ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ωραιόκαστρο: «Ετοιμοπόλεμος» ο δήμος για να μην πνιγεί από τις πλημμύρες, την αέρια ρύπανση και να μην βυθιστεί στα χιόνια

Φανή Σοβιτσλή02 Οκτωβρίου 2024

Με επικαιροποιημένα τα σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διααχείριση των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων, αλλά και με νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής ετοιμάζεται ο δήμος Ωραιοκάστρου για τον προσεχή χειμώνα.

Δεδομένου ότι η περιοχή έχει πλημμυρίσει στο κατά το παρελθόν, όπως τον Ιούνιο του 2023, οπότε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης πλημμύρισαν οι Δημοτικές Κοινότητες της Νέας Φιλαδέλφειας, της Καλλιθέας και του Ωραιοκάστρου η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει τα μέτρα της και έχει… ξεσκονίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, με πρώτο το «Δάρδανο, που αφορά στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και τον «Βορέα», για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού, ενώ έχει επικαιροποιήσει και τα άλλα δύο σχέδια, τον «Εγκέλαδο» για την αντιμετώπιση σεισμών και τον «Ιόλαο» για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

«Τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας, είναι αναρτημένα και επικαιροποιημένα, ενώ ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλάξαμε και τα ονόματα των υπευθύνων με τηλέφωνα και άλλα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες που μπορούν να απευθυνθούν» ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Δημητριάδου. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος εκπονεί και άλλα σχέδια με εξωτερικούς συνεργάτες, γιατί, όπως είπε «μας τα ζητά το αρμόδιο υπουργείο».

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έρευνα που διεξήγαγε ο Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Επικοινωνιών της Μονάδας Επιθεώρησης και Ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία δείχνει την καλή επίδοση του δήμου Ωραιοκάστρου ως προς την ετοιμότητά του στα Σχέδια Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών τα οποία συντάχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Έχει γίνει η σχετική έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο δήμος μας πήρε υψηλή βαθμολογία, με ποσοστό 65% στη υλοποίηση των σχεδίων. Και αυτό το ποσοστό θεωρείται πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία, αν σκεφτείτε ότι κάποιοι όμοροι δήμοι με το Ωραιόκαστρο είναι στο 25% με 20%» επισήμανε η κ. Δημητριάδου.

Σε εξέλιξη νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Γιάννη Αποστολίδη, κατά πόσο είναι ενημερωμένη η Πολιτική Προστασία του δήμου για τα σχέδια όπως ο Βορέας, ο Δάρδανος, ο Ιόλαος κλπ. ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα μέσα στο χειμώνα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης τόνισε ότι σε ότι αφορά στις φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες κ.α τα έργα στο δήμο είναι σε πλήρη εξέλιξή αυτή τη στιγμή.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως τα δίκτυα ομβρίων στη Φιλαδέλφεια, στο Μελισσοχώρι και στο Ωραιόκαστρο, από χρηματοδότηση που λάβαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πυρκαγιών, λέγοντας ότι είναι σχεδόν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα της πυροπροστασίας και ότι εκκρεμεί μόνο το μνημόνιο συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε ο δήμος να έχει πλήρη εικόνα. «Κάναμε και μια πιλοτική εφαρμογή για να δούμε την εικόνα σε όλο το δασόκτημα του Ωραιοκάστρου, άρα, λαμβάνουμε μέριμνα και για αυτό το κομμάτι» τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Αναφορικά με τις πλημμύρες, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καταγεγραμμένα τουλάχιστον, αντίθετα είπε «το ζήτημα των πυρκαγιών μας απασχολεί πάρα πολύ και για αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε το δασόκτημα, όπως πρέπει.

Σταθμός μέτρησης ρύπων

Ο δήμος Ωραιοκάστρου, παρότι για τη μέτρηση των αέριων ρύπων υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα έχει εγκαταστήσει σταθμό μέτρησης στη Νεοχωρούδα, μελετά να τοποθετήσει δικό του σταθμό, στο πλαίσιο του open mall , για να ελέγχει τα επίπεδα των ρύπων. «Παρότι η αρμοδιότητα ανήκει στην ΠΚΜ θέλουμε να ελέγχουμε τους ρύπους που εκπέμπονται και θα το προχωρήσουμε προς όφελος των κατοίκων του δήμου» επισήμανε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τονίστηκε αναφορικά με το σταθμό μέτρησης ρύπων ότι είναι σκόπιμο να εγκατασταθεί στην περιοχή του open mall γιατί, όπως ειπώθηκε, εκεί επικάθονται οι ρύποι από το εργοστάσιο του Τιτάνα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.