως διοίκηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος. «Η Μεταμόρφωση δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Επιμένω στη λέξη μεταμόρφωση, αφού το σύνολο σχεδόν των εκδηλώσεών μας θα τρέξει σε ανακαινισμένους χώρους που άλλαξαν ολοκληρωτικά το πρώην φθαρμένο προφίλ τους. Σε μέρη και σημεία που, ξεπερνώντας τις δυσκαμψίες του παρελθόντος, μας δείχνουν σήμερα ένα ευοίωνο μέλλον: Από το μετρό και το Fly Over ή το όραμα για το Confex Park της ΔΕΘ, στα υπέροχα ανακαινισμένα Ολύμπιο, Μοδιάνο, Ισλαχανέ και Καζαμπλάνκα, τα 59α Δημήτρια παρακολουθούν τη μοντέρνα αναδιάταξη της Θεσσαλονίκης, μπολιάζοντας την πόλη με εκδηλώσεις που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτήν την αλλαγή», προσθέτει.
«Θέλαμε να αναδείξουμε το υπάρχον δυναμικό της πόλης»
Αναφέρεται σε έναν βασικό στόχο των φετινών Δημητρίων: «Όπως τα οραματιστήκαμε μαζί με την καλλιτεχνική επιτροπή και τον συντονιστή τους Στέφανο Τσιτσόπουλο, θέλαμε τα φετινά Δημήτρια να αναδείξουν πρώτιστα το υπάρχον δυναμικό της Θεσσαλονίκης, που επιμένει, μεγαλουργεί και τολμά πάντα με έδρα το εδώ, παρά τις σειρήνες που τους καλούν στην Αθήνα. Εξού και οι θεματικές μας εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία (Σκαμπαρδώνης, Νικολαΐδου, Σερέφας, Ζουργός, Κοροβίνης) αλλά και τη γαστρονομία (Ευαγγέλου, Αλτάνης, Τσανανάς), καθώς και η λογοτεχνία και η γαστρονομία αποτελούν τα δυνατά χαρτιά μας. Την ίδια στιγμή τα Δημήτρια παρουσιάζουν τη χιπ χοπ σκηνή της Θεσσαλονίκης (Λεξ, 12ος Πίθηκος, Sadam, Dof Twogee, Vlospa, Μικρός Κλέφτης) σε μια παραγωγή που θα παρουσιάσουμε στο κραταιό οικιστικά και πολεοδομικά κάποτε Ντεπώ, σε συνεργασία με την Parallaxi. Από εκεί και πέρα στο διεθνές πρόγραμμα οι Tiger Lillies στη μουσική και ο σταρ συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ, η πρωτοποριακή ομάδα χορού Voetvolk από την Αμβέρσα και ένα πλήθος ακόμα εκδηλώσεων με μετακλήσεις από το εξωτερικό, ενδυναμώνει το διεθνές προφίλ μας. Η σύζευξη του τοπικού με το παγκόσμιο χαρακτήριζαν πάντα το DNA του φεστιβάλ».
Ως προς το κομμάτι του καλλιτεχνικού συντονισμού και της γενικότερης εποπτείας, πρότεινε στον δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο, ο οποίος και στο παρελθόν συνεργάστηκε με το φεστιβάλ (σ.σ. επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη), να συνδράμει με την αισθητική και τις γνώσεις του. «Από εκεί και μετά, η Δήμητρα Κορωναίου στον χορό, ο Σάββας Πατσαλίδης και ο Αστέριος Πελτέκης στο θέατρο, οι Κώστας Μακρυγιαννάκης και Αναστάσιος Συμεωνίδης στη μουσική, όλοι τους δουλεύοντας σαν ομάδα, συνέλαβαν ιδέες και πρότειναν ονόματα, παραστάσεις και σημεία που κατάφεραν να κωδικοποιήσουν ένα πρόγραμμα 55 δράσεων - αριθμός ρεκόρ για τον θεσμό. Τηρουμένων των αναλογιών και της οικονομικής δυσπραγίας, και σε μια δύσκολη εποχή, όπως η σημερινή, θεωρώ ότι τα φετινά 59α Δημήτρια προσφέρουν ένα μοναδικά πλουραλιστικό και ποιοτικό θέαμα στους δημότες και τους επισκέπτες που θα τα τιμήσουν».
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένα εικαστικό ταξίδι στο Άγιον Όρος», που διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Μακεδονίας της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου