ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ωραιόκαστρο: Μειώνονται κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις του κέντρου, για όσο διαρκούν τα έργα του Open Mall

Φανή Σοβιτσλή08 Οκτωβρίου 2024

Σε σημαντική ελάφρυνση από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που βρίσκονται στον εμπορικό δρόμο της Λεωφόρου Δημοκρατίας προχωρά ο δήμος Ωραιοκάστρου για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν τα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της περιοχής, στο πλαίσιο του Open Mall (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου).

Tην πρωτοβουλία ανέλαβε η δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεκάδες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από τις εργασίες που εξελίσσονται επί της οδού και πέριξ αυτής, οπότε αποφάσισε να τους ανακουφίσει από το οικονομικό βάρος των δημοτικών τελών.

Η απόφαση του δήμου, την οποία ενέκρινε και το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, εστάλη στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η οποία μάλιστα απάντησε πριν από λίγες μέρες, γνωστοποιώντας ότι εγκρίνει τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τον ειδικό συντελεστή 0,98 για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί της της Λεωφόρου Δημοκρατίας, για όσο διαρκούν τα έργα του Open Mall.

Όπως τόνισε στο makthes.gr o αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Τοπικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Περιουσίας Βαγγέλης Κανταρτζής η διοίκηση του δήμου πήρε μια απόφαση να στηρίξει τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τις εργασίες στην συγκεκριμένη οδό, αντιλαμβανόμενη την ακρίβεια, τη υψηλή φορολογία και όλες τις άλλες υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να καλύψουν.

Ανέφερε μάλιστα ότι είναι ένα σωστό και δίκαιο μέτρο για τους επαγγελματίες, καθώς, όπως είπε, τα έργα του Open Mall άρχισαν το Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2025.

«Ευτυχώς, ήταν θετική η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο αίτημά μας για μείωση των δημοτικών τελών, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, κάτι που θεωρούμε σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις» επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Εξήγησε μάλιστα ότι στο έγγραφό του ο δήμος ενέταξε όχι μόνο τις 70 επιχειρήσεις που πλήττονται ήδη από τα έργα, αλλά και εκείνες που είχαν υποστεί ζημία με την έναρξη των εργασιών αμέσως μετά το Πάσχα.

Το Open Mall αναβαθμίζει την αγορά

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το έργο της κατασκευής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Ωραιοκάστρου θα αναβαθμίσει την τοπική αγορά, θα ενισχύσει την οικονομία και θα τονώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» Ωραιοκάστρου, υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, με το δήμαρχο Παντελή Τσακίρη να τονίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την αγορά του Ωραιοκάστρου, με στόχο να εξυπηρετεί τους κατοίκους του δήμου, αλλά να αποτελεί πόλο έλξης και για καταναλωτές από άλλες περιοχές.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της Λεωφόρου Δημοκρατίας, της κεντρικής αγοράς του Ωραιοκάστρου, και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με πολύ καλές κριτικές.

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, που δρομολογούνται ήδη, θα διαπλατυνθούν πεζοδρόμια, θα ομαλοποιηθεί η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή της αγοράς.

Ειδικότερα τα έργα αφορούν σε:

*Διεύρυνση πεζοδρομίων.

*Ανασχεδιασμός και νέα χάραξη του άξονα της υφιστάμενης οδού ήπιας κυκλοφορίας.

*Δημιουργία ισόπεδης οδού - πεζοδρομίων για την οπτική και αντιληπτική ενοποίηση του χώρου

*Οριοθέτηση της οδού ήπιας κυκλοφορίας με παρτέρια πρασίνου (δεντροφύτευση και χαμηλή φύτευση)

*Επανασχεδιασμός φωτισμού δημοσίου χώρου με νέα ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά σώματα (led)

*Οριοθέτηση περιοχής open mall με διακριτό τρόπο στις εισόδους, αλλά και παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την αγορά του Ωραιοκάστρου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.