ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ετοιμάζει «σφοδρό πλήγμα» στο Ιράν: Πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο στόχαστρο

MakThes Team02 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν χθες, Τρίτη, εντός ημερών στοχεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Τεχεράνης και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στο να ανοίξουν νέο και πιο επικίνδυνο μέτωπο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

Το Ιράν απείλησε ότι αν το Ισραήλ απαντήσει με βία στους σχεδόν 200 πυραύλους που εκτόξευσε χθες, Τρίτη, θα επιτεθεί ξανά.

Αν συμβεί αυτό, ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως σημειώνει το Axios.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε μετά την επίθεση του Ιράν αποφασίστηκε να υπάρξει στρατιωτική απάντηση, χωρίς όμως να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το ποια θα είναι αυτή η απάντηση.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση είναι γιατί η ισραηλινή πλευρά θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς το Τελ Αβίβ θέλει να συντονιστεί με την Ουάσινγκτον δεδομένων των στρατηγικών διαστάσεων που θα έχει μια τέτοια απάντηση στο Ιράν.

Σε μια νέα απάντηση του Ιράν, αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ, θα απαιτήσει αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και πιθανώς επιπλέον επιχειρησιακή αμερικανική υποστήριξη, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το BBC σχολιάζει πως τα αντίποινα από το Ισραήλ πρέπει αυτή τη φορά να θεωρούνται δεδομένα. «Την τελευταία φορά, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου – “δέξου τη νίκη, μην απαντήσεις” και όντως δεν υπήρξαν αντίποινα. Αυτή τη φορά στο Ισραήλ η διάθεση είναι πολύ διαφορετική. Δείτε το tweet του πρώην πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ, χθες το βράδυ. Χρησιμοποίησε πολύ δυνατή γλώσσα, λέγοντας ότι “αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια για να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής”. 

Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κυνηγήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκειμένου να “σακατέψει θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς”», γράφει ο αναλυτής του BBC, Τζέρεμι Μπάουεν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.