ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ωραιόκαστρο: Γεννιέται μια νέα πόλη, μέσα στην πόλη - Από μέρα σε μέρα η έγκριση της επέκτασης 4.500 στρεμμάτων

Φανή Σοβιτσλή10 Οκτωβρίου 2024

Σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από την ανοικοδόμηση, ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ήδη εκατοντάδες επενδυτές γης, μπαίνει η επέκταση 4.500 στρεμμάτων που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου. Η περιοχή αυτή αναμένεται στην ουσία να αποτελέσει ένα νέο προάστιο, μια νέα πόλη μέσα στην πόλη, με 40.000 έως 50.000 νέους κατοίκους, που θα την επιλέξουν επειδή θα διαθέτει αρκετό πράσινο και η ανοικοδόμησή της θα γίνει με όρους ποιότητας και σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον.

Η διοίκηση του δήμου, μετά από έναν μεγάλο αγώνα δρόμου για την ένταξη της επέκτασης, περιμένει από μέρα σε μέρα την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπου έχει ήδη σταλεί ο φάκελος του έργου, προκειμένου να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Τοπικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Περιουσίας Ευάγγελος Κανταρτζής «η οριστική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι πλέον θέμα χρόνου και είναι κάτι που περιμένει πολύς κόσμος». Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή στο δήμο Ωραιοκάστρου συντελείται μια μεγάλη πολεοδομική αλλαγή, καθώς, όπως είπε, πλην της ένταξης 4.500 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει να εντάξει και νέα έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή.

Κληθείς να απαντήσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση - απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ο κ. Κανταρτζής ανέφερε ότι στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ανοικοδόμηση της περιοχής με τον καθορισμό των οικοπέδων και των κοινόχρηστων χώρων. «Μόλις πάρουμε την απόφαση στα χέρια μας θα προχωρήσουμε στην Πράξη Εφαρμογής, ενώ θα έχει εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για να δοθεί πράσινο φως στις διαδικασίες ανοικοδόμησης»» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πολεοδομική μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με πολεοδόμους η πράξη εφαρμογής καθορίζει τα τμήματα που αφαιρούνται από κάθε ιδιοκτησία για εισφορά γης, τα τμήματα που μετατρέπονται σε χρηματική εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 8 του νόμου αυτού και προσδιορίζει τα τμήματα που ρυμοτομούνται για κοινόχρηστους χώρους η καταλαμβάνονται από κοινωφελείς χώρους.

Επίσης, με την πράξη εφαρμογής τα οικόπεδα που δεν είναι άρτια κατά το εμβαδόν τους και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν κατά το άρθρο 3 παρ. 3 του NΔ 690/1948 προσκυρώνονται στα γειτονικά οικόπεδα ή συνενώνονται για τη δημιουργία ενιαίων εξ αδιαιρέτου οικοπέδων ή ανταλλάσσονται υποχρεωτικά με ίσης αξίας οικόπεδα ή ιδανικά μερίδια οικοπέδων ή τμήματα διαιρεμένης ιδιοκτησίας κατά τον Ν. 3741/1929 και το ΝΔ 1024/1971.

Για την δημοτική αρχή το Ωραιόκαστρο μπαίνει ψηλά στον πολεοδομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Τοπικής Ανάπτυξης υπογράφηκε τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), ένα πρόγραμμα που αφορά στη μεγαλύτερη Πολεοδομική Μεταρρύθμιση και το οποίο θα ενώσει χωροταξικά και πολεοδομικά τις Δημοτικές Ενότητες της Καλλιθέας, της Μυγδονίας και του Ωραιοκάστρου.

Αποκτά νέα αξία η γη στο Ωραιόκαστρο

Η γη πάντως στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου φαίνεται ότι συνολικά αποκτά πρόσθετη αξία, καθώς πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την «Τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού» (ΦΕΚ 198/Δ 30.03.2024). «Με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Ωραιοκάστρου πολίτες, μηχανικοί, δικηγόροι, επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχουν πλέον γνώση των χρήσεων γης. Η γη αποκτά πρόσθεση αξία και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας και να αναδείξουμε τον κομβικό ρόλο του Ωραιοκάστρου στην ευρύτερη περιοχή», είχε τονίσει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Η απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πολεοδομική οργάνωση της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, την οργάνωση των οικιστικών περιοχών και των ζωνών υποδοχής παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του δήμου και τον καθορισμό των χρήσεων γης.

Με το νέο ΓΠΣ για την Δ.Ε. Ωραιοκάστρου επιτυγχάνονται:

Η ενιαία και ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση της εδαφικής επικράτειας της Δ.Ε.
Η αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) και ανάπτυξη, η οποία σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και αναδεικνύει το περιβάλλον της περιοχής μελέτης.
Η εξυγίανση του εξωαστικού χώρου από τη μη οργανωμένη και διάσπαρτη χωροθέτηση χρήσεων και λειτουργιών, η οποία προκαλεί προβλήματα σύγκρουσης και υποβάθμισης.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους, μέσα από τη δημιουργία ενός υγιούς αστικού περιβάλλοντος και δομών εξυπηρετήσεων που καλύπτουν τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.