ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τριπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου06 Οκτωβρίου 2024

Σε τριπλό ταμπλό κινούνται αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και καιρό να ανέβουν οι κυβερνητικές αλλά και τις κομματικές μηχανές. Το πρώτο έχει να κάνει με την βελτίωση της καθημερινότητας που είναι ένα συνεχές στοίχημα που επιχειρείται να κερδηθεί με πολλαπλές και συνεχείς δράσεις.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον μεγάλο στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, με τα πολυεπίπεδα σχέδια όλων των Περιφερειών της χώρας έως το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια επικράτεια που κάθε γωνιά της θα λαμβάνει το δικό της μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Το project «περιφερειακή ανάπτυξη» ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη, όταν και έγινε η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας erga.gov.gr, τη «Διαύγεια» των έργων, με 6.000 έργα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ με τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια της χώρας. Ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία από τα 850+ έργα που περιλαμβάνει το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης, προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, 610 είναι σε εξέλιξη και εξ αυτών 294 υλοποιούνται, 130 είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα. 45 οδικά έργα, 17 αναπλάσεις, 16 αντιπλημμυρικά, 25 έργα πολιτισμού, 37 έργα υγείας, 8 σιδηροδρομικά, 16 αντιπλημμυρικά είναι μερικά μόνο από τα έργα που τρέχουν.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από αρμόδια κυβερνητικά χείλη «η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας δεν είναι απλώς ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τη μόνη οδό για να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση, την δραστική μείωση δηλαδή της απόστασης με την Ευρώπη αλλά και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων».

Είναι αλήθεια ότι πόροι υπήρξαν και στο παρελθόν, με την Ελλάδα να λαμβάνει και να δαπανά συνολικά 180 δισ. ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ωστόσο οι επενδύσεις και κυρίως ο ασύντακτος τρόπος που έγιναν δεν άφησαν το απαιτούμενο αναπτυξιακό αποτύπωμα σε όλη την χώρα ώστε να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες.

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων μεταπολεμικά, ένα διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 102 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διπλή σύγκλιση εθνικού ΑΕΠ και περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο. Η βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη αποδεικνύεται στην πράξη και από την αύξηση κατά 40 έως 50% των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που διαθέτει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ όλων των περιφερειών για την τρέχουσα περίοδο ύψους 1,44 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης για τον Έβρο

Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο λίγο πριν τη ΔΕΘ, την Πέμπτη στον Έβρο, όπου περιόδευσε ο πρωθυπουργός, συνεχίστηκε η διαδικασία διαβουλεύσεων διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων για τη συμπλήρωση και την επικαιροποίηση κάθε περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης. Με τελικό στόχο τη σύναψη μίας κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας για δυναμική και συνεκτική ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια.

Στόχος των νέων παρεμβάσεων στην περιοχή είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατά έξι εργάσιμες ημέρες.

Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο, έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά. Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί. Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.

Τέλος στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Πειραιά.

Η ενότητα

Σε τρίτο επίπεδο σαφής και συντονισμένη είναι και η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Πειραιώς να ενισχυθεί η αίσθηση της ενότητας εντός του κόμματος, που εσχάτως δείχνει ότι δοκιμάζεται, τόσο από τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, όσο και με τα φαινόμενα αμφισβήτησης της κυβερνητικής τακτικής και πρακτικής από μερίδα βουλευτών που εκφράστηκε πρόσφατα με ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «επιστροφή» του κόμματος στην ιστορική έδρα της Ρηγίλλης, για ένα ραντεβού ενότητας που απευθύνεται σε όλες τις γενιές του κόμματος και το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εκδήλωση ήταν μία «βουτιά» στο παρελθόν της παράταξης, με τον πυρσό παρόντα και με συμβολικούς σημαιοστολισμούς και με τον πρωθυπουργό να κάνει με την ομιλία του τη «γέφυρα» ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, από τη μια των ιστορικών επιλογών της ΝΔ που δικαιώθηκαν και από την άλλη των προκλήσεων του σήμερα που καλείται να υπηρετήσει το κόμμα υπό την ηγεσία του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.